Ukrayna, Rus drone'larına ABD yapımı "Vampir"le çare buldu

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın drone'larını tespit etmekte muhtemelen zorlandığını belirtirken, Ukrayna'ya ulaşan ABD yapımı bir dizi karşı drone fırlatıcıyı Kiev'deki birlikler kullanıyor

Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus dronelarına karşı "Vampir" sistemini kullanıyor (AP)
Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus dronelarına karşı "Vampir" sistemini kullanıyor (AP)
TT

Ukrayna, Rus drone'larına ABD yapımı "Vampir"le çare buldu

Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus dronelarına karşı "Vampir" sistemini kullanıyor (AP)
Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus dronelarına karşı "Vampir" sistemini kullanıyor (AP)

Rusya'nın çeşitli bölgelerinde çarşamba günü gerçekleştirilen geniş çaplı drone saldırısı, Vladimir Putin'in 18 ay önce başlattığı istilasından bu yana Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik en büyük saldırısı oldu.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD) bunun, Kiev'in Rusya'nın "evine savaşı taşıma" ve Ukrayna'daki cephe hattında kullanılacak teçhizatı imha etme girişimlerini artırdığı ağustosta Rusya'ya karşı gerçekleştirilen bu tür 25 saldırıdan biri olduğunu belirtti. MoD, hedeflerini vuran drone'ların sayısı göz önüne alındığında Rus hava savunma sistemlerinin drone'ları saptayıp imha etmekte zorlandığını düşünüyor.

Ukrayna'nın, Rusya'dan gelen ve savaş boyunca sürekli bir tehdit olan drone'ları düşürme görevine ABD yapımı "Vampir" roket sistemi de katılıyor. Vampir, 4 roket barındıran ve askeri (hatta sivil) açık kasa bir kamyona hızlıca monte edilebilen lazer güdümlü bir füze fırlatıcısından meydana geliyor. Bu sistem bir drone'un yakınında patlayacak şekilde tasarlanan fitillerle donatılmış, BAE Systems'ın Gelişmiş Hassasiyetle Öldüren Silah Sistemi (Advanced Precision Kill Weapons System) roketlerini ateşleyebilir.

Açılımı Vehicle Agnostic Modular Palletised ISR Rocket Equipment (Araçtan Bağımsız Modüler Paletli İstihbarat, Gözetleme ve Keşif Roketi Ekipmanı) olan Vampir'in başlıca bir amacı var. Pentagon'un Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl'ın ifadesiyle bu fırlatıcı "esasen [drone'ları] havadan vurmak için küçük füzeler kullanıyor".

Lazer güdümlü parça, Batılı müttefiklerin gönderdiği diğer sistemler kadar yüksek teknolojiye sahip olmadan da bu fırlatıcının çok hassas olabilmesini sağlıyor. Sistemin başka avantajları da var. Füze başına maliyet yaklaşık 27 bin dolar. Bu tek bir mühimmat için pahalı olsa da güdümlü füze için nispeten ucuz. Ukrayna'nın kara kuvvetleri, bir dizi aracı ihtiyaç duydukları silahları barındıracak şekilde dönüştürmede becerikli olduğunu kanıtladığından sistemin, çoğu açık kasa kamyona eklenebilmesi de faydalı bir özellik.

Görsel kaldırıldı.
Ukrayna hava savunması, Moskova'nın 18 aylık istilasının neredeyse tamamında Rus drone'larını havada vurmak zorunda kaldı (Reuters)

Vampir gibi hava savunma sistemleri, Ukrayna kuvvetlerine Rusya'nın kamikaze drone'larıyla hızlı ve nispeten ucuz bir şekilde savaşma seçeneği sunarken, en gelişmiş uçaksavar sistemlerini en önemli oldukları bölgelerde tutma imkanı veriyor. Birçok hava savunma sistemi uçakları, helikopterleri ve füzeleri düşürmek üzere tasarlandığından, küçük drone'lar maliyetli bir sorun teşkil edebilir. İleri teknolojili drone'ların üretiminin maliyeti yüzbinlerce sterline ulaşabilirken, daha küçük olanları binlerce hatta yüzlerce sterline mal edilebiliyor. Bunları vurmak için kullanılan füzeler de yüzbinlere mal olabildiğinden, dört namlulu Vampir roketatar sistemi nispeten kelepir kalıyor.

Pentagon, karadaki birlikleri de vurabilen Vampir'in artık Ukrayna güçleri tarafından kullanıldığını doğruladı. Pentagon'un Satın Alma ve Sürdürme Ofisi'nden yapılan açıklamada "İlk Vampir sistemleri teslim edildi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandı" diye belirtildi. Karşı drone sistemini üreten L3Harris Technologies Inc. şirketi, ocakta imzalanan 40 milyon dolarlık sözleşme kapsamındaki 14 sistemden 4'ünün yıl ortasında Ukrayna'ya ulaştığını ifade etti. Sözleşme, geri kalan 10 tanesinin 2023 sonunda teslim edilmesini öngörüyor.

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı askeri desteğin büyük kısmı mevcut stoklardan gelirken, Vampirler için sağlanan kaynak doğrudan Washington'ın Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi'nin parçası olarak belirlenen milyarlarca dolar kapsamında karşılanıyor. İlk kez savaş bölgesine konuşlandırılan sistem, drone'ların giderek daha önemli bir rol oynadığı bu çatışmada Ukrayna için son derece faydalı olduğunu gösterecek.



İsrail, 600 hedefi vurduktan sonra Gazze'deki savaşın “yeni bir aşamaya” girdiğini duyurdu

TT

İsrail, 600 hedefi vurduktan sonra Gazze'deki savaşın “yeni bir aşamaya” girdiğini duyurdu

İsrail, 600 hedefi vurduktan sonra Gazze'deki savaşın “yeni bir aşamaya” girdiğini duyurdu

Tuğgeneral Evi Devrin, İsrail ordusunun sözcüsü olarak yaptığı ilk basın açıklamasında, ordunun Gazze Şeridi'nde Hamas hareketine karşı mücadelede "yeni bir aşamaya" girdiğini söyledi.
Bu aşamaya ilişkin Devrin, "planın, rehinelerin iadesi ve Hamas'ın askeri ve hükümet yeteneklerinin yok edilmesi olan savaşın hedeflerine hizmet ettiğini" belirtti.

Devrin, İsrail ordusunun "düşmanı şaşırtmak ve büyük başarılar elde etmek" için "operasyonel belirsizliği sürdürdüğünü" belirtti.

Ordu sözcüsü, Gazze'deki çatışmaların 18 Mart'ta yeniden başlamasından bu yana, "Şerit'te 600'den fazla terörist hedefin vurulduğunu ve aralarında Hamas hareketinin askeri kanadında ve siyasi bürosunda görevli 12 üst düzey yetkilinin de bulunduğu 250'den fazla terörist eylemcinin öldürüldüğünü" açıkladı.

Öldürülen üst düzey yetkililere atıfta bulunarak “Hepsi terörist ve 7 Ekim katliamına katıldılar” ifadesini kullandı.

Askeri operasyonu “yavaşlatabilecek tek şey” Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması olacaktır.

19 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Yahudi devleti ile Hamas arasında 15 ay süren yıkıcı bir savaşı sona erdiren ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin müzakerelerin başlatılmasına yönelik diplomatik çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından İsrail, 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ne yönelik ağır bombardımana yeniden başladı.

ŞarkuL Avsat’ın Filistin Sağlık Bakanlığı verilerinden aktardığına göre çatışmaların yeniden başlamasından beri İsrail saldırılarında bin 163 kişi öldü.