Yoksulluk sınırının altında darbe: Gabon hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Sadece üç başkan tarafından yönetilen ülke zengin bir ekosisteme ve bol miktarda petrole sahip. İşte Bob Marley'in, Aubameyang'ın ve Iboga bitkisinin hikayesi

Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, üçüncü dönem başkanlığının ilanından bir gün sonra Gabon Demokrat Partisi'nin bayrağını dalgalandırıyor / Fotoğraf: AFP
Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, üçüncü dönem başkanlığının ilanından bir gün sonra Gabon Demokrat Partisi'nin bayrağını dalgalandırıyor / Fotoğraf: AFP
TT

Yoksulluk sınırının altında darbe: Gabon hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, üçüncü dönem başkanlığının ilanından bir gün sonra Gabon Demokrat Partisi'nin bayrağını dalgalandırıyor / Fotoğraf: AFP
Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, üçüncü dönem başkanlığının ilanından bir gün sonra Gabon Demokrat Partisi'nin bayrağını dalgalandırıyor / Fotoğraf: AFP

İşte Gabon hakkında bilmeniz gereken 5 şey:

Orta Afrika'da bulunan petrol zengini ülkede dün ordu, 26 Ağustos'ta gerçekleşen ve Ali Bongo'nun üçüncü dönem zaferi ile sonuçlanan başkanlık seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklanmasından sonra "mevcut rejime son verdiğini" duyurdu.

1960 yılında Fransa sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını kazanmasından bu yana Gabon'u yalnızca üç başkan yönetti.

Omar Bongo Ondimba, 2009'da hayatını kaybettikten sonra oğlu Ali seçilene kadar 41 yıldan fazla bir süre boyunca ülkeye liderlik etti.

Birçok Afrika krizinde arabuluculuk yapmasıyla saygınlık kazanan Omar Bongo, Paris ile kıtadaki eski kolonileri arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin sistemini temsil eden 'Francafrique'nin omurgasını oluşturuyordu.

Oğlu Ali, iktidara geldikten sonra görünüşte eski sömürgeci güçten kendini uzaklaştırdı.

Bununla birlikte diğer 9 çocuğu, Gabon'dan zimmete geçirilen kamu fonlarıyla Fransa'da satın alınan gayrimenkullerle ilgili Fransız yargısının 2010 yılından bu yana yürüttüğü soruşturmada 'yasadışı kazanç sağlamakla' suçlanıyor.

Bob Marley'in sevgilisi

Omar Bongo'nun kızlarından Pascaline'nin Reggae müziğinin efsanesi Bob Marley ile ilişkisi vardı.

Pascaline babasının doğum günü için onu Gabon'da konser vermeye davet etmiş, böylece bu, Jamaikalı şarkıcının Ocak 1980'de Afrika'da gerçekleştirdiği ilk performanslardan biri olmuştu.

Gabon, petrol, kereste, manganez ve düşük nüfusu (2,3 milyon kişi) sayesinde kişi başına düşen Gayri Safi Yurt içi Hasılası (GSYİH) (2022'de 8 bin 820 dolar) açısından en zengin Afrika ülkelerinden birini oluşturuyor.

Sahra altı Afrika'daki ilk petrol üreticilerinden olan ülkede, Dünya Bankası'na göre 2020'de petrol, GSYİH'sinin yüzde 38,5'ini ve toplam ihracatının yüzde 70,5'ini oluşturuyordu.

Ancak yetkililerin yeterince çeşitlendiremediği ekonomi hâlâ büyük ölçüde hidrokarbonlara bağlı ve Dünya Bankası'nın 2022 sonlarında açıkladığı rakamlara göre her üç kişiden biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Banka, 268 bin kilometrekarelik alanının yüzde 88'i ormanlarla kaplı olan ülkeyi, "önemli bir karbon emici" ve özellikle karbon emisyonlarını azaltma ve büyük tropik ormanlarını koruma çabalarının ışığında "net sıfır emisyon girişimlerinde lider" olarak tanımlıyor.

Zengin bir ekosisteme sahip olan Gabon'un milli parkları, Afrika fili, goril, şempanze, çita ve çeşitli pangolinler gibi endemik türlere ve önemli memelilere ev sahipliği yapıyor.

Ülke, kıtadaki en yüksek kentleşme oranlarından birine sahip. Her beş vatandaştan dördü şehirlerde yaşıyor ve ekonomik başkent Libreville ve Port-Gentil tek başına nüfusun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor.

İboga ekonomisi

Psikotrop maddeler içeren İboga bitkisi, Orta Afrika'nın tropik ormanlarına özgü bir çalı olarak biliniyor.

Gabon'da geleneksel bir inisiyasyon töreni olan Bwiti törenlerinde kökünden çıkarılan ağaç kabuğu tozu şeklinde kullanılıyor.

Yaklaşık 50 yıldır bitki, özellikle bağımlılık karşıtı özellikleri olan 'ibogain' adlı etken maddesi sayesinde, geleneksel kullanımının ötesine geçiyor.

Ancak 'ibogain', ABD'de veya Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde narkotik olarak kabul ediliyor.

Dünya çapındaki kliniklerde (Kosta Rika, Meksika, Yeni Zelanda, Hollanda...), uyuşturucu bağımlılarını tedavi etmek veya travma sonrası stres mağdurlarına yardım etmek için kullanılan ibogainin çoğu, yasa dışı ihracattan geliyor.

Kaynaklarının yasadışı hasat nedeniyle tükeneceğinden korkan Gabon, bu kaynakların ticareti için yeni bir çerçeve benimsedi.

Ayrıca Pierre-Emerick Aubameyang, Gabon'un en ünlü futbolcusu olarak biliniyor.

Yakın bir zamanda Fransız kulübü Olympique de Marseille ile üç yıllığına sözleşme imzalayan 34 yaşındaki forvet, AC Milan'da kariyerine başlayarak Lille, Monaco, Saint-Étienne, Alman kulübü Borussia Dortmund ve İngiliz Arsenal için oynadı.

 

Independent Türkçe, AFP



Ukrayna: Rusya'dan elektrik şebekesine büyük saldırı

Rus İHA’ları ve füze saldırıları Kiev'deki hayati öneme sahip sivil altyapıya ciddi hasar verdikten sonra, bir enerji şirketinin çalışanı bir elektrik trafosunu inceliyor, (Reuters)
Rus İHA’ları ve füze saldırıları Kiev'deki hayati öneme sahip sivil altyapıya ciddi hasar verdikten sonra, bir enerji şirketinin çalışanı bir elektrik trafosunu inceliyor, (Reuters)
TT

Ukrayna: Rusya'dan elektrik şebekesine büyük saldırı

Rus İHA’ları ve füze saldırıları Kiev'deki hayati öneme sahip sivil altyapıya ciddi hasar verdikten sonra, bir enerji şirketinin çalışanı bir elektrik trafosunu inceliyor, (Reuters)
Rus İHA’ları ve füze saldırıları Kiev'deki hayati öneme sahip sivil altyapıya ciddi hasar verdikten sonra, bir enerji şirketinin çalışanı bir elektrik trafosunu inceliyor, (Reuters)

Ukrayna elektrik şebekesi işletmecisi bugün yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'nın enerji altyapısına "geniş çaplı bir saldırı" başlattığını, bunun da ülke genelinde yaygın elektrik kesintilerine yol açtığını duyurdu.

Ukrinergo Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Düşmanın verdiği hasar nedeniyle çoğu bölgede acil elektrik kesintileri uygulanmıştır" ifadesini kullandı.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla ilgili "çok iyi görüşmelerin" devam ettiğini söyledi ve ayrıntılara girmeden, bu görüşmelerin sonucunda "bir şeyler olabileceğini" ifade etti.


ABD ve Rusya nükleer müzakerelere başlıyor... Çin, Fransa ve Birleşik Krallık’ın da dahil edilmesi yönünde baskı var

(foto altı) ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping (AFP)
(foto altı) ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping (AFP)
TT

ABD ve Rusya nükleer müzakerelere başlıyor... Çin, Fransa ve Birleşik Krallık’ın da dahil edilmesi yönünde baskı var

(foto altı) ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping (AFP)
(foto altı) ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping (AFP)

ABD ile Rusya, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) süresinin dolmasının ardından görüşmeler yapmaya hazır olduklarını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, nükleer silahlanma yarışında tehlikeli bir aşamaya girilmesini önleyecek yeni kısıtlamalar getirilmesi için Çin’in de sürece dahil edilmesi konusunda ısrarcı olurken, Rusya’nın Fransa ve Birleşik Krallık’ın da kapsama alınmasına yönelik çağrıları karşılık bulmadı.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, “ABD açısından kötü müzakere edilmiş ve açıkça ihlal edilen New START Anlaşması’nı uzatmak yerine, nükleer uzmanlarımız gelecekte uzun süre geçerli olacak, yeni, daha iyi ve modern bir anlaşma üzerinde çalışmalı” ifadesini kullandı. Trump, herhangi bir görüşmeden söz etmezken, yeni bir anlaşmanın Çin’i de içermesi gerektiğini vurguladı.

Trump ayrıca, “ABD dünyanın en güçlü ülkesidir” değerlendirmesinde bulunarak, ilk başkanlık döneminde nükleer silahlar da dahil olmak üzere orduyu tamamen yeniden inşa ettiğini belirtti. Donanmanın yeni savaş gemileriyle güçlendirildiğini ve Uzay Kuvvetleri’nin kurulduğunu hatırlatan Trump, “Pakistan ile Hindistan, İran ile İsrail, Rusya ile Ukrayna arasında nükleer savaşların önüne geçtim” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD ile Rusya arasında nükleer silahların sınırlandırılmasına yönelik son anlaşma olan New START’ın süresi, her iki ülkenin de yeni silah nesilleri geliştirdiği bir dönemde sona erdi. Bu süreçte Çin’in de nükleer başlıkların taşınmasına yönelik yeni yöntemler denediği biliniyor. Ukrayna’daki savaş nedeniyle yeni bir anlaşmaya ilişkin ABD-Rusya görüşmeleri askıya alınırken, 2010 tarihli New START Anlaşması, ABD ve Rusya’nın sahip olabileceği stratejik nükleer başlık sayısını taraf başına bin 550 ile, fırlatma platformu sayısını ise 700 ile sınırlamıştı.

Kusurları giderme

ABD Dışişleri Bakanlığı Silahların Kontrolü ve Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Thomas G. DiNanno, Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Başkan Donald Trump’ın yeni bir anlaşmaya yönelik tutumunu destekleyerek New START Anlaşması’nın ‘temel kusurlar’ barındırdığını söyledi. DiNanno, Rusya’nın tekrarlanan ihlalleri, küresel nükleer stokların artması ve New START Anlaşması’nın tasarım ve uygulanmasındaki eksikliklerin, ABD’ye ‘geçmiş bir dönemin değil, günümüz tehditlerinin ele alındığı yeni bir yapının oluşturulması için acil bir gereklilik’ yüklediğini ifade etti. Çin’in nükleer kapasitesine de dikkat çeken DiNanno, “Bugün geldiğimiz noktada Çin’in nükleer cephaneliği tamamen sınırsız, şeffaflıktan yoksun, bildirimsiz ve denetimsiz durumda” dedi. DiNanno, silahların kontrolünde yeni dönemin net bir odakla devam edebileceğini ancak bunun ‘müzakere masasında yalnızca Rusya’nın değil, daha fazla ülkenin yer almasını gerektirdiğini’ vurguladı.

Pentagon... ABD Savunma Bakanlığı (Reuters)Pentagon... ABD Savunma Bakanlığı (Reuters)

DiNanno, Pekin’i gizli nükleer denemeler yapmakla da suçladı. “ABD hükümetinin, Çin’in yüzlerce tonluk patlayıcı güce sahip denemelere yönelik hazırlıklar da dahil olmak üzere nükleer patlama testleri gerçekleştirdiğinden haberdar olduğunu açıklayabilirim” dedi. Çin ordusunun bu denemeleri, nükleer patlamaların üzerini örterek gizlemeye çalıştığını öne süren DiNanno, bunun söz konusu testlerin nükleer denemelerin yasaklanmasına ilişkin yükümlülükleri ihlal ettiğinin bilincinde olunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Rusya'nın istekleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıldan bu yana Washington’un da aynı yönde adım atması halinde anlaşmada öngörülen sınırlara bir yıl daha uymaya hazır olduğunu açıklamıştı. Ancak Trump bu Rus talebine yanıt vermedi. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, perşembe günü yaptığı açıklamada, Putin’in anlaşmanın süresinin dolmasını çarşamba günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ele aldığını belirterek, Moskova’nın ‘güvenlik durumunun dikkatli bir analizine dayanarak dengeli ve sorumlu bir şekilde hareket edeceğini’ söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, ‘mevcut koşullar altında New START Anlaşması taraflarının, anlaşma kapsamındaki temel hükümler de dahil olmak üzere, herhangi bir karşılıklı yükümlülük veya bildirimle bağlı olmadıklarının varsayıldığını ve atacakları bir sonraki adımları tamamen serbestçe belirleyebileceklerini’ bildirdi.

Yeni bir gelişme olarak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ve ABD’li müzakerecilerin son Rusya-Ukrayna görüşmeleri kapsamında silahlanma konusunu da ele aldığını açıkladı. Peskov, “Tarafların sorumlu tutumlar benimsemesi ve bu meseleye ilişkin görüşmelere en kısa sürede başlanmasının gerekliliği konusunda bir anlayış var. Bu konu Abu Dabi’de de gündeme geldi” şeklinde konuştu.

