Netflix'in zirvesindeki filmin yönetmeni, çekimlerdeki en büyük zorluğu anlattı

Yayın platformu, 150 milyon doları aşan bütçesiyle dikkat çeken casus filmiyle yeni bir seriyi başlatmayı hedefliyor

Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
TT

Netflix'in zirvesindeki filmin yönetmeni, çekimlerdeki en büyük zorluğu anlattı

Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)

Netflix yapımı casusluk filmi Heart of Stone, Cemiyet olarak bilinen kuruluş için MI6'te gizli görevde çalışan Rachel Stone adlı ajanın hikayesini anlatıyor. Stone, Kupa (The Heart) olarak bilinen güçlü yapay zeka sistemini, onu ele geçirmek isteyenlerden korumaya çalışıyor. 

Rachel Stone rolündeki Gal Gadot, aralarında Jamie Dornan, Alia Bhatt, Matthias Schweighöfer, Sophie Okonedo ve Archie Madekwe'nin de bulunduğu yıldızlarla dolu kadroya liderlik ediyor.

"Teknoloji hiçbir zaman istediğiniz gibi çalışmıyor"

Screen Rant, Netflix'in en çok izlenenler listesinde başı çeken Heart of Stone'un yönetmeniyle birlikte filmi masaya yatırdı.

Matthias Schweighöfer'in bir projeksiyon sistemi aracılığıyla Kupa'yı kullandığı sahnelerin şaşırtıcı derecede zor olduğunu anlatan yönetmen, ekibinin görseli doğru yerleştirmek için sayısız testten geçtiğini ve aktörün de inandırıcı jestler geliştirmek üzere bir hareket koçuyla çalıştığını anlattı.

"Bunun için çok hazırlandık ve bir sürü test yaptık" diyen Britanyalı yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir hareket koçumuz vardı ve Kupa'nın arayüzüyle nasıl etkileşime girebileceğinize dair bir dil ya da jest geliştirdiler. Bu dili oluşturdular ve sonra Matthias'la bazı testler yaptık, sonra bunu görsel efekt bölümüne götürdük. Böylece aslında sete geldiğimizde neye benzeyeceğine dair iyi bir fikrimiz vardı.

43 yaşındaki yönetmen, ekipçe üzerinde en çok çalıştıkları şeyin görsel efektler olduğunu anlattı. "Bazı yerlerde aksaklıklar oluyor ve hepimizin bildiği gibi teknoloji hiçbir zaman istediğiniz gibi çalışmıyor" diyen yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Evde bir projektörümüz var, eşim doğru görüntü ve sesi elde etmek için televizyonla oynadığım için bana sürekli kızıyor. Bunu Kupa arayüzünün yaratımına da yansıtmaya çalıştık çünkü bir şeye ne kadar emek harcanırsa harcansın, eğer yeni ve son teknolojiyse her zaman işler biraz yanlış gidecektir.

Yönetmen, filmdeki yapay zeka teknolojisiyle ilgili de konuştu:

Bildiğiniz gibi teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve inanılmaz fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda gerçek tehlikeler de söz konusu. Bu film teknolojiyi nasıl kullanabileceğimizi ve aynı zamanda insanlığımızı ve bunun etik boyutunu gözden kaçırmamanın ne kadar önemli olduğunu irdeliyor.

150 milyon doları aşan bütçesiyle Heart of Stone, Michael Bay'in yönettiği 6 Underground ve Gadot'un başrolde olduğu Kırmızı Bülten'in (Red Notice) ardından Netflix'in iddialı aksiyon filmlerinden biri. 

Eleştirmenlerin kötü yorumlarına rağmen zirvede

Netflix, bu filmin yeni bir seriyi başlatmasını hedeflerken filmin yaratıcıları Tom Cruise'un giderek daha başarılı olan Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible) serisinden esinlenerek bir dünya inşa etmeye çalışıyor. 

Eleştirmenlerden olumsuz yorumlar almasına rağmen Heart of Stone, izleyiciler tarafından beğenildi ve yayımlanmasının ilk iki gününde 33,1 milyondan fazla izlenerek Netflix'in en çok izlenenler listesinde bir numaraya yerleşti.

Independent Türkçe, ScreenRant, MovieWeb



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology