Tunus'ta "meçhule ucuz bir yolculuk": Demir tekneler

Usta demirciler, 30 kişiyi taşıyabilecek demir bir tekneyi sadece iki günde hazırlayabilirken, ahşap bir teknenin hazırlanması birkaç ay sürüyor

Bir demir tekne 35'ten fazla göçmen taşıyor (Ulusal Muhafızlar Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi)
Bir demir tekne 35'ten fazla göçmen taşıyor (Ulusal Muhafızlar Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi)
TT

Tunus'ta "meçhule ucuz bir yolculuk": Demir tekneler

Bir demir tekne 35'ten fazla göçmen taşıyor (Ulusal Muhafızlar Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi)
Bir demir tekne 35'ten fazla göçmen taşıyor (Ulusal Muhafızlar Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi)

Hamadi Muammeri

Tunus'un güneyindeki Safakes kentinde bir dizi köy, son yıllarda Avrupa'ya yönelik gizli göçte kullanılan demir teknelerin üretimi ve satışıyla kazançlı bir ticaret noktası haline geldi ve gelişti.

Birçok ev bu teknelerin üretimi için gece gündüz işleyen atölyelere dönüştürüldü.

Söz konusu tekneler daha sonra Eski Kıta kıyılarına doğru gizli göç operasyonları düzenlemek için çalışan aracılara satılıyorlar.

Ayrıca, Ulusal Muhafız birimleri de Tunus'ta bu alanda faaliyet gösteren şebekeleri ortaya çıkararak yargıya sevk etti. 

Demir tekne zamandan ve maliyetten tasarruf

Safakesli bir denizci olan Muhammed Garbal, şöyle diyor:

Bu teknelerin üretiminde yer alan birçok kişi için büyük kârlar sağlayan bu ticareti büyük ağlar yönetiyor. Bu tekneler çok fazla zaman ve paraya mal oluyor. Nitelikli demirciler 30 kişiyi ağırlayabilecek bir demir tekneyi iki günde yapabilir, ahşap bir teknenin yapımı ise birkaç ay sürer.

30 göçmen taşıyabilen tek bir demir teknenin maliyeti 3 bin Tunus dinarını (bin dolar) geçmiyor; tek bir göçmen ise bu tehlikeli yolculuk için 3 ila 6 bin dinar (bin ila iki bin dolar arasında) ödüyor.

Gorbal, "insanların hayatlarına giren bu ağların ortaya çıkarılmasına yönelik güvenlik çabalarına" dikkat çekti.

Sahra altı Afrika'dan gelen göçmenler İtalya kıyılarına geçmeden önce tarım sektöründe çalışıyorlar (Independent Arabia)
Sahra altı Afrika'dan gelen göçmenler İtalya kıyılarına geçmeden önce tarım sektöründe çalışıyorlar (Independent Arabia)

Demir tekneler 35'ten fazla göçmen taşıyor ve artan göç talebi göz önüne alındığında kaçakçılara büyük kazanç sağlıyor.

Demir tekne güçlü bir motorla donatılmış ancak rüzgarın ve yüksek dalgaların gücüne dayanamıyor, bu da gemideki göçmenleri ölüme karşı savunmasız hale getiriyor.

Safakes, Sahra altı Afrika'dan gizlice Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler için ideal bir buluşma noktasını temsil ediyor.

Riskli göç tekneleriyle İtalya kıyılarına geçmeden önce kıyı köylerinde güvenlik birimlerinden saklanıp tarım sektöründe çalışabiliyorlar.

Kâr birikimi

Göç politikaları uzmanı ve Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu resmi sözcüsü Ramazan Bin Ömer, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Göçmen kaçakçılık ağları, güvenlik kontrolünden kaçmak ve daha fazla kar elde etmek için sürekli çalışma yöntemlerini değiştirmeye gayret ediyor ve insanların can güvenliğine hiç dikkat etmiyor. Bu ağların gizli göç amacıyla demir tekneleri tercih etmesi, güvenlik birimlerinin ahşap tekne sahiplerine getirdiği kısıtlamalar ve ruhsat verme işlemlerinin sıkılaştırılmasının bir sonucudur. Ayrıca denizciler ve ahşap balıkçı teknesi sahipleri üzerinde idari ve güvenlik kontrolünün olması da demir teknenin tercih edilmesinde bir başka etken. Demir tekneler tehlikelidir ve en ufak güvenlik gereksinimlerine sahip değildir.

Bin Ömer sözlerini şöyle sürdürdü:

Demir tekneler, ahşap teknelerde kullanılan malzemelerin aksine, kontrolü yapılmayan hammaddelere ihtiyaç duyuyor. Ahşap tekneler büyüyen gizli göç olgusu nedeniyle güvenlik yetkililerinin sıkı denetimine tabi oluyor. Demir tekne endüstrisi ikinci dereceden bir olgudur. Bu ağlar özellikle güvenlik birimlerinin bu teknelerin üretiminde kullanılan hammaddeler üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmasından sonra cezadan kaçma yöntemlerini değiştirecekler. Gelecekte büyük lastik botlar gibi başka araçların da kullanılacağını tahmin ediyorum.

