Binlerce kişi Dağlık Karabağ’dan Ermenistan sınırlarına akın ediyor

Karabağ’dan Ermenistan’a gitmek için bekleyen Ermeni siviller (AFP)
Karabağ’dan Ermenistan’a gitmek için bekleyen Ermeni siviller (AFP)
TT

Binlerce kişi Dağlık Karabağ’dan Ermenistan sınırlarına akın ediyor

Karabağ’dan Ermenistan’a gitmek için bekleyen Ermeni siviller (AFP)
Karabağ’dan Ermenistan’a gitmek için bekleyen Ermeni siviller (AFP)

Binlerce Ermeni, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine gerçekleştirdiği operasyondan yaklaşık bir hafta sonra Ermenistan’a geçmeye çalışıyor. 

Salı akşamı Erivan, Karabağ’dan aldığı mülteci sayısının 28 bini aştığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan’a, Karabağ sivillerini koruma ve bölgeye insani yardım erişimi sağlama sözüne saygı duyma çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Blinken’ın ‘düşmanlıklara son verilmesinin, sivillere koşulsuz koruma ve hareket özgürlüğün sağlanmasının ve Karabağ’a engelsiz insani erişimin sağlanmasının acil gerekliliğini vurguladığını’ belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre dün (Salı) Ermenilerin Karabağ’dan ‘kitlesel’ göçünün ‘suç ortağı ve 2020’de ayrılıkçı bölgeye barışı koruma gücü konuşlandıran Rusya’nın gözü önünde’ gerçekleştiğini söyledi.

Legendre, Paris’in ‘Ermeni nüfusunun kaderinden tamamen Azerbaycan’ı sorumlu tutacağını’ hatırlattı.

Paris, Rusya’nın ‘Ermenistan’ı terk etmesi’ karşısında ‘uluslararası diplomatik eylem’ çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ise Azerbaycan’dan Karabağ’da yaşayan Ermenilerin kaderine ilişkin vizyonunu detaylandırmasını istedi.

Avrupa Birliği yaptığı açıklamada ‘uluslararası insani yardım konusunda şeffaflık ve erişim ihtiyacı, insan haklarına saygının sağlanmasını, Bakü yetkililerinin Karabağ ve Azerbaycan’daki Ermenilerin kaderine ilişkin vizyonu hakkında ek ayrıntılar belirlemesine duyulan ihtiyacı’ vurguladı.

Azerbaycanlı bir hükümet kaynağı dün AFP’ye, Azerbaycan sınır muhafızlarının Karabağ’dan Ermenistan’a gitmek üzere ayrılan mülteciler arasında ‘savaş suçu’ işlediğinden şüphelenilen kişileri aradığını belirtti.

Kaynak, savaşabilecek durumdaki erkeklerden son sınır kontrol noktasında kameraya bakmalarının istenmesinin nedenleri hakkında konuşurken, “Azerbaycan, Karabağ’da silahlarını bırakan Ermeni savaşçıları affetmeyi planlıyor. Ancak Karabağ savaşlarında savaş suçu işleyenlerin bize teslim edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 5 Ekim’de İspanya’nın Granada şehrinde uzun süredir planlanan, iptal edilmeyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in de bulunacağı bir toplantıya katılacak.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe