Yapay zeka Grammy Ödülü kazanabilir mi?

Kayıt Akademisi'nin CEO'su müzik dünyasının en tartışmalı konusunu masaya yatırıyor

İngiliz şarkıcı Adele’nin Grammy Ödülünü kazandığı bir kesit (Shutterstock)
İngiliz şarkıcı Adele’nin Grammy Ödülünü kazandığı bir kesit (Shutterstock)
TT

Yapay zeka Grammy Ödülü kazanabilir mi?

İngiliz şarkıcı Adele’nin Grammy Ödülünü kazandığı bir kesit (Shutterstock)
İngiliz şarkıcı Adele’nin Grammy Ödülünü kazandığı bir kesit (Shutterstock)

Müzik endüstrisinin amiral gemisi Recording Academy'yi 2021'den bu yana yöneten Harvey Mason Jr, herhangi bir yaratıcı çalışmada teknolojinin yeri olsa da ödüllerin insan başarısını onurlandırmayı amaçladığını söyledi. Recording Academy CEO'su, yapay zeka ve müzik hakkında giderek artan tartışmalar söz konusu olduğunda müzik hayranlarının bu fikri anlamasını istiyor. Yine de tartışmanın hassas noktalarla dolu olduğunu kabul etmekte gecikmiyor.

Mason geçen hafta New York'ta düzenlenen Fast Company İnovasyon Festivali'nde yaptığı açıklamada, “Eğer şarkıyı icra eden bir yapay zeka varsa ama şarkıyı yazan bir insan varsa, o zaman şarkı yazma kategorisine girer. Tam tersi, eğer yapay zeka şarkıyı bestelediyse ama kolları, kalbi vs. olan bir insan şarkıcı şarkıyı söylüyorsa, performans kategorisine girecektir. Bunun açık ve net olduğunu düşünüyorum” dedi.

Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödülleri için düzenlenen tarihi bir panelde dört büyük eğlence ödülünün liderleriyle birlikte sahneye çıkan Mason, sanatçıların ödüle layık işler üretmek için yapay zeka araçlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarında tartışmanın kafa karıştırıcı hale geldiğini kabul etti. Bu yılın başlarında anonim bir yazar, rap yıldızı Drake'in sesini yapay zeka ile düzenleyerek bir klip yayınladığında tartışmanın fitili ateşlenmişti.

xsdfg
Grammy Ödülü 1959 yılında kuruldu ve yıllık müzik ödüllerinden biri. (Shutterstock)

Mason yaptığı açıklamada, “Bazı ses modellemelerine ve diğer bazı şeylere bakmaya başlıyorsunuz, burada bir insan aslında şarkı söylüyor ancak sesi başka biri gibi çıkarmak için ekstra bir aksesuar kullanıyorlar. Bu yapay zeka mı? Yapay zeka bu değil midir? İnsanın şarkı söylemesi aslında nitelikli mi, değil mi? Düşünülmesi gereken çok şey var” dedi.

Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi Başkanı Adam Sharp, şirketlerin televizyon programlarında izleyicileri simüle edebilen yazılımlar için teknoloji ve mühendislik alanında ödüller kazandığına dikkati çekerek, “Teknik olarak Emmy'yi yapay zekaya verdik. Burada kilit nokta, yaratıcılığı boğacak kadar katı olmak istememenizdir. Yapay zeka yaratıcılık için çok güçlü bir araç olma ve yaratıcılığın daha özgür olmasını sağlayan yardımcı bir araç olma potansiyeline sahip. Geçen yıl ChatGPT ve diğer jeneratif yapay zeka araçlarının kamuoyuna sunulmasının ardından bu konu biraz abartılı gibi görünse de, yaratıcılar bu tür tartışmaların eğlence dünyasında yeni bir şey olmadığı fikrinden hoşnut olabilirler. Hatırlayın, on yıldan uzun bir süre önce, Andy Serkis, bilgisayar tarafından üretilen bir şempanzeyi canlandırdığı Maymunlar Cehenneminin Yükselişi filmindeki performansıyla Oscar'a damgasını vurmuştu. O dönemde bu fikir, görsel efektleri yaratan aktör ya da animasyon ekibinin büyük ödüle layık görülüp görülmeyeceği konusunda haklı sorulara yol açmıştı” açıklamasını yaptı.

Bir bakıma yapay zeka, ödül programlarını yıllar içinde uygunluk kurallarını yeniden değerlendirmeye ve zamana uyum sağlamaya iten, cinsiyet ayrımı gözetmeyen kategorilerden tamamen yeni müzik türlerine kadar uzanan uzun bir toplumsal tartışmalar listesinin sadece sonuncusu. Mason, “Bu durum hızla değişecek ve biz de hızla değişeceğiz. Uyum sağlayabilmeliyiz ve yapay zeka hepimizi dinlediğimizden ve öğrendiğimizden emin olmaya zorlayacak” dedi.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe