Somali hükümeti Tiktok, Telegram ve 1XBET'i yasaklıyorhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/4498551-somali-h%C3%BCk%C3%BCmeti-tiktok-telegram-ve-1xbeti-yasakl%C4%B1yor
Somali hükümeti Tiktok, Telegram ve 1XBET'i yasaklıyor
AA
Bakanlık tarafından düzenlenen "İletişim, İnternet ve Sosyal Medya Güvenliği Konferansı"nın ardından alınan karar kapsamında ülkede Tiktok, Telegram ve 1XBET'in yasaklanması talimatı verildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Konferansta Somalili gençlerin hayatını olumsuz yönde etkileyen hatta ölümlere neden olan Tiktok, Telegram ve 1XBET platformlarının kapatılmasının önemli olduğu kararlaştırıldı." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu bu platformların "ahlaka aykırı durumlar sergilediği" kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Ulusal Telekomünikasyon Kanunu'nun 64 ve 65. maddelerinin uygulanması amacıyla, İletişim ve Teknoloji Bakanlığı, Somali toplumunun yaşam biçimini etkileyen ve kötü davranışlarda artışa neden olan iletişim ve internet araçlarını kullanırken ahlaki davranışlarını korumak için çalışmaktadır."
Libya’nın başkenti Tarablus'ta kendi vatandaşlarını kaçırıp işkence eden Somalili çete çökertildihttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5297945-libya%E2%80%99n%C4%B1n-ba%C5%9Fkenti-tarablusta-kendi-vatanda%C5%9Flar%C4%B1n%C4%B1-ka%C3%A7%C4%B1r%C4%B1p-i%C5%9Fkence-eden
Güvenlik güçleri, cumartesi günü kendi vatandaşlarını kaçırmak ve işkence etmekle suçlanan bir Somaliliyi gözaltına alırken (Batı Libya İdari Birimlerini Destekleme Birimi)
Libya’nın başkenti Tarablus'ta kendi vatandaşlarını kaçırıp işkence eden Somalili çete çökertildi
Güvenlik güçleri, cumartesi günü kendi vatandaşlarını kaçırmak ve işkence etmekle suçlanan bir Somaliliyi gözaltına alırken (Batı Libya İdari Birimlerini Destekleme Birimi)
Libya'nın başkenti Tarablus'taki güvenlik birimleri, Somalili göçmenlere yönelik kaçırma, şantaj ve vahşi işkence yapan Somalililerin üyesi olduğu örgütlü bir çete oluşumunun faaliyetlerine son verilmesiyle sonuçlanan nitelikli bir güvenlik operasyonunun ayrıntılarını açıkladı. Bu vaka, sınır ötesi kaçakçılık ve örgütlü suç ağlarının oluşturduğu zorluklara işaret etti.
Libya’daki Yasadışı Göçle Mücadele Birimi’ne teslim edilmeden önce, daha önceki bir operasyonda ‘özgürlüklerine kavuşturulan’ göçmenler (Adli Soruşturma Dairesi)
Başkent Tarablus'un 21 kilometre doğusundaki Tacura kentindeki Bölgesel Güvenlik Müdürlükleri Destek Birimi'ne göre dava, Somali vatandaşı yabancı göçmenlerden oluşan ve kendi vatandaşlarını kaçırıp insanlık dışı koşullarda alıkoymakla suçlanan örgütlü bir çete oluşumunun varlığına dair ‘kesin istihbarat bilgilerinin’ gelmesiyle başladı.
Birim, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, bu oluşumun suçunun yalnızca kaçırma ile sınırlı kalmadığını, ‘üyelerinin kurbanlara yönelik vahşi işkence görüntülerini kayda alarak, ailelerini baskı altına almak ve serbest bırakılmaları karşılığında büyük miktarda fidye transfer etmeye zorlamak amacıyla bu görüntüleri ailelere gönderdiğini’ açıkladı.
Birim, bu bilgiler doğrultusunda, Tacura'daki Müdürlükler Destek Birimi'ne bağlı ‘Beşinci Tugay’ olarak bilinen bir güvenlik gücünün harekete geçtiğini, gözetleme ve izleme çalışmalarının ardından sığınağa baskın düzenlendiğini ve bu baskının çete üyesi (Somali uyruklu) bir kişinin yakalanmasıyla sonuçlandığını, bunun yanı sıra ağır fiziksel işkenceye maruz kalan iki kurbanın kurtarıldığını ve acil sağlık müdahalesi yapılarak gerekli tıbbi bakımı almak üzere hastaneye nakledildiğini açıkladı.
Bu tür suçlar, düzensiz göç sorunuyla boğuşan Libya'da bilinen bir olgu. Geçtiğimiz mayıs ayında, Libya'nın doğusundaki Aczabiye kenti yakınlarındaki bir bölgede deniz kıyısına vurmuş 3 ceset bulunmuş, bu olay göçmenlerin sığınaklarda alıkonularak işkence ve açlığa maruz bırakılması trajedisini gün yüzüne çıkarmıştı.
