Trabzon’da turiste yönelik saldırı Kuveyt’te büyük öfkeye neden oldu

Trabzon’da Kuveyt vatandaşına düzenlenen saldırıdan bir an
Trabzon’da Kuveyt vatandaşına düzenlenen saldırıdan bir an
TT

Trabzon’da turiste yönelik saldırı Kuveyt’te büyük öfkeye neden oldu

Trabzon’da Kuveyt vatandaşına düzenlenen saldırıdan bir an
Trabzon’da Kuveyt vatandaşına düzenlenen saldırıdan bir an

Trabzon’da Kuveytli bir turisti darbettiği gerekçesiyle gözaltına alınan kişi soruşturma sonucu tutuklandı.

Bu olay Kuveyt’te büyük öfkeye neden olurken, Kuveyt’in Ankara Büyükelçisi Wael Yusuf Alenzi, Trabzon’a giderek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk yetkililerin şüpheliyi birkaç saat sonra yakalayarak gözaltına aldığını dile getiren Büyükelçi, “Hem büyükelçilik hem de Türkiye’den gerekli makamlar prosedürleri takip ediyor” dedi.

Olay sonrası hastaneye kaldırılan turistin sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Alenzi, saldırganın gözaltına alınması nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

Alenzi ayrıca, büyükelçilik avukatının konu hakkındaki tüm özel prosedürleri takip ettiğini sözlerine ekledi.

Olay Kuveyt’te sosyal medyada büyük tepki çekerken, milletvekilleri Dışişleri Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.

Milletvekili Usame ez-Zaid, Kuveytli bir turiste eşi ve çocuklarının gözü önünde ‘barbar’ saldırıyı düzenleyenlerin hesap vermesi için Kuveyt’in Ankara Büyükelçiliği’nin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Bir diğer milletvekili Muhannad Es-Sayer ise, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’na hızlı ve kararlı adım atması çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

Diplomasinin amacı vatandaşları korumak ve haklarını savunmak değilse hiçbir işe yaramaz. Dışişleri Bakanlığı, vatandaşları korumak için alınan tedbirlere ilişkin bir an önce açıklama yapmalı ve vatandaşlarının sağlık durumu konusunda güvence vermelidir.

Milletvekili Abdullah El-Mudhaf da, X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Dışişleri Bakanlığı’nın haksız sessizliği nedeniyle yurtdışındaki Kuveytlilerin onurunun zedelenmesine izin vermeyeceğiz. Trabzon’daki saldırı ve hukuki prosedürleri hakkında derhal bir açıklama yapılmalı. Kuveyt Büyükelçiliği, vatandaşlarını koruma, ailesinin güvenliğini sağlamadaki rolünü netleştirmelidir” diye yazdı.



BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)
TT

BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)

BAE, Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarının, iki ülke arasında Ukrayna tarafından 246 ve Rusya tarafından 246 mahkûmun takas edilmesiyle sonuçlandığını duyurdu. Arabuluculuk sürecinde ayrıca 31 Ukraynalı yaralı ve 15 Rus yaralı olmak üzere toplam 538 mahkûmun takas edilmesiyle iki ülke arasında bu arabuluculuklar kapsamında takas edilen toplam mahkûm sayısı 3 bin 771 kişiye ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, bu arabuluculuğun başarısıyla birlikte BAE'nin kriz sırasında gerçekleştirdiği toplam arabuluculuk sayısı 14'e ulaştı. Bu durum BAE'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile olan bağlarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, BAE'nin Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması ve krizin mülteciler ve mahkûmlar gibi insani sonuçlarının hafifletilmesine yönelik çeşitli çabaların başarıya ulaşması için gayretlerini sürdüreceğini teyit etti.