ABD eski Savunma Bakanı Christopher Miller, Suriye'nin kuzeyindeki ‘uyuşturucu imparatorluğuna’ karşı mücadele çağrısında bulundu

Miller (sağda) kuzeydoğu Suriye'de Kurd (solda) ile görüştü (Özerk Yönetim Medya Bürosu)
Miller (sağda) kuzeydoğu Suriye'de Kurd (solda) ile görüştü (Özerk Yönetim Medya Bürosu)
TT

ABD eski Savunma Bakanı Christopher Miller, Suriye'nin kuzeyindeki ‘uyuşturucu imparatorluğuna’ karşı mücadele çağrısında bulundu

Miller (sağda) kuzeydoğu Suriye'de Kurd (solda) ile görüştü (Özerk Yönetim Medya Bürosu)
Miller (sağda) kuzeydoğu Suriye'de Kurd (solda) ile görüştü (Özerk Yönetim Medya Bürosu)

ABD eski Savunma Bakanı Christopher Miller, ABD'nin ve uluslararası koalisyon ülkelerinin, DEAŞ mensuplarına ait hapishane ve gözaltı merkezlerinin korunması ve örgütün ailelerinin bulunduğu kampların denetlenmesi noktasında Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne ve Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) desteğinin devam edeceği yönündeki umudunu dile getirdi. 

ABD'li yetkili, Kürt yetkililerle ve askeri güçlerle yaptığı görüşmelerde, uluslararası koalisyon güçlerinin DEAŞ ile mücadele ve örgüte bağlı hücreleri yenilgiye uğratmadaki rolünü ele aldı.

Miller dün yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

"Teröre karşı elde edilen kazanımların korunmasına ihtiyaç var, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne ABD desteğinin devam etmesi gerekiyor ve bölgesel istikrara ihtiyaç var. Uluslararası koalisyon ülke ve hükümetleri, Suriye savaşı yıllarında birçok askeri tarafın kontrolüne sahne olan bu bölgelerdeki istikrar operasyonlarını desteklemeli."

Miller, Kürt yetkililerle bölge halklarının güvenlik ve refahının sağlanması ve sivil idarenin ekonomik ve siyasi olarak desteklenmesi ihtiyacını tartıştı. ABD’li yetkili Koalisyon ve SDG güçlerinin ülkenin doğusunda, kamp ve cezaevlerinde yürüttükleri operasyonların halen devam ettiğini kaydetti.

ABD eski Savunma Bakanı düzenlediği basın toplantısında “El-Hol kampında DEAŞ'ın uyuyan hücreleri var. Ana askeri harekat sona erdi. Ancak savaş devam ediyor ve Washington ile koalisyonun, SDG güçlerine ve kuzeydoğu Suriye halkına destek sağlaması gerekiyor” dedi.

SDG’den bir yetkili, önceki gün El-Hol kampında gerçekleştirilen teftiş turu sırasında General Korella'ya açıklamalarda bulundu (Özerk Yönetim Medya Ofisi)
Bir SDG’li, önceki gün El-Hol kampında gerçekleştirilen temaslarda General Korella'ya açıklamalarda bulundu (Özerk Yönetim Medya Ofisi)

Eski Bakanı, ABD güçlerinin Suriye'nin doğusundaki rolü ve DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyon çerçevesindeki görevleri hakkında şunları söyledi:

"Bu güçlerin bir sonraki adımının uyuşturucu imparatorluğuna karşı savaşmak olduğunu düşünüyorum. İran, uyuşturucuyu Irak ve Suriye'ye karşı silah olarak kullanıyor. Bu uyuşturucular Avrupa'ya ya da ABD'ye ulaşabilir. Uluslararası koalisyon DEAŞ'la mücadele görevini uyuşturucuyla mücadeleyle değiştirebilir diye düşünüyorum. Çünkü bu konu bölge insanı için önemli."

General Korella'nın ziyareti

ABD eski Savunma Bakanı'nın ziyareti, geçtiğimiz Çarşamba günü El-Hol ve Roj kamplarını ziyaret eden ABD Merkez Komuta Komutanı General Michael Korella'nın ziyaretiyle aynı zamana denk geldi.

DEAŞ üyeleri ve militanların ailelerinden binlerce insanı barındıran El-Hol ve Roj kampları Suriye'nin en büyük kamplarından ikisi olarak kabul ediliyor. Korella, Kürt yetkililerle görüşmesinde bu kamplarda yaşayanların kendi topraklarına geri gönderilmesi için devam eden uluslararası çabalara dikkati çekti. ABD’li yetkili bölgede güvenlik ve istikrarın arttırılması ve insani zorlukların hafifletilmesi çağrısında bulundu.

Özerk Yönetim Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, ABD eski Savunma Bakanı Christopher Miller ile görüşmesinin ardından Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada “ABD’li eski bakanla terörle mücadele yolları, idari hapishanelerde tutulan DEAŞ'lı mahkumlar ve kamplarda yaşayan ailelerinin koşulları da dahil olmak üzere birçok önemli konuyu görüştük. Görüşmemizde hâlâ büyük tehdit oluşturmaya devam eden bu terör örgütünün yeniden ortaya çıkmasının önlenmesi için uluslararası çabaların sürdürülmesi gerekliliğini vurguladık” dedi.

Kürt yetkili, Suriye krizine radikal çözümler bulunması ve yönetimin deneyimine siyasi destek sağlanması çağrısında bulundu. Kurd, El-Hol ve Roj kamplarında yaşayanların vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Kurd son olarak, "Toplantımızda örgütün hücrelerinin yeniden harekete geçmesini engellemeye, tüm araçlarını elinden almaya ve doğu Suriye'de kalan aktif hücreleri ortadan kaldırmaya odaklandık" dedi.



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.