ABD Başkanı Biden, yeni Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun önemini vurguladı

AA
AA
TT

ABD Başkanı Biden, yeni Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun önemini vurguladı

AA
AA

ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan'ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak "Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru"nu duyururken, bu koridoru "büyük bir anlaşma" olarak nitelendirdi.

Biden, Hindistan'ın ev sahipliği yaptığı G-20 zirvesinin oturum arasında düzenlenen Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları ve Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru etkinliğinde konuştu.

ABD Başkanı, söz konusu koridorun faaliyete geçmesine ilişkin "Bu gerçekten büyük bir anlaşma. (Hindistan) Başbakan'a (Narendra Modi) teşekkür etmek istiyorum. Tek dünya, tek aile, tek gelecek. Bu G20 zirvesinin odak noktası bu. Birçok bakımdan bu, ortaklığın da odak noktası." ifadelerini kullandı.

Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki altyapı açıklarını gidermeye çalışırken yatırımlarının etkisini en üst düzeye çıkarmaları gerektiğini kaydeden Biden, "Bugün, yeni bir Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru için tarihi anlaşmayı sonuçlandırdığımızı duyurmaktan gurur duyuyorum." dedi.

ABD olarak Hindistan'dan tüm Avrupa'ya uzanan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail ile bağlantılı gemilere ve demir yoluna yatırım yapacaklarını belirten Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye teşekkür etti.

Trans-Afrika koridoruna yatırım

Sahra altı Afrika'da trans-Afrika koridoruna yatırım yapmak için özel bir kamu ortaklığı için çalıştıklarını ifade eden Biden, buna AB'nin de dahil olduğunu kaydetti.

Biden, Angola'dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya ve Hint Okyanusu'na kadar uzanacak yeni demir yolu hattına yatırım yapacaklarını aktardı.

Bunun yalnızca "ray döşemekten" öte bir proje olduğunu dile getiren Biden, "Bu, iş yaratmak, ticareti artırmak, tedarik zincirlerini güçlendirmek, bağlantıyı artırmak, birçok ülkedeki kişiler için ticareti ve gıda güvenliğini güçlendirecek temelleri atmakla ilgilidir. Bu, oyunun kurallarını değiştiren bir bölgesel yatırımdır ve her ikisi de ileriye doğru atılmış büyük adımdır." diye konuştu.

Biden, Afrika, Asya ve Amerika kıtasında ekonomik alanlar geliştirmeyi sürdürdüklerini belirterek, ABD'nin ortaklarıyla birlikte dünya genelindeki altyapı açıklarını kapatmak için gereken trilyonlarca yatırımı harekete geçirmek için çalıştıklarını anlattı.

Dünyanın "tarihin dönüm noktasında durduğunu" belirten Biden, bugün alacakların kararları geleceğin gidişatını etkileyeceği noktada olduklarını söyledi.

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nda Hindistan, BAE, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD yer alıyor.



Gallant: İsrail ile Hizbullah arasında diplomatik çözüm şansı giderek azalıyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (DPA)
TT

Gallant: İsrail ile Hizbullah arasında diplomatik çözüm şansı giderek azalıyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (DPA)

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, İsrail ile Hizbullah arasında İsrail'in kuzeyindeki sınır bölgesinde yaşanan çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması şansının azaldığını söyledi.

Gallant'ın ofisi, Gallant ile ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin arasında dün gece (Pazar) yapılan telefon görüşmesinin ardından, Gallant’ın Austin'e bölgedeki çatışmanın genişleme olasılığı konusunda ‘yolun açık olduğunu’ söylediğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığı habere göre Gallant Austin'e şunu söyledi: “Hizbullah kendisini Hamas ile ilişkilendirmeye devam ettiği için kuzey bölgesinde üzerinde anlaşmaya varılmış bir çerçeveye ulaşma olasılığı azalıyor.”

Basında yer alan haberlere göre ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Amos Hochstein İsrail'de temaslarda bulunacak. Hochstein'ın Başbakan Binyamin Netanyahu ve Gallant ile görüşmesi bekleniyor.

İsrail ile Hamas arasında yaklaşık bir yıl önce Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan bu yana, iki ülke arasındaki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile Hizbullah arasında neredeyse her gün askeri çatışmalar yaşanıyor.

Hizbullah, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması halinde saldırılarını durdurmaya hazır olduğunu söylüyor.

Gallant, ABD'li mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması çabalarının yanı sıra vatandaşlarının kuzeydeki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamaya kararlı olduğunu ifade etti.