Hindistan Başbakanı Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilmesi çağrısında bulundu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi B20 İş Forumu sırasında (AP)
Hindistan Başbakanı Narendra Modi B20 İş Forumu sırasında (AP)
TT

Hindistan Başbakanı Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilmesi çağrısında bulundu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi B20 İş Forumu sırasında (AP)
Hindistan Başbakanı Narendra Modi B20 İş Forumu sırasında (AP)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu yıl ülkesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek G20 Zirvesi’nin daha kapsayıcı olacağını belirterek, Afrika Birliği’nin G20 daimi üyesi olması önerisinde bulundu.

G20, 19 ülke artı Avrupa Birliği’nden (AB) oluşuyor ve küresel gayri safi yurt için hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 85’ini oluşturuyor ve dünya nüfusunun üçte ikisini içeriyor. Üyeleri arasında bir Afrika ülkesi olan Güney Afrika da bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Aralık ayında yaptığı bir açıklamada, Afrika Birliği’nin ‘G20’ye daimi üye olarak katılmasını’ istediğini söyledi ve bunun uzun zaman aldığını ancak gerçekleşeceğini ekledi.

Yeni Delhi’de düzenlenen Business 20 Zirvesi’nde konuşan Modi, geçen yıl toplamda 3 trilyon dolarlık GSYİH’ye sahip olan Afrika Birliği’nin de G20’ye dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Modi, 9-10 Eylül’de gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi’ne değinerek, “Afrika Birliği’ni kalıcı üyelik verme vizyonuyla zirveye davet ettik” dedi.

Merkezi Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bulunan Afrika Birliği’nin 55 üyesi bulunuyor ancak askeri cunta yönetimindeki beş ülkenin üyeliği şu anda askıya alınmış durumda.

Modi konuşmasında ayrıca, Hindistan’ın, koronavirüs salgını sırasındaki aksaklıkların ardından ‘verimli ve güvenilir bir küresel tedarik zinciri’ yaratmanın çözümü olduğunu dile getirerek, Yeni Delhi’nin Çin ile rekabet edebilmek için üretimi desteklemeye çalıştığını söyledi.

Hindistan Başbakanı konuşmasında ayrıca şu ifadeleri de kullandı;

“Kovid-19’dan önceki ve sonraki dünya çok değişti,dünya küresel tedarik zincirine eskisi gibi bakamıyor. İşte bu nedenle, dünyanın bu soruyla boğuştuğu bugün, bu sorunun çözümünün Hindistan olduğunu teyit etmek istiyorum.”

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Hindistan ve Çin arasındaki ilişkiler, 2020’de 20 Hintli askerin ve en az dört Çinli askerin ölümüyle sonuçlanan Himalaya sınır çatışmasının ardından bozuldu.

Modi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Perşembe günü Güney Afrika’da yapılan BRICS zirvesinin oturum aralarında yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.



Karınca kaçakçılığı Kenya'da bir suç

Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
TT

Karınca kaçakçılığı Kenya'da bir suç

Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)
Yaklaşık 5 bin karınca, aylarca hayatta kalmaları için pamukla doldurulmuş 2.244 test tüpüne yerleştirildi (Reuters)

Kenya makamlarının daha küçük ve az bilinen türlerin kaçakçılığını yapma eğiliminin bir parçası olduğunu söylediği binlerce test tüpü dolusu karıncanın bulunmasının ardından, dün iki Belçikalı genç “yaban hayatı korsanlığı” ile suçlandı.

5 Nisan'da bir misafirhanede yaklaşık 5 bin karınca ile yakalanan 19 yaşındaki Belçikalı Lornoy David ve Seppe Ludevics, Nairobi'de hâkim karşısına çıktıkları ilk duruşmada duygusal göründüler ve mahkeme salonunda yakınları tarafından sakinleştirildiler, hâkime test tüplerinde karınca topladıklarını söylediler. Yargıca karıncaları eğlenmek için topladıklarını ve bunun yasadışı olduğunu bilmediklerini söylediler.

Ayrı bir ceza davasında, Kenyalı Dennis Njanga ve Vietnamlı Do Hung Nguyen de 400 karınca bulundururken yakalanmalarının ardından aynı mahkemede yasadışı kaçakçılıkla suçlandılar.

Kenya Yaban Hayatı Servisi, dört kişinin karıncaları Avrupa ve Asya'daki pazarlara kaçırmakla görevli olduklarını belirtti. Yetkililer, “Karıncaların yasadışı ihracatı sadece Kenya'nın biyolojik çeşitliliği üzerindeki egemenlik haklarını baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda yerel toplulukları ve araştırma kurumlarını potansiyel çevresel ve ekonomik faydalardan mahrum bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Kenya geçmişte filler, gergedanlar ve karıncayiyen dişleri gibi büyük vahşi hayvanların parçalarının kaçakçılığıyla karşı karşıya kalmıştı, ancak dört kişiye karşı açılan davalar “kaçakçılık eğilimlerinde, ünlü büyük memelilerden daha az bilinen ancak çevresel açıdan kritik türlere doğru bir değişimi” temsil ediyor.

Belçikalılar, birçok milli parka ev sahipliği yapan Kenya'nın Nakuru ilçesinde tutuklandı. Kaldıkları misafirhanede, karıncaları aylarca canlı tutmak için pamukla doldurulmuş 2 bin 244 test tüpü içinde paketlenmiş yaklaşık 5 bin karınca bulundu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre diğer iki kişi ise Nairobi'de tutuklanmış ve evlerinde yaklaşık 400 karınca bulunmuştur.

Kenyalı yetkililer karıncaların değerinin bir milyon Kenya şilini (7 bin 700 $) olduğunu tahmin ediyor. Karıncaların fiyatı türe ve pazara göre büyük farklılıklar göstermektedir.