Kuveyt ile İngiltere, Bağdat'ın, "Irak-Kuveyt deniz sınırı anlaşmasını" geçersiz saymasını görüştü

Kuveyt Dışişleri Bakanı Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi

Abdullah el-Cabir es-Sabah (AA)
Abdullah el-Cabir es-Sabah (AA)
TT

Kuveyt ile İngiltere, Bağdat'ın, "Irak-Kuveyt deniz sınırı anlaşmasını" geçersiz saymasını görüştü

Abdullah el-Cabir es-Sabah (AA)
Abdullah el-Cabir es-Sabah (AA)

Kuveyt Dışişleri Bakanı Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Irak'ın, Kuveyt ile arasındaki deniz seyrüseferinin düzenlenmesini öngören Hor Abdullah Sınır Anlaşmasının geçersizliğine hükmetmesi meselesini ele aldı.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'da yer alan habere göre, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah, İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly ile telefonda görüştü.

İki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgedeki gelişmeleri değerlendiren ikili ayrıca Irak Federal Mahkemesinin, Irak-Kuveyt arasında deniz sınırının belirlenmesi ve seyrüseferin düzenlenmesi amacıyla imzalanan Hor Abdullah Anlaşması'nın geçersizliğine hükmetmesinin yansımalarını masaya yatırdı.

Irak Federal Mahkemesi 4 Eylül'de, Irak ile Kuveyt arasında her daim tartışma konusu olan deniz sınırının belirlenmesi ve seyrüseferin düzenlenmesi için 2012'de imzalanan ve 2013'te de onaylanan Hor Abdullah Sınır Anlaşması'nın geçersiz olduğuna hükmetmişti.

Bunun üzerine Kuveyt, 16 Eylül'de deniz sınırı anlaşmasını geçersiz sayan Irak'a protesto notası verildiğini duyurmuştu.

Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgalinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1993 yılında aldığı 833 sayılı kararla, Irak ile Kuveyt arasındaki kara sınırı belirlenmiş ancak deniz sınırının çizilmesi iki ülkeye bırakılmıştı.

Irak ile Kuveyt arasında 2003'te diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin ardından sınırların belirlenmesiyle ilgili müzakerelere de başlanmıştı.

Bu bağlamda Hor Abdullah bölgesinde seyrüseferi düzenleyen anlaşma, 2012'de imzalanmış ve 2013'te Irak tarafından onaylanmıştı.

Ancak söz konusu anlaşma, Iraklı bazı siyasetçiler, milletvekilleri ve uzmanlar tarafından, "Hor Abdullah'ı Irak'ın egemenlik alanından çıkardığı" gerekçesiyle eleştirilmişti.

Hor Abdullah, Basra Körfezi'nin kuzeyinde Kuveyt'in Bubiyan ve Verbe adaları ile Irak'ın El-Fav Yarımadası arasında yer alan ve Hor ez-Zübeyr (Zübeyr Körfezi) ile Irak içlerine kadar uzanan bir su yolu olarak öne çıkıyor.



Hamas, Trump'ın Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi gerektiği yönündeki sözlerini reddetti

Filistinli bir kadın, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan evinden geriye kalanları inceliyor (AFP)
Filistinli bir kadın, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan evinden geriye kalanları inceliyor (AFP)
TT

Hamas, Trump'ın Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi gerektiği yönündeki sözlerini reddetti

Filistinli bir kadın, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan evinden geriye kalanları inceliyor (AFP)
Filistinli bir kadın, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan evinden geriye kalanları inceliyor (AFP)

Hamas lideri Sami Ebu Zuhri dün yaptığı açıklamada, hareketin ABD Başkanı Donald Trump'ın şu açıklamalarını reddettiğini teyit etti: “Gazze Şeridi sakinlerinin bölgeyi terk etmekten başka alternatifi yok.” Zuhri, ABD Başkanı'nın sözlerini “bölgede kaos ve gerginlik yaratmanın reçetesi” olarak değerlendirdi.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım yaptığı açıklamada, “ABD'nin açıklamaları ırkçıdır ve ahlaki ve insani standartların olmadığını yansıtmaktadır” dedi. Hareket “Filistin halkı özgürlüğünü ve bağımsızlığını elde edene kadar direnişin devam edeceğini” ve “Gazze halkı topraklarında kalırken yeniden inşa sürecinin gerçekleşebileceğini” vurguladı.

Ebu Zuhri cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze'deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik projeleri tekrar tekrar duyurmasının “suça ortaklıkta ısrar” anlamına geldiğini söyledi. Ebu Zuhri, “Gazze'deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik projelerin gülünç olduğunu ve hiçbir değeri bulunmadığını, İsrail işgalinin güç kullanarak elde edemediğini siyasi oyunlarla elde edemeyeceğini” ileri sürdü.