Libya Ulusal Ordusu Bingazi'deki silahlı çatışmaları durdurdu

Trablus'ta Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı bir televizyon kanalı RPG’yle bombalandı

Libya Ulusal Ordusu lideri Mareşal Halife Hafter, Kongo ziyareti sırasında (Hafter'in medya ofisi)
Libya Ulusal Ordusu lideri Mareşal Halife Hafter, Kongo ziyareti sırasında (Hafter'in medya ofisi)
TT

Libya Ulusal Ordusu Bingazi'deki silahlı çatışmaları durdurdu

Libya Ulusal Ordusu lideri Mareşal Halife Hafter, Kongo ziyareti sırasında (Hafter'in medya ofisi)
Libya Ulusal Ordusu lideri Mareşal Halife Hafter, Kongo ziyareti sırasında (Hafter'in medya ofisi)

Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Libya Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) bağlı bir televizyon kanalı, Trablus'taki binasının, dün füzelerle saldırıya uğradığını duyurdu. Diğer yandan Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), silahlı çatışmaların ardından militanların Bingazi şehrine sızma girişimini engellediğini doğruladı.

UBH’ye bağlı et-Tanasuh televizyon kanalı, Trablus'taki binasına dün RPG’yle saldırı düzenlendiğini ve bunun maddi hasara yol açtığını bildirdi. Bazı fotoğrafların da yer aldığı açıklamada, saldırının sorumluluğunu hiçbir tarafın üstlenmediği ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığı belirtildi. Kanal yönetimi yaptığı açıklamada, saldırının sorumlularının yakalanması için her türlü tedbirin alınacağının sözünü vererek, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

dcfvg
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Trablus'ta bir televizyon kanalının RPG’yle bombalanması konusunda sessiz kaldı. (UBH)

Diğer yandan ülkenin doğusunda konuşlanan LUO, cuma akşamı Bingazi şehrinin es-Selmani bölgesinde meydana gelen ani ve nadir çatışmalara sessiz kaldı. Söz konusu çatışmalar, eski Savunma Bakanı el-Mehdi el-Bergusi'nin bölgedeki evine dönmesinden saatler sonra yaşanan iletişim kesintisi esnasında gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’a konuşan askeri kaynaklar, “Ordu güçleri, bölgeyi kordon altına alarak el-Bergusi'ye eşlik eden silahlı unsurlara karşı savaştı. Kentte uyuyan hücreler olarak tanımladıkları bölgeleri hedef aldı” ifadelerini kullandı. Yerel basında el-Bergusi'nin ailesine yakın kaynaklardan, onun dönüşünün ‘barışçıl bir şekilde’ olduğu ve el-Bergusi'nin bazı korumalarının tutuklandığına dikkat çekildiği bildirildi.

Libya Telekomünikasyon Şirketi, bu çatışmalara açıkça değinmeden, Bingazi kentindeki iletişim kesintisinin, fiber optik kablodaki kesintiden kaynaklandığını ve bakım ekiplerinin onarım için çalıştığını kaydetti. LUO'ya bağlı Libya el-Hades televizyon kanalı, sözde Bingazi Devrimcileri Şurası'ndan kaçan, Bingazi'de kaosu ateşlemek ve şehrin güvenliğini istikrarsızlaştırmak için görevden alınan Müftü es-Sadık el-Giryani'ye sadık unsurların kışkırtılması olarak tanımladığı olayın ses kayıtlarını yayınladı.

Eski Savunma Bakanı'nın kardeşi Mustafa el-Bergusi, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada “es-Selmani bölgesinin kuşatıldığını ve el-Mehdi el-Bergusi'nin kaçırılmaya çalışıldığını” doğrulamıştı. El-Bergusi, “Mayıs 2017'de Libya'nın güneyindeki Brak eş-Şati'de LUO’ya ait bir askeri üssü hedef alan ve onlarca ordu kuvvetinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya karışmakla” suçlanıyor.

Bu gelişmeler, cuma akşamı sürpriz bir açıklama yaparak en büyük oğlu Sıddık'la birlikte, Kongo’nun başkenti Brazavil'e habersiz bir ziyarette bulunduğunu açıklayan Hafter'in yokluğunda gerçekleşti. Hafter, Libya konusunda oluşturulan üst düzey Afrika komitesine başkanlık eden Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile ülkedeki mevcut durumu görüştüğünü bildirdi.

scdf
Ulusal Birlik Hükümeti (UBH), Derne Limanı’nda selin sürüklediği ağır malzemelerin denizden çıkarıldığını bildirdi. (Reuters)

Öte yandan UBH, Libya Ulusal Petrol Şirketi'ne bağlı Arap Körfezi Şirketi’nin selin sürüklediği ağır malzemeleri, Derne Limanı’nda denizin derinliklerinden çıkarmayı başardığını bildirdi. Acil Tıp ve Destek Merkezi ekipleri, güvenlik ve askeri kurumlar ile gönüllü dalgıçların iş birliğiyle, Derne şehrinin doğu vadilerinden dokuz cenazeyi çıkararak, defin işlemlerinin tamamlanması için hastaneye nakletti.

Hükümet, doğu bölgesinde sel felaketinden etkilenen 449 kişiye sağlık hizmeti sağladığını, sağlık ekibi aracılığıyla 13 cesedin ve diğerlerinin defnedilmesini denetlediğini duyurdu. Güney bölgelerine tıbbi malzeme ve ilaç konvoyu gönderilirken, Acil Tıp ve Destek Merkezi ekipleri 62 vatandaşa sağlık hizmeti verdi.



Naim Kasım: İran'ın her türlü destekle yanındayız

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım (Arşiv- Reuters)
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım (Arşiv- Reuters)
TT

Naim Kasım: İran'ın her türlü destekle yanındayız

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım (Arşiv- Reuters)
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım (Arşiv- Reuters)

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Naim Kasım dün yaptığı açıklamada, grubunun bir tarafta İran, diğer tarafta İsrail ve ABD arasındaki çatışmada “tarafsız olmadığını” söyledi.

Naim yaptığı açıklamada, “Bu nedenle İran'ın, liderliğinin ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor ve bu acımasız İsrail-Amerikan saldırganlığı karşısında uygun gördüğümüz şekilde hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Naim şöyle devam etti: "İsrail'in son günlerdeki saldırganlığı bu halkın direncini ve tüm baskılara meydan okuduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca İsrail'in acizliğini, ağır kayıplarını ve saldırganlığında Amerika'nın desteğini aramaya yönelik çaresizliğini de gösterdi. Ancak bu, bizi İran'ın yanında durma ve bu kibir ve zorbalığa son verilmesine katkıda bulunacak her türlü desteği verme sorumluluğumuzdan kurtarmaz."

Kasım, “Amerika bölgeyi kaos ve istikrarsızlığa, dünyayı da açık krizlere sürüklüyor” diyerek, “İran'ın kendini savunma hakkı vardır ve bölge halkları ile dünyanın özgür insanlarının büyük lider ve İran'la aynı siperde olma hakkı vardır” dedi.

Hizbullah'ın İran lideri Ali Hamaney'in “yaklaşımına” bağlı kalması, Lübnanlıların, Tahran'ın istemesi halinde Hizbullah'ın İsrail ile İran arasında devam eden savaşa katılacağı yönündeki korkularını tazeledi. Lübnan'da resmi düzeyde bu hipotezi çevreleyen belirsizlik ve askeri analistlerin Hizbullah'ın böyle bir savaşa girebilecek askeri kapasitesi konusundaki kuşkuları göz önünde bulundurulduğunda, Hizbullah'ın İsrail ile İran arasında devam etmekte olan savaşa müdahil olacağına dair endişelerini artırıyor.