ChatGPT şimdide sağlık ve fitness alanlarında özel antrenörlüğe soyundu

ChatGPT şimdide sağlık ve fitness alanlarında özel antrenörlüğe soyundu
TT

ChatGPT şimdide sağlık ve fitness alanlarında özel antrenörlüğe soyundu

ChatGPT şimdide sağlık ve fitness alanlarında özel antrenörlüğe soyundu

Yapay zeka (AI) mucizesi ChatGPT, 2022 yılının kasım ayında duyurulduğunda tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti ve doğal dil işleme (NLP) özelliği sayesinde insansı konuşmalar yapabilmedeki şaşırtıcı yeteneğiyle tüm dünyada silinmez bir iz bıraktı. Yapay zeka destekli bu sohbet botu, iş başvuruları için referans mektubu yazmaktan şarkı sözleri bulmaya kadar tüm yetenekleriyle insanları hayrete düşürdü.

Sağlık ve fitness dünyasına giriş

Ancak ChatGPT’nin yetenekleri gelişmeye devam ettikçe, sanal bir kişisel koç olarak sağlık, fitness ve iş dünyasına giriş yapabilir mi?’ sorusu ortaya çıktı. RENPHO Şirketi’nde özel koçluk ve fitness antrenörlüğü yapan Lee Mitchell, chatbotların, fitness ve sağlık konusunda değerli bir rehber ve bilgi kaynağı olabileceğine inanıyor. Ayrıca, ChatGPT'nin genel tavsiyelerde bulunabileceğini, egzersiz programları önerebileceğini, temel ilkeleri açıklayabileceğini ve belirli düzeyde teşvik edici olabileceğini söyledi.

Chatbotlar esneklik, kullanım kolaylığı ve günün her saatinde ulaşılabilir olabilmeleriyle öne çıkıyor. Bu da chatbotları, fitness antrenmanlarını geliştirmek isteyenler için cazip bir seçenek haline getiriyor.

Öte yandan sağlıklı beslenme ve kilo verme uzmanı Christina Brown, Impact Lab sitesine verdiği röportajda, ChatGPT'nin büyüsünün, kolay kullanılması ve ücretsiz erişilmesi olduğunu söyledi. Pek çok kişinin sağlıkla ilgili acil bir durumla karşılaşıncaya kadar fitness gibi alanlara yatırım yapmayı ertelediğini söyleyen Brown, sağlık tavsiyesi almak için ChatGPT'ye başvurmanın bu dünyaya ilk kez adım atacaklar için ucuz bir giriş noktası oluşturduğunu belirtti.

Bireysel sağlık planları

ChatGPT, sağlıklı yaşama ilk adımlarını atan kişiler için hem özel sağlık planları sunarak önemli bir destek hem de zamandan tasarruf sağlıyor. Dahası yemek planları yapma ve ne pişireceğinize dair fikir verme konusunda da yardımcı olarak, fitness için eksiksiz bir yaklaşım sunuyor.

Ancak Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği’nin (NEDA) Tessa adlı bir chatbotun yeme bozukluklarına yol açan zararlı tavsiyelerde bulunması nedeniyle kullanımını askıya almak zorunda kaldı. Yaşanan olumsuz deneyim sonrası uzmanlar, beslenme ve kilo verme tavsiyeleri için yalnızca ChatGPT’ye başvurulmasına karşı uyardı. ChatGPT ile ilgili büyük umutlar olsa da özel koçların sunabileceği kişi odaklı yaklaşımı, uzmanlığı ve gerçek zamanlı yardımı sunması en azından şimdilik imkansız.

Lee Mitchell, formda kalmak için kişisel hedefler, tıbbi geçmiş, fiziksel durum ve kontroller bütününün “dikkate alınması gereken bireysel bir serüven” olduğunun altını çizdi. ChatGPT bir dereceye kadar rehberlik ve motivasyon sağlayabilse de nokta atışı tavsiyeler, fiziksel değerlendirmeler ya da beklenmedik durumlara uyum sağlanması gerektiğinde bazı performans eksikliklerinin ortaya çıkması kaçınılmaz. Mitchell, antrenörlerin doğru pozisyondan gerçek zamanlı ayarlamalara kadar doğrudan rehberlik yapma ve müdahale etme konularında üstün ve yerlerinin doldurulamaz olduğunu da vurguladı.

ChatGPT’nin tüm yeteneklerine rağmen ürettiği eğitim ve beslenme programlarının doğruluğuna ve etkinliğine şüpheyle yaklaşan Brown, yaralanmaları ya da sakatlanmaları önlemek için egzersiz yaparken doğru duruşa, yani chatbotun eksikliklerinin ortaya çıktığı bu alana dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI tarafından geliştirilen uygulamalarla ilgili raporuna göre, güncel olmayan ve yanıltıcı bilgi verme riski, ChatGPT'nin güvenilirliğini ve etkinliğini zayıflattı.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging