Sade kahvenin 7 faydası

Sade kahvenin 7 faydası
TT

Sade kahvenin 7 faydası

Sade kahvenin 7 faydası

Siyah kahve, ölçülü olarak ve şeker veya krema olmaksızın tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir.

Şarku’l Avsat’ın Onlymyhealth’ten aktardığı habere göre Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan ‘10 Avrupa ülkesinde kahve tüketimi ve ölümler’ başlıklı araştırma, kahve içmeyi çeşitli nedenlerden dolayı daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirdi.

  • Kara kahvenin potansiyel sağlık yararları

Büyüleyici aroması ve çarpıcı lezzetinin yanı sıra kara kahve (Black coffee), sağlık açısından sizi şaşırtabilecek birçok fayda da sağlıyor. Sade kahve alışılması gereken bir tat olsa da, sizi kremayı ve şekeri bırakmaya kesinlikle ikna edecek, bilime dayalı bazı sağlık yararları şunlar:

  • Fiziksel performansı iyileştirir

Kara kahve, adrenalin düzeylerini artırarak ve dayanıklılığı artırarak fiziksel performansı artırabilen doğal bir uyarıcı olan kafein içerir. Egzersiz sırasında uyanıklığı ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olur.

  • Bilişsel işlevi artırır

Siyah kahvedeki kafein, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmiterleri artırarak beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Bu da hafızayı, konsantrasyonu ve genel bilişsel yetenekleri geliştirir.

  • Kilo kontrolü sağlar

Kara kahvenin kalorisi düşüktür ve metabolizma hızınızı artırabilir, bu da yağ yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca iştahı geçici olarak bastırabilir ve bu da dengeli bir beslenmenin parçası olarak alındığında kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

  • Antioksidanlar açısından zengindir

Kara kahve, klorojenik asit ve polifenoller gibi önemli bir antioksidan kaynağıdır. Söz konusu bileşikler vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olarak genel sağlığa katkıda bulunur ve kronik hastalık riskini azaltır.

  • Hastalık riskinin azaltılmasını sağlar

Düzenli kara kahve tüketimi, tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, kardiyovasküler hastalık ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere belirli sağlık sorunlarının riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi. Kara kahve ayrıca karaciğer enzim düzeylerini düşürme özelliği nedeniyle vücudu yağlı karaciğer ve siroz gibi karaciğer hastalıklarından korur. Orta derecede kara kahve tüketimi, kan damarı fonksiyonunu iyileştirme ve iltihabı azaltma yeteneği nedeniyle daha düşük felç riskiyle de ilişkilendirildi.

  • Akıl sağlığını korur

Ölçülü miktarda kara kahve içmek ruh halinizi ve zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Depresyon riskini azaltabilir ve genel mutluluk ve tatminin artmasına yardımcı olabilir.

Yapılan bir araştırma, kahvenin demans riskini yüzde 65 oranında azaltabildiği sonucuna ulaştı. Düzenli kara kahve tüketimi, kahvenin içerisinde bol miktarda bulunan kafein ve antioksidan özelliklerden dolayı Alzheimer hastalığı ve demans riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi.

  • Sade kahve tüketimde dengeli olmak gerekir

Sade kahve sağlık açısından pek çok fayda sunarken, ölçülü bir şekilde ve dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak tüketilmesi, olumlu etkilerini tam olarak elde etmek için çok önemlidir.

Kahveye verilen bireysel tepkiler farklılık gösterebilir ve aşırı kara kahve tüketimi anksiyete, uyku bozukluğu ve sindirim sorunları gibi yan etkilere neden olabilir. Hamile kadınların ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan bireylerin, kahve tüketimini alışkanlık haline getirmeden önce sağlık uzmanlarına danışmaları gerekir.



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances