Rusya-Ukrayna savaşında büyük etkisi olan SİHA’lar hakkında ne biliyoruz?

Ukraynalı bir asker drone’u kontrol ediyor (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın Telegram kanalı)
Ukraynalı bir asker drone’u kontrol ediyor (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın Telegram kanalı)
TT

Rusya-Ukrayna savaşında büyük etkisi olan SİHA’lar hakkında ne biliyoruz?

Ukraynalı bir asker drone’u kontrol ediyor (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın Telegram kanalı)
Ukraynalı bir asker drone’u kontrol ediyor (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın Telegram kanalı)

Ordular, insansız hava araçlarını (İHA) yıllardır biliyor. Bunların asıl kullanım alanı havadan keşif yapmaktı. Hatta bunlar, hava savunmasında atış eğitimi için küçük hedeflerdi.

ABD bunları füzelerle donatıp, silahlı insansız hava aracı (SİHA) olarak Afganistan savaşında kullanmaya karar verene kadar çok da önem verilmedi.

Rusya’nın Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgali sırasında, SİHA’lar giderek daha fazla ortaya çıktı.

SİHA’lar savaşta çeşitli roller üstlendi. Bazen keşif amaçlı, çoğu zaman da ucuz bir saldırı aracı olarak kullanıldı.

Rusya, yüzbinlerce veya milyonlarca dolara mal olan seyir füzelerinden çok daha düşük maliyetli oldukları için Ukrayna şehirlerini hedef alırken, Rus veya İran yapımı yüzlerce SİHA ve kamikaze drone kullandı.

Öte yandan Ukraynalılar, haziran ayında başlayan karşı saldırı sırasında küçük SİHA’lar kullanarak, Rus savunma hatlarındaki bazı müstahkem noktaları hedef alıyor.

SİHA’lar aynı zamanda Ukrayna’nın savaş hatlarından uzakta, Rusya topraklarını hedef almak için de kullanılıyor.

Kullanıldıkları en dikkat çekici operasyon, mayıs ayında Kremlin’in iki SİHA ile hedef alınması oldu.

Rusya’nın başkenti Moskova gibi büyük şehirler savaşın etkilerinden uzak kaldığı için beklenmedik bir şekilde başkent ve çevresi defalarca SİHA’ların hedefi oldu.

Söz konusu SİHA’ların boyutları ve amaçları da farklılık gösteriyor.

Japon yapımı ünlü “kamikaze” tipi drone’ların ön kısmında kamera gibi yönlendirme ve izleme araçları var.

Operatörler uzaktan hedef vurulana kadar patlayıcı madde taşıyan kamikaze drone’u yönlendiriyor.

Ukrayna kuvvetleri, kamikaze drone’ların yanı sıra görüntü alan küçük keşif drone’larını da tercih ediyor. Askeri bir araca dönüştürülen küçük drone’ların üzerine küçük bir bomba yüklenerek, istenilen hedefe karşı kullanıyor.

Bu tip drone’lar, güçlendirilmiş bir mekanizmaya saldırmaya yetecek kadar büyük miktarda patlayıcı taşıyamıyor. Ancak anti-personel aracı olarak kullanılabiliyorlar.

Üçüncü tip ise uzun saatler havada kalabilen, kara saldırısı için birkaç füze veya bomba taşıyabilen büyük tip SİHA’lar.

Bunlar arasında en göze çarpanları, Afganistan ve Yemen gibi yerlerde bazı terörle mücadele operasyonlarında yaygın olarak kullanılan ABD yapımı Reaper ve Predator tipi SİHA’lar.

Rusya-Ukrayna savaşında bu tip SİHA’ları kulllanma oranı son dönemde arttı.

Rusya’dan dün yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesi üzerinde 1, Kırım Yarımadası’na doğru ilerleyen 6 SİHA’yı düşürdüğü duyuruldu.

Ukrayna kuvvetleri ise geçtiğimiz hafta Kırım Yarımadası’nın batısındaki Evpatorya şehri yakınlarında, Rusya’ya ait bir hava savunma sistemini imha operasyonunda SİHA’lar ve füzeler kullandı.

Reuters’a konuşan Ukraynalı bir istihbarat kaynağı , saldırıda ilk önce SİHA, ardından Ukrayna yapımı iki Neptün seyir füzesi ile Rusya’ya ait Triumph füze savunma sisteminin imha edildiğini bildirdi.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).