Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri
TT

Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri

Gürcistan dün üst düzey bir Ukraynalı yetkiliyi, iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle yaygın huzursuzluk yaratmak ve darbe planlamakla suçladı.

 Kiev, suçlamaları reddetti ve bunları Gürcülerin kendilerini "şeytanlaştırmaya" yönelik girişimi olarak nitelendirdi. Tiflis, Rus kuvvetlerinin 2008 yılından bu yana Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde konuşlanmasına rağmen Kremlin ile iş birliği yapmakla suçlanıyor.

Gürcistan güvenlik servisleri, Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı başkan yardımcısı ve eski Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Georgi Lorkipanidze'nin "şiddet kullanarak hükümeti devirmek amacıyla ülkeyi istikrarsızlaştırmayı" planladıklarını bildirdi.

Bu plana dahil olanlar arasında eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin korumasının yanı sıra, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşan Gürcülerin de bulunduğu ve bu kişilerin Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınında eğitim aldıkları bildirildi.

Ukrayna Gürcistan'a, Ukrayna vatandaşlığı verilen ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin kıdemli danışmanı olarak görev yapan Saakaşvili'nin serbest bırakılması için defalarca çağrıda bulundu.

 Kiev, Gürcü yetkilileri, Saakaşvili'yi Kremlin'in emriyle "öldürme" planı yapmakla suçladı ve yurt dışındaki bir kliniğe nakledilmesini talep etti.

Gürcistan ise "diplomatik ilişkilerde ciddi bir gerilim" olarak nitelediği bu durumu kınadı.

Gürcistan güvenlik servisleri, hükümete karşı protestoların “Ekim ve Aralık” için planlandığını bildirdi. Bu, Avrupa Komisyonu'nun Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusuna ilişkin kararını açıklaması için planlanan tarihtir. Güvenlik servisleri hükümete karşı planlanan protestoların "yabancı bir ülkenin koordinasyonu ve finansmanıyla yapılacağını" belirtti.

Ukrayna suçlamaları reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu bilgi doğru değil... Ukrayna devleti, Gürcistan'ın iç işlerine müdahale etmedi, etmiyor ve etmeyi de düşünmüyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği geçen yıl Gürcistan'ın "Avrupa vizyonunu" kabul ederken, katılım başvurusunu erteledi. Ukrayna ve Moldova'ya ise aday ülke statüsü verdi. Bu durum Tiflis'te protestolara yol açtı. Protestocular hükümeti demokrasiye olan bağlılıklarından vazgeçmekle ve Gürcistan'ın bloğa katılma hedefini baltalamakla suçluyor.

Eylül ayının başlarında, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tiflis'in bloğa üyeliğe resmi aday ülke statüsünü elde etmek için yapması gereken "hala çok iş var" dedi.



Kuzey Kore, ABD yaptırımlarını kınadı ve karşı önlemler alacağına söz verdi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AP)
TT

Kuzey Kore, ABD yaptırımlarını kınadı ve karşı önlemler alacağına söz verdi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AP)

Kuzey Kore bugün, nükleer programını finanse ettiği iddia edilen siber suçlar nedeniyle uygulanan son ABD yaptırımlarını kınadı ve Başkan Donald Trump yönetimini Pyongyang'a karşı "kötü niyetli düşmanlık" beslemekle suçlayarak, uygun karşı önlemler alacağına söz verdi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın açıklaması, ABD Hazine Bakanlığı'nın salı günü bankacılar da dahil olmak üzere sekiz kişi ve iki şirkete yaptırım uygulamasının ardından geldi.       

Kuzey Koreliler siber saldırılar yoluyla elde edilen kara parayı aklamakla suçlanıyor.

Bakanlık, Kuzey Kore'deki devlet destekli bilgisayar korsanlığı planlarının son üç yılda 3 milyar dolardan fazla dijital varlık çaldığını açıkladı.   

Geçtiğimiz yıl, herhangi bir yabancı kuruluş için eşi benzeri görülmemiş bir meblağ olduğunu belirten yetkili, bu "yasadışı" fonların ülkenin nükleer programını finanse etmek için kullanıldığını söyledi.

Pyongyang'ın parayı aklamak için Kuzey Kore, Çin, Rusya ve diğer ülkelerdeki bankalar, finans kuruluşları ile paravan şirketlerden oluşan bir temsilci ağına güvendiğini açıkladı.

Fonlar, siber dolandırıcılık, kripto para hırsızlığı ve yaptırımlardan kaçınma yoluyla elde edildi.

Bu yaptırımlar, ABD başkanının Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmeleri yeniden canlandırma arzusunu dile getirmesine rağmen geldi.

Önceki nükleer anlaşma, Trump'ın ilk döneminde, 2019 yılında, Kuzey Kore'nin nükleer programıdan vaz geçmesi karşılığında, ABD'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle çökmüştü.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Un-chol, yaptığı açıklamada, "Mevcut ABD yönetimi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yönelik düşmanca tavrını sonuna kadar açıkça ortaya koyduğuna göre ne kadar sürerse sürsün, uygun önlemlerle ve sabırla karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.


ABD, Gazze'ye ilişkin karar tasarısını Güvenlik Konseyi'nin seçilmiş üyeleriyle paylaşıyor

Gazze Şehri'ndeki yıkılan binalar, 5 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şehri'ndeki yıkılan binalar, 5 Kasım 2025 (Reuters)
TT

ABD, Gazze'ye ilişkin karar tasarısını Güvenlik Konseyi'nin seçilmiş üyeleriyle paylaşıyor

Gazze Şehri'ndeki yıkılan binalar, 5 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şehri'ndeki yıkılan binalar, 5 Kasım 2025 (Reuters)

ABD'li bir yetkili, Washington'un dün ilerleyen saatlerde BM Güvenlik Konseyi'nin 10 seçilmiş üyesiyle Başkan Donald Trump'ın Gazze barış planına ilişkin taslak kararı paylaşacağını söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yetkili, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilcilerin de ABD'ye katılarak plana "bölgesel desteğin" altını çizeceğini belirtti.


İran, "füzeleri" müzakerelerden çıkardı

Grossi, New York'ta bir basın röportajı sırasında (Arşiv-AP)
Grossi, New York'ta bir basın röportajı sırasında (Arşiv-AP)
TT

İran, "füzeleri" müzakerelerden çıkardı

Grossi, New York'ta bir basın röportajı sırasında (Arşiv-AP)
Grossi, New York'ta bir basın röportajı sırasında (Arşiv-AP)

İran, füze programını Batı ve ABD ile müzakereye açık konular listesinden çıkardı.

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ülkesinin füze kabiliyetlerini veya "sıfır zenginleştirme" talebini ele almadan nükleer müzakerelere hazır olduğunu vurguladı. Arakçi, ülkesinin "karşılıklı çıkarlara dayalı adil nükleer müzakerelere hazır" olduğunu belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi ise İran'ın uluslararası denetçilerle iş birliğinin "Batı ile bir çatışmadan kaçınmak için önemli ölçüde iyileştirilmesi gerektiğini" vurguladı. Grossi, İran'ın iş birliğinin sınırlı kaldığını belirterek, bazı önemli nükleer tesislerin uluslararası denetime hâlâ kapalı olduğunu ifade etti.

Grossi, ajansın "Tahran ile akışkan ilişkisini itidalli bir şekilde yönetmeye çalıştığını, ancak savaşın İran'ı yükümlülüklerinden muaf tutmasını kabul edemeyeceğini" söyledi.