50 bin kaçak göçmenin önlenmesi

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu resmi sözcüsü Ramazan Bin Ömer, Sahra altı Afrika'dan artan insan akışıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Diğer göç rotalarının kapatılmasıyla birlikte Tunus, özellikle Sahra altı halklar için Akdeniz'de önemli bir kalkış rampası haline geldi. Tunuslu yetkililer, sekiz ay içinde 50 binden fazla düzensiz göçmenin İtalya kıyılarına ulaşmasını engelledi; bunların yüzde 70'i Güney Afrikalı, ayrıca Tunus kıyılarında binden fazla kurban ve kayıp kişi var. Tunus, Avrupa'nın göçü kısıtlayan politikalarının sonuçlarına katlanıyor. Avrupa, göçü azaltmak için ekonomik ve sosyal istikrarı geliştirmek üzere menşe ülkelerle birlikte çalışmalı. Korkarım ki Tunus'ta gizli göç alanındaki durum, göçmen adaylarının ana rezervuarı olarak kabul edilen Batı Afrika ülkelerindeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle daha da kötüleşecek.

Demir teknelerin rezervasyonu

Tunus Ulusal Muhafızlar Genel İdaresi Sözcüsü Tuğgeneral Husam el-Cibabili:

Ulusal Muhafız birimleri geçtiğimiz günlerde Safakes'in bir bölgesinde demir tekne üretimi ve ticaretinde faaliyet gösteren geniş ağları ortaya çıkardı. Üç eve yapılan baskında demir tekneler, demir direkler, kaynak malzemeleri ve bir kamyonet ele geçirildi.

Güvenlik yetkililerinin organizatörleri ve aracıları kuşatması nedeniyle son yıllarda Tunus'ta gizli göçün özellikleri çarpıcı biçimde değişti.

Demir tekne endüstrisi, göçmen kaçakçılığı yapan ağların sığınağı haline geldi.

Diğer yandan Akdeniz'in dalgaları Safakes'teki şehir hastanesinin morguna her gün biriken onlarca cesedi fırlatıyor.

Bu hastane yalnızca 35 cesedi barındırabiliyor. Kentte çoğunluğu Sahra Altı Afrika'dan olmak üzere 200'e yakın ceset var.

Bunlar, gömülmeden önce genetik analiz için örnekler alındıktan sonra gizli göç mağdurlarının kayıtlarına numaralı bir şekilde kaydediliyor.

Independent Arabia - Türkçe



Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
TT

Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)

Bilim insanları Mars'taki gizemli çizgilerin su tarafından oluşmadığını öne sürdü. 

Kızıl Gezegen'in birkaç milyar yıl önce daha sıcak olduğu ve bu sayede sıvı su barındırdığı geniş çapta kabul ediliyor.

Gezegenin yaşanabilirliği açısından kritik önemdeki sıvı suyun bugünkü varlığıysa epey tartışmalı bir konu. Sıcaklık ve atmosferik basınç çok düşük olduğundan, yüzeyinde su bulunması oldukça zor görünüyor.

Öte yandan Mars'taki uçurum ve krater duvarlarında 1970'lerden beri gözlemlenen birtakım koyu çizgilerin, sıvı suyun akması sonucu oluştuğu düşünülüyordu. 

Bilim insanları uzun zamandır bu gizemli şeritlerin nasıl oluştuğunu saptamaya çalışırken yeni bir araştırma su dışında bir kaynağa işaret ediyor.

Bulguları hakemli dergi Nature Communications'ta dün (19 Mayıs) yayımlanan çalışmada 86 binden fazla uydu görüntüsü incelendi. Araştırmacılar bu görüntülerde Mars yamaçlarındaki yaklaşık 500 bin şeridi saptadı. 

Ardından bu gizemli çizgileri analiz etmek için bir makine öğrenimi algoritması geliştirdiler. Ekip daha kısa süre içinde kaybolan ve yinelenen yamaç çizgileri (RSL) adı verilen şekilleri de çalışmaya dahil etti.

Bulgular bu şekillerin sıvı su veya buzun yamaçlardan akması sonucu değil, küçük taneli tozların eğimli arazilerde birikmesi ve ardından rüzgar, meteor çarpması ve depremler gibi tetikleyicilerle yamaçlardan aşağıya doğru itilmesiyle gerçekleştiğine işaret ediyor.

Analize göre sözkonusu şekiller, sıcaklık artışları, yüksek nem veya yamaçların belirli bir yöne bakmasıyla ilişkili değil. Daha ziyade ortalamanın üzerinde rüzgar hızı ve toz birikimiyle oluşuyorlar ve bu da daha kurak bir kökenin göstergesi. 

Brown Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Adomas Valantinas "Küçük toz parçacıkları sıvı olmadan akıntı benzeri desenler oluşturabilir. Bu olgu, aşırı küçük tozların müdahale durumunda bir sıvıya benzer şekilde davranabilmesiyle ortaya çıkıyor; tozlar akıyor, dallanıyor ve aşağı doğru hareket ederken parmak benzeri desenler oluşturuyor" diyerek ekliyor:

Bu, kuru kumun döküldüğünde su gibi akmasına benziyor. Ancak Mars'ta, ultra ince parçacıklar ve düşük yerçekimi bu akışkan benzeri özellikleri artırarak su akışı sanılabilecek şekiller yaratıyor.

Yeni araştırma, sıcaklıkların donma noktasının üzerine çıkabildiği dönemlerde Mars'ın yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimalini elemiyor. 

Bern Üniversitesi'nden çalışmanın bir diğer yazarı Valentin Bickel "Her şey dönüp dolaşıp yaşanabilirlik ve yaşam arayışına geliyor" diyor: 

Eğer yamaç çizgileri ve RSL gerçekten sıvı su veya tuzlu su tarafından oluşturuluyorsa, bunlar yaşam için bir alan yaratabilir. Ancak bunlar nemli süreçlerle bağlantılı değilse, bu durum dikkatimizi daha umut verici yerlere yöneltmemizi sağlar.

Independent Türkçe, IFLScience, Reuters, Nature Communications