Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ‘yeni bir dünya inşa etmeyi’ hedeflediğini söyleyerek, Ukrayna’daki saldırıdan Batı hegemonyasını sorumlu tuttu.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Putin, Soçi’de düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Yeni bir dünya inşa etme göreviyle karşı karşıyayız” dedi.
Batılı ülkelerin, özellikle de ABD’nin ‘başkalarına nasıl davranması gerektiğini öğrettiğini’ vurgulayan Putin, “Bütün bunlar açıkça terbiyesizce ve saldırgan bir şekilde yapılıyor. Bu da sömürgeci zihniyetin bir başka tezahürüdür” dedi.
Putin, Batı’nın, Arap ülkeleri, Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere kendisine karşı duran her ülkeyi düşman olarak gösterdiğini de belirtti.
Ukrayna krizinin bir toprak çatışması olmadığını söyleyen Putin, “Rusya, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ülkesi ve bizim daha fazla toprak fethetmek gibi bir niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.
Nükleer yakıtlı füze
Moskova’nın nükleer tahrik sistemine sahip, Burevestnik isimli yeni kıtalararası seyir füzesini başarı ile test ettiklerini vurgulayan Putin, balistik füze Sarmat ile ilgili çalışmalarda da sona yaklaşıldığını ifade etti.
Putin, yaklaşık 40 ülkenin temsilcilerine, ABD’nin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması’nı imzaladığını ancak onaylamadığını hatırlatarak, bu anlaşmaya ilişkin onayını geri çekebileceği konusunda uyardı.
Kuzey Akım 2
Putin, Eylül 2022’de meydana gelen patlamanın ardından Rusya’nın iki hattından birinin sağlam olması nedeniyle Kuzey Akım 2 boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz sağlamaya hala hazır olduğunu söyledi.
Eylül 2022’de, sebebi açıklanamayan su altı patlamaları, Baltık Denizi altında Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyan Kuzey Akım’ın her iki hattını ve yeni inşa edilen Kuzey Akım 2’nin bir hattını parçaladı.
Putin, patlamaları bir kez daha ‘uluslararası terör eylemi’ olarak nitelendirdi. Batı’nın Moskova’nın soruşturmaya katılmasına izin vermemesini eleştirdi.
BRICS ve G20 Zirvesi
Rusya Devlet Başkanı, eylül ayında Yeni Delhi’de düzenlenen G20 zirvesini ‘Başbakan Narendra Modi için bir başarı’ olarak nitelendirdi.
Rus lider, ağustos ayında Güney Afrika’nın ev sahipliği yaptığı BRICS zirvesine katılmaması sorulduğunda ise, “Bir etkinlik sırasında neden arkadaşlarımıza sorun yaratayım ki? Gidersem siyasi bir gösteri başlar” dedi.
Putin bu ifadeleri ile, Ukraynalı çocukların yasa dışı olarak Rusya’ya sınır dışı edilmesiyle ilgili olarak mart ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında çıkarılan tutuklama emrine atıfta bulundu.