İran'ın dondurulan fonları ile Hamas'ın İsrail’e saldırısı arasında bir bağlantı var mı?

Tahran ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas Hareketi arasında güçlü ilişkiler olduğu bilinse de İran’ın Hamas tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının arkasında olduğuna dair henüz bir kanıt bulunamadı

Filistinliler, Hamas'ın sürpriz saldırısında ele geçirilen İsrail askeri aracının Gazze'ye taşınmasının ardından kutlama yapıyor (AP)
Filistinliler, Hamas'ın sürpriz saldırısında ele geçirilen İsrail askeri aracının Gazze'ye taşınmasının ardından kutlama yapıyor (AP)
TT

İran'ın dondurulan fonları ile Hamas'ın İsrail’e saldırısı arasında bir bağlantı var mı?

Filistinliler, Hamas'ın sürpriz saldırısında ele geçirilen İsrail askeri aracının Gazze'ye taşınmasının ardından kutlama yapıyor (AP)
Filistinliler, Hamas'ın sürpriz saldırısında ele geçirilen İsrail askeri aracının Gazze'ye taşınmasının ardından kutlama yapıyor (AP)

Hamas Hareketi’nin cumartesi günü İsrail'e karşı başlattığı ani saldırı ve İsrail'in buna karşılık vermesi sonucunda şu ana kadar bin 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Sürpriz saldırı, tüm dikkatleri İran destekli Hamas Hareketi’nin üzerine çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, pazar günü yaptığı açıklamada, İran'ın henüz ABD ile eylül ayında imzalanan mahkum takası anlaşması kapsamında blokajı kaldırılan 6 milyar doların bir dolarını bile harcayamadığını söyledi. ABD’nin İsrail'e yönelik son saldırının arkasında İran'ın olduğuna dair henüz bir kanıta rastlamadığını ifade eden Blinken, buna karşın İran ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas Hareketi arasındaki derin ilişkilere dikkati çekti.

Mahkum takası anlaşması

ABD Başkanı Joe Biden tarafından ağustos ayında onaylanan karmaşık mahkum takası anlaşmasının detayları açıklandı. Anlaşma, Tahran tarafından hapiste tutulan beş ABD vatandaşının, İran’ın Güney Kore'de dondurulan altı milyar doları üzerindeki blokajın kaldırılması karşılığında serbest bırakılmalarına ve aynı zamanda ABD'de tutuklu beş İranlının ülkeden ayrılmalarını öngörüyordu.

6 milyar dolar

İran’ın petrol gelirlerinden elde ettiği 6 milyar doları, 2019 yılında, eski ABD Başkan Donald Trump yönetimi döneminde, İran'ın petrol ihracatına getirilen kapsamlı ambargonun ve İran’ın bankacılık sektörüne uygulanan yaptırımların ardından Güney Kore bankalarında donduruldu.

Blokajı kaldırılan para nereye gönderildi?

Şarku'l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Para İran'a gönderilmedi. Güney Kore’nin başkenti Seul’den Katar’ın başkenti Doha'ya aktarılan fonlar Katar Merkez Bankası’nın kontrolüne verildi.

Pazar günü CNN'in ‘State of the Union’ adlı programında konuşan Blinken, “Bu paraya ABD’li vergi mükelleflerinin dolarlarının dahil olmadığı bir gerçek. Bunlar, İran'ın petrol satışından topladığı ve Güney Kore'deki bir bankaya yatırdığı fonlar” ifadelerini kullandı.

İran'la yapılan mahkum takası anlaşmasının şartları uyarınca, paranın yalnızca insani amaçlarla kullanılabileceğini belirten Blinken, buna İran dışından ithal edilen gıda ürünleri ve başka malların satın alınmasının da dahil olabileceğini söyledi.

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, beş ABD vatandaşının geçtiğimiz eylül ayında serbest bırakılmasıyla ilgili düzenlemeler çerçevesinde Doha'da kısıtlanan hesaplara yatırılan tüm İran fonlarının Doha'da kalacağını açıkladı. Şu ana kadar bu fonlardan tek bir doların bile harcanmadığını belirten Nelson, “Kısıtlanan bu fonlar İran'a gidemiyor ve yalnızca insani amaçlarla kullanılabilecek. Bunun aksini öne süren tüm iddialar yanlış ve yanıltıcı” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, anlaşma üzerinde titizlikle çalışılması nedeniyle İran'ın bu fonları kullanmaya başlamasının birkaç ay sürebileceğini belirterek, “Defalarca kez söylediğimiz gibi, Tahran bu fonları sadece İran halkına gıda, ilaç, tıbbi cihaz ve tarım ürünleri satın almak için kullanılabilir” dedi.

Anlaşmaya karşı çıkanlar

ABD’de 2024 yılında yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday olmak için yarışan Cumhuriyetçilerin çoğu, Biden'ın İran'la yaptığı anlaşma ile Hamas’ın cumartesi günü İsrail’e başlattığı sürpriz saldırıyı birbiriyle ilişkilendirmeye çalıştı. Bazıları İsrail'e yönelik saldırıları Biden'ın ve ABD’li vergi mükelleflerinin finanse ettiğini iddia ettiler, ancak bu yanlıştı.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmak için yarışan isimlerden biri olan eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley, İran'ın bu fonlara hangi konuda olursa olsun erişmesine izin verilmesinin bütçe durumunu iyileştirdiğini ve başka amaçlarla kullanılabilecek fonlar üzerindeki kısıtlamaları kaldırdığını söyledi.



Medvedev: Kiev, askerlerinin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddediyor

Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
TT

Medvedev: Kiev, askerlerinin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddediyor

Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)
Haziran ayı başlarında iki ülke arasındaki sınır bölgesinde öldürülen bin 212 Ukraynalı askerin cesedini taşıyan konvoydaki bir kamyonu açan iki görevli (AFP)

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Kiev’in, askerlerin dul eşlerine tazminat ödememek için cenazelerini teslim etmeyi reddettiğini söyledi.

Medvedev X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, ‘Kiev'in askerlerin cesetlerini teslim etmeyi reddettiğini, çünkü 6 bin ceset olduğunu kabul etmekten korktuğunu ve bu askerlerin dul eşlerine tazminat ödemek istemediğini’ yazdı.

Kdkdk
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev (AP)

Şarku’l Avsat’ın TASS haber ajansından aktardığına göre Rus Korgeneral Alexander Zorin bugün yaptığı açıklamada, Ukraynalı askerlerin naaşlarını taşıyan trenlerin sınıra doğru hareket etmeye başlayacağını söyledi. Zorin, cenazelerin naklinin önümüzdeki haftaya erteleneceğine dair işaretler olduğunu ifade etti.

Rusya ve Ukrayna dün birbirlerini, özellikle Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'a yönelik yaygın Rus saldırılarının ardından, bu hafta sonu yapılması planlanan esir takasını aksatmakla suçladı.

Rusya'nın baş müzakerecisi Vladimir Medinskiy sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ukrayna tarafı beklenmedik bir şekilde ve süresiz olarak cesetlerin teslimini ve savaş esirlerinin takasını erteledi” dedi.

Ukrayna'nın savaş esirlerine yönelik muameleyi koordine eden kurumu tarafından yapılan açıklamada, cenazelerin iadesi için belirlenmiş bir tarih olmadığı ve Rusya'nın savaş esirlerinin takası konusunda üzerinde mutabık kalınan standartlara uymadığı belirtildi. Ukrayna, Moskova'yı ‘kirli oyunlar’ oynamakla suçladı.

Rusya dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın beklenmedik bir şekilde savaş esirlerinin değişimini ve askerlerin cenazelerinin teslim alınmasını süresiz olarak ertelediğini bildirdi. Kiev ise Rusya'nın iddialarının gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Moskova ve Kiev'e göre bu hafta sonu yapılması planlanan takas, pazartesi günü Türkiye'de yapılan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin tek somut sonucuydu. Daha önce mayıs ayında her iki taraftan biner mahkûmun değiş tokuş edilmesinin ardından taraflar 500'er savaş mahkûmunu değiş tokuş edecek. Kiev ve Moskova ayrıca binlerce askeri personelin cenazelerinin takas edilmesi konusunda da anlaştı.