‘Yaptırım politikaları’ Nijer'deki darbeci liderleri etkiliyor mu?

ECOWAS askeri yetkilileri Abuja'da Nijer krizini tartışıyor (EPA)
ECOWAS askeri yetkilileri Abuja'da Nijer krizini tartışıyor (EPA)
TT

‘Yaptırım politikaları’ Nijer'deki darbeci liderleri etkiliyor mu?

ECOWAS askeri yetkilileri Abuja'da Nijer krizini tartışıyor (EPA)
ECOWAS askeri yetkilileri Abuja'da Nijer krizini tartışıyor (EPA)

Nijer'de geçen ay gerçekleşen darbeden bu yana, birçok bölgesel ve uluslararası taraf, Nijer'deki askeri otoritenin liderlerine karşı yaptırım politikaları uygulanacağını ilan etti. Bu yaptırım politikalarının uygulanabilirliği hakkında sorular gündeme geldi.

Uzmanlar, askeri konsey üyelerini hedef alan bireysel yaptırımların onların kararlarını etkilemeyeceğini düşünüyor. Uzmanlara göre darbeciler büyük ölçüde ekonomik yardıma bağlı olan Nijer halkının hayatını daha çok zorlaştıracak diğer ekonomik yaptırımlardan dolayı kısa ve orta vadede pozisyonlarından geri adım atacak değiller.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü Avrupa Birliği'ni Nijer'deki askeri darbenin liderlerine yaptırım uygulamaya çağırdı. Nijer’de geçen ay ordu, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'u askeri darbe ile devirmişti.

Bakanlık, X platformunda (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, "Nijer’le kalkınma ve güvenlik işbirliğini askıya aldıktan sonra, şimdi Avrupa Birliği'nde darbecilere yaptırım uygulamak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Nijer'e yaptırım uygulama çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "Birlik, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) çabalarını tam olarak desteklemektedir ve bireysel yaptırımlar uygulayarak onları desteklemeye hazırdır" denildi.

AB’nin açıklamasında ayrıca ‘darbecilere karşı askeri seçeneğe başvurulabileceği’ ima edildi.

ECOWAS, Nijer'e yaptırım uyguladı

Söz konusu yaptırımlar gruba üye ülkelerin hava sahasını Nijer'e kapatmayı, Nijer ile ticari alışverişi askıya almayı ve üye devletlerin merkez bankalarındaki hesaplarını dondurmayı içeriyordu. Askeri konsey ise yaptırımları ‘insanlık dışı ve haksız’ olarak nitelendirip gruptan bir arabuluculuk heyetiyle görüşmeyi reddetmişti.

Askeri konsey tarafından atanan Nijer Başbakanı Ali Muhammed Lamine Zinni, daha önceki basın açıklamalarında ülkesinin yaptırımları baypas edeceğini söylemişti. Askeri konseyin ‘diyaloğa açık’ olduğunu vurgulayan Zinni, ayrıca, konsey ile ECOWAS arasındaki görüşmelerin yakında gerçekleşmesini umduğunu ifade etti.

Malili siyasi araştırmacı Muhammed Ag İsmail, yaptırım politikalarının ve yardımın dondurulmasının ‘geri çekilmeyi düşünmeyen darbe yetkililerini değil, Nijer halkını etkilediğine’ inanıyor.

Nijer'e yönelik yaptırımların (ECOWAS) şimdiye kadarki en sert yaptırımlar olduğuna inanan İsmail, “Grubun, askeri darbe sonrasında Mali'ye uyguladığı yaptırımlarla karşılaştırılamaz bile” dedi.

İsmail, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada yaptırımların askeri programların ve yardımın dondurulmasının güvenlik sonuçlarına ek olarak feci insani sonuçlara yol açacağını da sözlerine ekledi. İsmail’e göre yaptırımların ardından aşırı yoksulluğu istismar edecek terörist gruplar yayılacak.

Almanya’nın Nijer kararı

Almanya, Niamey ile tüm doğrudan ödemeleri ve ikili kalkınma işbirliğini askıya aldı. Darbeden önce ise Berlin, Nijer ile 2021'de 120 milyon euroluk bir kredi için pazarlık yapmıştı. Avrupa Birliği de Niamey ile güvenlik işbirliği programlarını dondurdu. AB darbeden önce Nijerya ordusunu desteklemek için 4,7 milyon avro değerindeki silahlar da dahil olmak üzere 70 milyon avro vermeyi kabul etmiş ve 2026 yılına kadar geçerli 2,3 milyar euroluk kalkınma planını açıklamıştı.

