Protein açısından zengin besinler yüksek tansiyon riskini azaltıyor

Proteinin vücutta birçok sağlık sorununa iyi geldiği belirtiliyor.
Proteinin vücutta birçok sağlık sorununa iyi geldiği belirtiliyor.
TT

Protein açısından zengin besinler yüksek tansiyon riskini azaltıyor

Proteinin vücutta birçok sağlık sorununa iyi geldiği belirtiliyor.
Proteinin vücutta birçok sağlık sorununa iyi geldiği belirtiliyor.

Proteinler dengeli beslenmenin önemli bir parçası. Sadece kas kütlesini ve gücünü artırmaya yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeme isteğini de azaltarak kilo kaybına yardımcı oluyor. Proteinlerin aynı zamanda kalp hastalıkları ve felce yönelik önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürdüğü de biliniyor.

‘Hipertansiyon’ dergisinde yayınlanan bir araştırmada, diyetleri çok çeşitli protein kaynakları içeren yetişkinlerin yüksek tansiyona yakalanma riskinin, aksi beslenme alışkanlığına sahip olanlardan daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.

Şarku’l Avsat’ın sağlık alanında haberlere yer veren ‘onlymyhealth’in yayınladığı rapordan aktardığına göre en besleyici proteinlerden bazılarının günlük beslenmemize dahil edilmesi gerekiyor.

Yağlı balık

Somon, uskumru, alabalık ve sardalye gibi yağlı balıklar zengin bir protein kaynağı ve kalp sağlığını desteklediği bilinen omega-2 yağ asitleri bakımından da oldukça zengin. Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde (JAHA) yayınlanan yakın tarihli bir meta-analize göre, günde 3 gram eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeren omega-3 tüketen yüksek tansiyonlu kişilerde sistolik kan basıncında (SBP) ortalama 4,5 mmHg azalma görüldü.

Yumurta

Yumurta iyi bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Her ne kadar bir miktar kolesterol içerse de mevcut araştırmalar orta düzeyde yumurta tüketiminin (günde yaklaşık 1-2 yumurta) çoğu insanda artan kalp hastalığı riskine yol açmadığı kaydedildi.

Bu konuyla ilgili Bangalore’daki Aster CMI Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Dr. Edwina Raj, “Yumurta da yüksek miktarda kolesterol içerir ancak sağlıksız değildir. Yüksek oranda trans yağ ve doymuş yağ içeren diğer gıdalarda bulunan kolesterolden farklıdır” dedi.

Baklagiller

Fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller bitki bazlı mükemmel protein kaynaklarıdır. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilecek lif, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.

2011 yılında yapılan bir araştırmada, kan basıncındaki düşüşü engellemek için günlük bin mg magnezyum, 4,7 g potasyum ve 1,5 g’dan az sodyumun diyet ve takviyelerle sağlanması tavsiye edildi.

Ancak sağlık söz konusu olduğunda bir uzman veya doktorla konuşmak gerektiğinin unutulmaması gerektiği vurgulandı.

Tofu

Tofu gibi soya içeren ürünler bitki bazlı harika protein kaynaklarıdır ve doymuş yağ oranı düşüktür. Bu nedenle kalp sağlığına ve yüksek tansiyonu olan kişilere faydalı olabilir. Ayrıca tofu, vücuttaki kan basıncı seviyelerini dengelemeye yardımcı olan bir amino asit olan tiramin içerir.

Çerezler ve tohumlar

WebMD’ye göre badem, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi kuruyemişler ve tohumlar kalp sağlığına faydalarıyla biliniyor.

Sağlıklı yağlar, lif ve potasyum açısından zengin olduğundan, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğu vurgulanıyor.

Kinoa

Süper tahıl olarak da bilinen kinoa tam bir protein deposu ve rafine tahıllara harika bir alternatif. Lif, antioksidanlar, potasyum ve magnezyum bakımından zengin. Bu da yalnızca kalp açısından sağlıklı bir seçim yapmakla kalmıyor, aynı zamanda şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler için de fayda sağlıyor.

Diyetinize kalp-sağlıklı proteinleri dahil etmek, yüksek tansiyonu yönetmek ve kardiyovasküler sağlığı geliştirmek için akıllıca bir hareket olarak niteleniyor. Balık, baklagiller ve tofu gibi yağsız protein kaynaklarının seçilmesi, doymuş yağ alımının azaltılması ise yüksek tansiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabileceği kaydediliyor.

