Daniel Kasırgası, Libya’da geride binlerce kurban ve kayıp bıraktı

Kasırga Derne’yi yok etti (Reuters)
Kasırga Derne’yi yok etti (Reuters)
TT

Daniel Kasırgası, Libya’da geride binlerce kurban ve kayıp bıraktı

Kasırga Derne’yi yok etti (Reuters)
Kasırga Derne’yi yok etti (Reuters)

Libya’da sel felaketinin vurduğu Derne şehrinin sakinleri kayıp olan yakınlarını çaresizce aramaya devam ediyor.

Kurtarma ekipleri, binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve birçoğunun denize sürüklenmesine neden olan yıkıcı sel felaketinin ardından daha fazla ceset torbası sağlanması yönünde çağrıda bulundu.

Daniel Kasırgası’nın yol açtığı şiddetli yağışlar ve seller, şehrin Akdeniz’e bakan geniş alanlarını yok etti.

Yaşanan afet, Derne’deki iki barajın yanı sıra çok sayıda binanın çökmesine yol açtı.

ERGFVT
Daniel Kasırgası Libya’nın Derne kentini yuttu ve şehir felaketten sonra böyle göründü (AFP)

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) en az 5 bin kişinin kayıp olduğunu bildirirken, yetkililer kayıp kişilerin sayısının en az 10 bin olduğunu tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Şoför Usame Hasadi (52), felaketin meydana gelmesinden bu yana eşini ve beş çocuğunu aradığını söyleyerek, “Onları aramak için tüm hastanelere ve okullara gittim ama şansım yaver gitmedi” dedi.

XS
Libya’da bir adam, üç kuzeniyle birlikte ölen oğlunun naaşını gömdükten sonra ağlıyor (Reuters)

Fırtınanın vurduğu gece çalışan El Hasadi, eşinin telefonunu defalarca aradığını ve kapalı olduğunu dile getirerek, “Babamın ailesinden de en az 50 kişi kayıp veya ölmüş” dedi.

Sokaklar derin çamurla kaplı ve çoğu kökünden sökülmüş ağaçlar ve arabalarla dolu. 

Bir araba, yıkılan bir binanın ikinci katının balkonunda sıkıştı.

CSD
Büyük yıkıma neden olan kasırga sonucu binanın içine sürüklenen bir araba (Reuters)

Yetkililer tarafından açıklanan ölü sayısı şu ana kadar değişiklik gösterdi ancak hepsi binlerle ifade ediliyor.

ZXSC
Mısır ordusundan kurtarma ekipleri, yıkılan binaların arasındaki çamurda yürürerek bir ceset taşıyor (Reuters)

Doğuyu kontrol eden yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hişam Ebu Şekivat Reuters’a verdiği demeçte, denizin sürekli olarak onlarca cesedi su yüzüne çıkardığını dile getirerek, şu ifadelerle devam etti;

“Şu ana kadar 5 bin 300’den fazla ölü saydık ve bu sayının önemli ölçüde artması muhtemel, belki de iki katına çıkabilir. Çünkü kayıp kişilerin sayısı da binlere ulaşıyor. Onbinlerce insan evsiz kaldı. Uluslararası yardıma ihtiyacımız var. Libya’nın bu tür felaketlerle baş edecek tecrübesi yok.”

AAF
İki uydu görüntüsü, 1 Temmuz 2023'te Derne’deki liman tesislerini (üstte) ve 13 Eylül 2023 Çarşamba günü selden etkilenen aynı bölgeyi gösteriyor (AP)

Libya’nın doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Harraz, bin 100’ü kimliği belirsiz olmak üzere 3 bin 200 cesedin bulunduğunu açıkladı.

Derna Belediye Başkanı Abdulmuneym el-Ghaithi ise, dün Al-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, sel nedeniyle yok olan mahalle sayısına göre Derne’de ölü sayısının 18 bin ile 20 bin arasında olabileceğini söyledi.

Arama kurtarma

El-Ghaithi, Mısır, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Katar’dan kurtarma ekiplerinin geldiğini bildirerek, “Cesetleri çıkarmak için gerçekten uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda ceset bulunması nedeniyle kentte salgın hastalık yayılmasından korkuyorum” dedi.

Türkiye ayrıca kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere 148 kişilik bir sağlık ekibinin yanı sıra iki sahra hastanesi kurmak için ekipman taşıyan bir gemi de gönderiyor.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.