Peskov, anlaşma sınırlarına en az altı ay süreyle uyulmasına yönelik gayriresmi bir mutabakat ihtimaline ilişkin raporun sorulması üzerine, “Bu tür hükümler yalnızca resmi olarak uzatılabilir. Bu alanda gayriresmi bir uzatmayı hayal etmek zor” yanıtını verdi. Peskov, Moskova’nın anlaşmanın perşembe günü sona ermesinden üzüntü duyduğunu ve bunu ‘olumsuz’ değerlendirdiğini de yineledi.

Çin’in reddi

Bu arada Çinli diplomat Chen Jian, ülkesinin silahsızlanma müzakerelerine katılması yönündeki ABD taleplerini açıkça reddetti. Çin’in nükleer cephaneliğinin hızlı büyümesine rağmen, ABD ve Rusya’ya kıyasla çok daha küçük olduğunu savunan Jian, konferansta yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Çin’in nükleer kapasitesi hiçbir şekilde ABD ya da Rusya’nın seviyesine yaklaşmamakta. Çin bu aşamada nükleer silahsızlanma müzakerelerine katılmayacak.”

Rusya'nın BM Cenevre Ofisi Daimî Temsilcisi Gennady Gatilov ise yeni nükleer görüşmelerin Fransa ve Birleşik Krallık gibi nükleer silaha sahip diğer ülkeleri de kapsaması gerektiğinde ısrar etti. Gatilov, “Bir nükleer ittifak olduğunu ilan eden NATO’da ABD’nin askeri müttefikleri olan Birleşik Krallık ve Fransa’nın da sürece katılması halinde Rusya bu süreçte yer alacaktır” dedi.

Öte yandan Avrupalı liderler, uzun süredir müttefik ülkelere ABD tarafından sağlanan nükleer şemsiye yerine, Washington’dan bağımsız nükleer güçler oluşturulmasını tartışıyor. Japonya, Güney Kore ve Türkiye de nükleer silaha sahip olmayan ancak bu yönde politika değişikliğini gündemine alan diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Ayrıca Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore resmi olarak nükleer silaha sahip ülkeler olarak bilinirken, İsrail’in de geniş bir nükleer cephaneliğe sahip olduğuna yaygın biçimde inanılıyor.


Trump, Hindistan’ın Rus petrolü alımını durdurma sözü vermesinin ardından Hindistan’a uyguladığı ‘cezai’ gümrük vergilerini iptal etti

Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi (Arşiv – Reuters)
Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi (Arşiv – Reuters)
TT

Trump, Hindistan’ın Rus petrolü alımını durdurma sözü vermesinin ardından Hindistan’a uyguladığı ‘cezai’ gümrük vergilerini iptal etti

Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi (Arşiv – Reuters)
Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi (Arşiv – Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Yeni Delhi’nin Rusya’dan petrol almaya devam etmesi nedeniyle daha önce Hindistan menşeli ürünlere uygulanan yüzde 25’lik ek gümrük vergilerini kaldırma kararı aldı. Karar, iki ülke arasında bu hafta varılan ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte alındı.

Trump’ın imzaladığı başkanlık kararnamesine göre Hindistan, Rus petrolünü doğrudan ya da dolaylı yollarla ithal etmeyi durdurmayı taahhüt etti.

Kararnamede ayrıca, Yeni Delhi’nin ABD’den enerji ürünleri satın almayı ve ‘önümüzdeki on yıl boyunca savunma iş birliğinin genişletilmesine yönelik ABD ile bir çerçeveye bağlı kalmayı’ kabul ettiği belirtildi.

Yüzde 25 oranındaki ek ABD gümrük vergilerinin, bugün ABD doğu saatiyle sabah 12.01 itibarıyla kaldırılacağı bildirildi.

Karar, Trump’ın birkaç gün önce Hindistan ile bir ticaret anlaşmasına varıldığını açıklamasının ardından geldi. Anlaşma, Hindistan ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesini, buna karşılık Başbakan Narendra Modi’nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan petrol alımını durdurma taahhüdünü içeriyor.

Anlaşma kapsamında Washington, Hindistan ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini yüzde 25’ten yüzde 18’e indirmeyi kabul etti.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Hindistan’ın önümüzdeki beş yıl içinde ABD’den enerji ürünleri, uçaklar, değerli metaller, teknoloji ürünleri ve kömür olmak üzere toplam 500 milyar dolar tutarında alım yapmayı planladığı ifade edildi.

Söz konusu anlaşma, Trump’ın Rus petrolü alımlarının sona erdirilmesini Ukrayna’daki savaşı finanse eden bir unsur olarak görmesi nedeniyle, Washington ile Yeni Delhi arasında aylardır süren gerilimi de azaltıyor.

Anlaşmayla birlikte Trump ile Modi arasındaki yakın ilişkilerin yeniden canlandığına dikkat çekilirken, ABD Başkanı daha önce Modi’yi ‘en yakın dostlarından biri’ olarak nitelendirmişti.