Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri
TT

Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri

Gürcistan dün üst düzey bir Ukraynalı yetkiliyi, iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle yaygın huzursuzluk yaratmak ve darbe planlamakla suçladı.

 Kiev, suçlamaları reddetti ve bunları Gürcülerin kendilerini "şeytanlaştırmaya" yönelik girişimi olarak nitelendirdi. Tiflis, Rus kuvvetlerinin 2008 yılından bu yana Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde konuşlanmasına rağmen Kremlin ile iş birliği yapmakla suçlanıyor.

Gürcistan güvenlik servisleri, Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı başkan yardımcısı ve eski Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Georgi Lorkipanidze'nin "şiddet kullanarak hükümeti devirmek amacıyla ülkeyi istikrarsızlaştırmayı" planladıklarını bildirdi.

Bu plana dahil olanlar arasında eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin korumasının yanı sıra, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşan Gürcülerin de bulunduğu ve bu kişilerin Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınında eğitim aldıkları bildirildi.

Ukrayna Gürcistan'a, Ukrayna vatandaşlığı verilen ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin kıdemli danışmanı olarak görev yapan Saakaşvili'nin serbest bırakılması için defalarca çağrıda bulundu.

 Kiev, Gürcü yetkilileri, Saakaşvili'yi Kremlin'in emriyle "öldürme" planı yapmakla suçladı ve yurt dışındaki bir kliniğe nakledilmesini talep etti.

Gürcistan ise "diplomatik ilişkilerde ciddi bir gerilim" olarak nitelediği bu durumu kınadı.

Gürcistan güvenlik servisleri, hükümete karşı protestoların “Ekim ve Aralık” için planlandığını bildirdi. Bu, Avrupa Komisyonu'nun Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusuna ilişkin kararını açıklaması için planlanan tarihtir. Güvenlik servisleri hükümete karşı planlanan protestoların "yabancı bir ülkenin koordinasyonu ve finansmanıyla yapılacağını" belirtti.

Ukrayna suçlamaları reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu bilgi doğru değil... Ukrayna devleti, Gürcistan'ın iç işlerine müdahale etmedi, etmiyor ve etmeyi de düşünmüyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği geçen yıl Gürcistan'ın "Avrupa vizyonunu" kabul ederken, katılım başvurusunu erteledi. Ukrayna ve Moldova'ya ise aday ülke statüsü verdi. Bu durum Tiflis'te protestolara yol açtı. Protestocular hükümeti demokrasiye olan bağlılıklarından vazgeçmekle ve Gürcistan'ın bloğa katılma hedefini baltalamakla suçluyor.

Eylül ayının başlarında, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tiflis'in bloğa üyeliğe resmi aday ülke statüsünü elde etmek için yapması gereken "hala çok iş var" dedi.



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.