Suudi Arabistan Veliaht Prensi özel bir ziyaret için Umman’a gitti

Veliaht Prens, Sultan Heysem ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacak

Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Suudi Arabistan Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın Maskat’ta bir önceki görüşmesi. (Arşiv)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Suudi Arabistan Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın Maskat’ta bir önceki görüşmesi. (Arşiv)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi özel bir ziyaret için Umman’a gitti

Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Suudi Arabistan Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın Maskat’ta bir önceki görüşmesi. (Arşiv)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Suudi Arabistan Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın Maskat’ta bir önceki görüşmesi. (Arşiv)

Suudi Arabistan Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile özel bir görüşme gerçekleştirmek için dün Umman’a geldi.

Veliaht Prens dün erken saatlerde Yeni Delhi’deki G20 zirvesine katılmasının ardından Hindistan’dan ayrıldı.

Veliaht Prens ve Umman Sultanı bölgesel ve uluslararası gelişmeler dahil olmak üzere görüşmeler yapacak ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesini ele alacak.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşçe olduğunu ve bundan memnun olduklarını vurguladı. Busaidi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Mutabakat zaptının imzalanmasından ve Ortak Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasından bu yana ortaklık çeşitli siyasi, ekonomik, güvenlik ve diğer alanlarda iş birliğinin derinleştirilmesini sağladı. Bugün, Koordinasyon Konseyi ve komitelerinin yanı sıra ticaret borsası seviyesini yükseltmeyi ve ortaklığı teşvik etmeyi amaçlayan Umman-Suudi iş Konseyi aracılığıyla her iki tarafın etkileşime tanık oluyoruz. Ortak ekonomik zeminde ticaret, yatırım ve turizm için cazip bir iklim yaratıldı”

İki ülkenin gelecek vizyonunda birleştiğine işaret eden Busaidi, “Umman, 2040 vizyonuna sahip. Bu vizyon Suudi Arabistan’daki 2030 vizyonuyla eşleşiyor. Özellikle lojistik, yenilebilir enerji, gıda ve su güvenliği gibi hayati sektörlerde fırsatları ve entegrasyon projelerini geliştirerek onları desteklemek için çalışıyoruz” dedi.

Busaidi iki ülke arasındaki ticaret alışverişi hacmi arttığını belirterek, “İki ülke arasındaki sosyo-ekonomik ilişkileri doğrudan etkileyen hayati projelerden biri, ortak Rubülhali limanı kara limanı projesidir” dedi.

Busaidi, Rubülhali limanı üzerinden yapılan ticaretin 2022 için 323,8 milyon Umman riyali (843 milyon dolar) olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek, 2021 yılına göre yüzde 123 artışla toplam hacmin yaklaşık 2,7 milyar Umman riyaline (7 milyar dolar) ulaştığını belirtti. Umman’ın Suudi Arabistan’a ihracatının yaklaşık 922 milyon Umman riyali (2,4 milyar dolar), Suudi Arabistan’ın Umman’a petrol dışı ihracatının ise yaklaşık 1.779.4 milyar Umman riyali (4,8 milyar dolar) olduğunu kaydetti.

Aynı bağlamda Umman ihracatından Suudi pazarına deniz yoluyla taşınan toplam mallar yaklaşık yüzde 72’ye ulaşırken, kara yoluyla yüzde 27,6 ve hava yoluyla yüzde 0,4’e ulaştığından, iki ülke arasındaki lojistik taşımacılığın en büyük yüzdesini deniz taşımacılığı kazandı. Buna karşılık Suudi ithalatının Umman limanlarına deniz yoluyla taşınması yüzde 77, kara yoluyla yüzde 22,5 ve hava yoluyla yüzde 0,5 olarak gerçekleşti.

Busaidi, iki ülke arasındaki yatırımcıları harekete geçirmeyi, temasları kolaylaştırmayı ve Suudi Arabistan’daki yetkili makamlarla işbirliği içinde yatırımları çekmeyi takip eden Riyad’daki Umman Büyükelçiliği’ne ilk ekonomik ve yatırım ataşesinin atanmasına dikkat çekti. Bunun ortak faydaları en üst düzeye çıkarmak için iki ülke arasındaki yatırım ajansları arasındaki rollerin entegrasyonu ve koordinasyonun sağlanmasına katkıda bulunacağının altını çizdi.



Güvenlik iş birliğini geliştirmek için Suudi-İtalyan görüşmeleri

Bakan Matteo Piantidosi dün Prens Abdülaziz bin Suud'u Roma'da karşıladı (Suudi İçişleri)
Bakan Matteo Piantidosi dün Prens Abdülaziz bin Suud'u Roma'da karşıladı (Suudi İçişleri)
TT

Güvenlik iş birliğini geliştirmek için Suudi-İtalyan görüşmeleri

Bakan Matteo Piantidosi dün Prens Abdülaziz bin Suud'u Roma'da karşıladı (Suudi İçişleri)
Bakan Matteo Piantidosi dün Prens Abdülaziz bin Suud'u Roma'da karşıladı (Suudi İçişleri)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz bin Suud bin Naif ve İtalyan mevkidaşı Matteo Piantedesi, iki ülke arasındaki güvenlik iş birliğini geliştirmek amacıyla dün Roma'da resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Prens Abdülaziz bin Suud, oturumun başında, bu toplantının İki Kutsal Caminin Velisi Kral Salman bin Abdülaziz ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman'ın direktifleri doğrultusunda, Krallık ile İtalya Cumhuriyeti arasındaki seçkin ilişkiler çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguladı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin geçen ocak ayında Suudi Arabistan'a ziyareti sırasında imzalanan iki ülkenin hükümetleri arasında stratejik ortaklık konseyini kurma anlaşmasına değinerek, bunun iki ülke arasındaki iş birliği ve koordinasyon düzeyini yükseltmek için çalışacakları bir çerçeve olacağını kaydetti.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ile İtalyan mevkidaşı arasında dün Roma'da yapılan görüşmeden (SPA)Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ile İtalyan mevkidaşı arasında dün Roma'da yapılan görüşmeden (SPA)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı, Krallık hükümetinin sınır aşan organize suçlarla her türlü mücadele, faillerin izini sürme, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı şebekeleriyle mücadele ve iki taraf arasında uzmanlık ve deneyim alışverişinde bulunma konularında İtalya ile iş birliği ve çalışma düzeyini arttırma konusundaki istekliliğini kaydetti.

Oturum sırasında iki taraf, iki ülkenin İçişleri Bakanlıkları arasındaki mevcut güvenlik iş birliğini arttırmanın ve çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmenin yollarının yanı sıra ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu da ele aldı.