Bunların yanı sıra, protein açısından zengin bu besinler aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, lif, potasyum ve magnezyum gibi besinlerle de doludur ve bunların tümü sağlıklı kan basıncı seviyelerinin korunmasında ve genel kalp sağlığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.



Kalp krizi ölümleri 50 yılda yüzde 90 azaldı: Uzmanlar üç hastalık riskine dikkat çekiyor

Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
TT

Kalp krizi ölümleri 50 yılda yüzde 90 azaldı: Uzmanlar üç hastalık riskine dikkat çekiyor

Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)
Uzmanlar, aritmi, kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin arttığı uyarısı yapıyor (Unsplash)

Yeni bir çalışma ABD'de kalp krizi ölümlerinin 50 yılda yaklaşık yüzde 90 azaldığını ancak diğer kalp rahatsızlıklarının yükselişe geçtiğini gösteriyor.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar Journal of the American Heart Association'da çarşamba günü yayımlanan çalışmada, 1970-2022 döneminde 25 yaş ve üstü yetişkinler arasında kalp hastalığına bağlı ölüm oranlarını yaşa göre analiz etti.

Araştırmacılar genel kalp hastalığı ölümlerinin 50 yılda yüzde 66 azaldığını, bunun başlıca nedeninin kalp krizi ölümlerindeki yüzde 89'luk düşüş olduğunu tespit etti.

Kalp krizi 1970'te kalp hastalığından kaynaklı ölümlerinin yarısından fazlasından sorumluyken, 2022'ye gelindiğinde üçte birinden daha azını oluşturuyordu.

Kaliforniya'daki Stanford Tıp Fakültesi'nde iç hastalıkları asistanlığında ikinci yılında olan Sara King, başyazarı olduğu çalışma hakkında, "Son 50 yılda yaşanan bu gelişme, kalp krizi ve diğer iskemik kalp hastalığı türlerinin tedavisinde elde edilen inanılmaz başarıları yansıtıyor" diyor.

İnsanların, bir zamanlar idam fermanı olarak görülen ilk akut kardiyak olaylardan kurtulmasını sağlama yolunda büyük adımlar atıldı.

Olay yerindeki daha fazla kişinin kalp masajı yapması, erken kalp krizi belirtilerine dair farkındalığın artması, tedavilerin iyileştirilmesi ve sigara yasağı gibi gelişmeler kalp krizi ölümlerinin azalmasına katkı sağladı.

Ancak uzmanlar, kalp krizinden kurtulan kişi sayısı artarken, diğer kalp hastalığı türlerinin yükselişe geçtiğine dair uyarıyor.

Kalbin çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz atması anlamına gelen aritmiden kaynaklanan ölümler yüzde 450, kalp yetmezliğinden kaynaklanan ölümlerse yüzde 146 oranında arttı.

Hipertansif kalp hastalığı ölümleri ise uzun süreli yüksek tansiyonun etkisiyle yüzde 106 oranında arttı. Araştırmacılar bu yükselen ölüm nedenlerini ABD'deki obezite, diyabet ve yüksek tansiyona bağlıyor.

ABD'deki obezite oranı 1970'ten 2022'ye kadar yüzde 15'ten yüzde 40'a yükseldi. Yetişkinlerin neredeyse yarısı artık tip 2 diyabet hastası ve yüksek tansiyon oranları 1978'den 2022'ye kadar yüzde 30'dan neredeyse yüzde 50'ye çıktı.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmadan sorumlu dekan yardımcısı ve öğretim üyesi olan, çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Latha Palaniappan şöyle diyor: 

Artık vakaları önleyerek insanların güçlü, sağlıklı kalplerle yaşlanmasını sağlamaya odaklanmak gerekiyor ve önleme çalışmaları çocukluk kadar erken bir dönemde başlayabilir.

Amerikan Kalp Derneği'nin "Hayatın Temel 8'i" listesi, kalp hastalığı riskini azaltmak için atılması gereken temel adımları şöyle özetliyor: sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü, sigarayı bırakmak, daha fazla egzersiz yapmak, uykuyu iyileştirmek ve sağlıklı kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini korumak.

Independent Türkçe