Uluslararası mahkemeler tarafından aranan Lübnanlılar, vatandaşların başka bir ülkede yargılanmak üzere iadesini engelleyen Lübnan yasası uyarınca sığınma talebinde bulunuyor.
Eski Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, Japonya yargısı tarafından aranan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn ve ABD yargısı tarafından Hizbullah’tan aranan ve yaptırım listesinde bulunan kişilere kadar Lübnan’da uluslararası yargı için arananlar oldukça fazla. Uluslararası Lübnan Mahkemesi, aranan kişilerin yanı sıra 2005 yılında merhum Başbakan Refik Hariri'ye düzenlenen suikast suçundan dolayı da Lübnanlı yetkililerden suça karışan kişilerin teslim edilmesi için karar çıkardı.
Lübnan yargısı, her ikisinin de Lübnan vatandaşlığına sahip olması nedeniyle Ghosn ve Selame'nin iadesini kabul etmedi. Lübnanlıların yargılandığı suçların ciddi olduğu kanıtlanırsa Lübnan yargısı, aranan kişiyi ülke içinde yargılayacak. Zira Lübnan yargısı, suç Lübnan toprakları dışında işlenmiş olsa bile vatandaşlarını kovuşturma yetkisine sahip. Özellikle de Lübnan yargısı, bir vatandaşın yabancı bir ülkeye iadesine farklı bir ülkenin vatandaşlığına sahip olsa bile izin vermiyor.
Lübnan eski Yargıtay Başsavcısı Yargıç Hatem Madi, Lübnan'ı uluslararası adaletin aradığı kişiler için bir sığınak olarak tanımlamaya karşı çıktı. Şarku’l Avsat’a konuşan Madi, Lübnan’ın ‘Interpol’ üyesi olup, uluslararası hukukta belirtilen özel haller dışında, kendisine yabancı bir şahsın iade talebi geldiğinde aranan kişiyi iade etmekle yükümlü olduğunu söyledi.