AFP’ye göre Nijer, Dünya Bankası’ndan yılda tahmini iki milyar dolar kalkınma ve askeri yardım alıyor ve bu yardım kamu harcamalarının dörtte birini, devlet bütçesinin ise yüzde 62'sini finanse ediyor. Kurak çölün yüzde 80'inden fazlasını kapladığı ülkedeki nüfusun yarısı, yoksulluk sınırı olarak kabul edilen günlük 2,15 dolarla yaşıyor. Ülke, şiddetli iklim krizi neticesinde sık sık gıda krizleri yaşıyor.

Afrika meseleleri uzmanı Moritanyalı Abdurrahman Vedadi, “Ekonomik yaptırımlar ve yardımların dondurulması çok fakir durumdaki Nijer halkı üzerindeki ciddi ve yıkıcı etkilerinden dolayı doğal olarak darbe makamlarında endişe yaratıyor. Bununla birlikte, Muhammed Bazoum rejiminin pek popüler olmadığı ve nüfusun bir azınlığına ait olduğu iddiaları devam ediyor. Ayrıca Mali örneğinde olduğu gibi ECOWAS politikalarının ve pozisyonlarının zamanla değişeceğine dair iddialarda bulunuluyor” dedi.

ECOWAS, 2020'de iktidarı ele geçiren askeri liderlerin iktidarı sivillere devredecek bir geçiş planını duyurmasının ardından geçen yıl Ocak ayından bu yana Mali'ye uygulanan yaptırımları kaldırdı.



Hafızalara kazınan sahne, en şoke edici film başlangıcı seçildi

Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
TT

Hafızalara kazınan sahne, en şoke edici film başlangıcı seçildi

Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)

2002 yapımı bir korku filminin ilk dakikaları o kadar etkileyici ki türün en şoke edici açılış sahnesi kabul ediliyor.

Ranker.com'da yapılan ankette Hayalet Gemi (Ghost Ship), en şoke edici açılış sekansına sahip film seçildi.

İzleyenin hafızasından kolay kolay çıkmayan film, bir kurtarma römorkörünün 1962'de kaybolan bir yolcu gemisini terkedilmiş halde bulmasıyla başlayan tuhaf olaylar zincirini anlatıyordu.

Yapımcılığını Forrest Gump'ın yönetmeni üstleniyor 

Yönetmen koltuğunda On Üç Hayalet'le (Thir13en Ghosts) de tanınan Steve Beck'in oturduğu filmin başrolünde Stigmata ve Ayin'le (Hereditary) bilinen Gabriel Byrne var. 74 yaşındaki İrlandalı aktöre Julianna Margulies, Ron Eldard, Desmond Harrington, Emily Browning, Karl Urban ve Alex Dimitriades eşlik ediyor.

Avustralya ve Kanada'da çekilen Hayalet Gemi'nin yapımcıları arasında Forrest Gump'ın Akademi Ödüllü yönetmeni Robert Zemeckis de bulunuyor.

Filmin başında, 1960'larda bir gemide dans eden bir grup insan görülüyor. Herkes harika vakit geçirirken gemideki bir kablo kopuyor ve dehşete düşmüş konuklar ne olduğunu bile anlayamadan ortalık kan gölüne dönüyor. 

Filmin görsel efektlerinden sorumlu Dale Duguid, sınırları zorlamak istediklerini anlatmıştı. Duguid'in Sydney Morning Herald'a açıkladığına göre, terk edilmiş balo salonunun eski görkemli haline döndüğü dramatik sahneyi çekmek, efekt ekibi için kolay olmamıştı. 

Duguid, "Bu şimdiye kadar üzerinde çalıştığım en zor çekimdi" diyor. 

Sinema yazarları yerden yere vursa da Hayalet Gemi, gişede aradığı başarıya ulaşmıştı. 

Hollywood Reporter, filmdeki diyalogları "saçma" ve senaryoyu da "zayıf" diye nitelemişti. 

Independent Türkçe, Unilad, Ranker.com, Sydney Morning Herald