Batı Libya İdari Birimlerini Destekleme Birimi, diğer sanıkların, Libya topraklarını terk etmek için yasa dışı göç ağlarından yararlanarak sahil kentlerine doğru kaçmaya çalıştığını, ancak güvenlik birimlerinin kendilerini beklemekte olduğunu belirtti.
Kendi ülkelerine sınır dışı edilmeden önce fotoğrafı çekilmiş bir grup kaçak göçmen (Doğu Libya Göç İdaresi)
Birim, ilk sanıkla yürütülen kapsamlı sorguların tamamlanması ve dosyasının Başsavcılığa sevk edilmesinin ardından, güvenlik birimlerinin firarilerin peşini bırakmadığını, bu sürecin çete oluşumunda aranan ikinci önemli bir kişinin de yakalanmasıyla sonuçlandığını belirtti. Birim, bu kişinin belgelenen kaçırma ve işkence vakalarına doğrudan karışan kişi olduğunu vurguladı.
Birim, çetenin tüm üyelerini yakalayıp adalete teslim etme kararlılığını teyit ederek, vatandaşları, resmi platformlarında yayımlanan görüntülü materyallerde fotoğrafları ve eşkalleri paylaşılan aranan firarilerden herhangi birini görmeleri veya tanımaları halinde en yakın güvenlik birimine derhal bildirimde bulunmaya çağırdı.
BM’nin 17 Şubat 2026 tarihinde yayımladığı bir raporda, Libya'daki göçmenler, mülteciler ve sığınma talep edenlerin ‘öldürme, işkence, cinsel şiddet ve insan ticareti de dahil olmak üzere sistematik ve ağır insan hakları ihlal ve suistimallerine’ maruz kaldığı tespit edildi.
Rubio, Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı merkezinde Avn'ı kabul etti (Lübnan Cumhurbaşkanlığı)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, İsrail ile Roma'da yapılan son tur görüşmelerinden sonra "barışa yönelik ilerlenmesini" övdü.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rubio'nun "Lübnan hükümetinin, Cumhurbaşkanı Avn liderliğindeki cesur adımlarını, Lübnan'ın egemenliğini yeniden tesis etme, Hizbullah'ı silahsızlandırma ve terör altyapısını ortadan kaldırma konusundaki kararlı çabalarını ve barışa doğru ilerlemesini takdir ettiği" belirtildi.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan aktarılan bilgilere göre Avn, Rubio ile görüşmesinde "Lübnan ile ABD'nin duruşlarının, ilk pilot bölgeden ilk İsrail çekilmesinin gerçekleştirilmesi yoluyla üçlü çerçeve anlaşmasının uygulanması noktasında örtüşmesi gerektiğinin" altını çizdi.
Avn ayrıca, "Lübnan ordusuna ve askeri kurumlarına yönelik ABD desteğinin ve ABD'nin Lübnan'a olan ilgisini her alanda pekiştirecek adımların atılması gerektiğine" vurgu yaptı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu ziyaret, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009 yılında Beyaz Saray'da Michel Süleyman'ı ağırlamasından sonra bir Lübnan devlet başkanının Washington'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı daha önce, Avn'ın yarın (Salı) Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geleceğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı, Avn'ın "Lübnan'daki durumu ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin yollarını ele almak üzere bir dizi Amerikalı yetkiliyle görüşmeler ve istişareler gerçekleştireceğini", ayrıca "İsrail'in işgali altındaki Lübnan topraklarından çekilmesini" görüşeceğini kaydetti.
Lübnan ve İsrail, aralarındaki savaş durumuna son vermek ve bir barış anlaşmasına varılması amacıyla nisan ayında ABD arabuluculuğunda on yıllar sonra ilk kez müzakerelere başladı. Taraflar, 26 Haziran'da özellikle Hizbullah’ın silahsızlandırılması, İsrail'in güney Lübnan'dan kademeli olarak çekilmesi ve Lübnan ordusunun "iki pilot bölgede" konuşlanmasını öngören bir çerçeve anlaşması imzaladı.
ABD ordusu, Irak'ta bir askerinin "İran mühimmatı" ile öldüğünü duyurduhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5297913-abd-ordusu-irakta-bir-askerinin-i%CC%87ran-m%C3%BChimmat%C4%B1-ile-%C3%B6ld%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%C3%BC-duyurdu
ABD ordusu, Irak'ta bir askerinin "İran mühimmatı" ile öldüğünü duyurdu
Irak'taki bir üste görevli ABD askeri (Arşiv- Reuters)
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), cumartesi günü Kuzey Irak'ta "patlamamış mühimmatın kontrollü imhası" sırasında bir Amerikan askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
CENTCOM’dan dün yapılan açıklamada, söz konusu mühimmatın "düşürülen İran yapımı bir taarruz İHA'sına" ait olduğu belirtildi.
ABD ordusu, cuma günü Ürdün'e düzenlenen İran saldırılarında 2 askerinin öldüğünü ve bir askerin kaybolduğunu açıklamıştı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Washington ile Tahran arasındaki karşılıklı saldırıların sürmesi ve ABD ile İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a karşı başlattığı savaşla birlikte, ölen Amerikan askerlerinin kesin sayısı 17'ye yükseldi.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة