Helen Mirren, Yahudi olmayan oyuncuların Yahudileri canlandırmasını değerlendirdi

Oyuncu, yeni filmde eski İsrail Başbakanı Golda Meir'ı canlandırdığı için eleştirilere maruz kalıyor

(Embankment Films)
(Embankment Films)
TT

Helen Mirren, Yahudi olmayan oyuncuların Yahudileri canlandırmasını değerlendirdi

(Embankment Films)
(Embankment Films)

Helen Mirren, yakında gösterime girecek filmde Golda Meir'ı canlandırmasına gelen tepkilerin ardından, bazı kişilerin "Jewface" (Yahudi birini, klişe bir şekilde tasvir ederken kullanılan teatral makyaj -ed.n.) yapılmasından neden rahatsız olduğunu "anlayabildiğini" itiraf etti.

Britanyalı oyuncu, yönetmen Guy Nattiv'in yeni biyografi filmi Golda'da eski İsrail Başbakanı'nı canlandıracak. Öte yandan rolü Mirren'ın canlandıracağı açıklandığında, Yahudi olmayan bir oyuncunun Yahudi bir tarihi figürü oynamasına dair eleştirilerle karşılaşılmıştı.

30 Eylül Pazar günü Sunday with Laura Kuenssberg'e konuk olan Mirren'a, oyuncuların "Jewface" yapmasının yanı sıra Maestro'da besteci Leonard Bernstein'ı canlandırırken protez burun takan Bradley Cooper'a yakın zamanda gelen tepkiler soruldu.

Mirren, "Sanırım anlayabiliyorum ama bazen de anlayamıyorum çünkü bu odada kimin Yahudi olduğunu anlayamıyorum" dedi.

Hepimiz harika bir karışımız ve kesinlikle Kirk Douglas'ın bir Viking'i oynamasıyla ilgili sorunum yok. Kirk Douglas, Yahudiydi. Bence tüm mesele, belirli bir ırkı oynadığınız için belirli bir fizyonomiye bürünülmesi. Bunun rencide edici bir yanı var. Öte yandan Leonard Bernstein'ı oynuyorsanız ve Leonard Bernstein gerçekten böyle görünüyorsa, bilirsiniz, belki de bu iyi bir fikirdir. Dediğim gibi burada çok hassas bir denge var.

Golda'da "İsrail'in Demir Leydisi" diye de bilinen Meir ve 1973'te başlayan Yom Kippur Savaşı sırasında almak zorunda kaldığı kararlar anlatılıyor.

Mirren, Golda'da Meir rolünde (Embankment Films)
Mirren, Golda'da Meir rolünde (Embankment Films)

Daha önce Meir rolüne seçilmesini ele alan Mirren "Rolü kabul etmeden önce aklımda kesinlikle soru işareti vardı" demişti.

[Meir], İsrail tarihinde çok önemli bir kişi. Ben de 'Bak Guy, ben Yahudi değilim ve bunu düşünmek istersen ve farklı bir tarafa yönlmeye karar verirsen darılmam. Bunu kesinlikle anlarım' dedim. Ama Guy bu rolü oynamamı çok istedi ve bu yola çıktık.

Mirren "Bu tartışmanın yapılması gerektiğine inanıyorum, tamamen meşru bir tartışma. [Ama] bilirsiniz, Yahudi olmayan biri bir Yahudi'yi oynayamayacaksa, Yahudi olan biri Yahudi olmayan birini oynayabilir mi?" diye eklemişti.

Maureen Lipman, Mirren'ın role seçilmesini eleştiren yıldızlardan biriydi. Yahudi oyuncu "Helen harika olacak. İyi bir oyuncu, seksi ve zeki. Role uygun görünüyor" demişti.

[Ama] benim görüşüm ve bu yalnızca bir görüş; eğer karakterin ırkı, inancı ya da cinsiyeti tasviri yönlendiriyor ya da tanımlıyorsa, o zaman doğru (şemsiye [terim] olmadığından) etnik köken öncelikli olmalıdır.

Golda, 6 Ekim Cuma günü Birleşik Krallık sinemalarında gösterime girecek.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances