Almanya Savunma Bakanı Pistorius: İsrail, askeri desteğe ihtiyaç duymadığını söyledi

Almanya'dan İsrail'e askeri destek teklifi

Boris Pistorius (AA)
Boris Pistorius (AA)
TT

Almanya Savunma Bakanı Pistorius: İsrail, askeri desteğe ihtiyaç duymadığını söyledi

Boris Pistorius (AA)
Boris Pistorius (AA)

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius mecliste yaptığı açıklamada, "Hafta sonundan bu yana arkadaşım ve meslektaşım Joaw Galant ile mesajlaşıyoruz. Alman hükümeti adına Berlin'deki İsrail büyükelçiliğinin askeri ataşesine yaptığımız gibi ona da destek önerdim. Şu ana kadar her ikisi de herhangi bir askeri ya da teknik desteğe ihtiyaç duymadıklarını söylediler." dedi.

Meselenin siyasi destek meselesi olduğunu ifade eden Pistorius, "Biz hala bunu istiyoruz, insani açıdan yardımcı olabileceğimiz ölçüde teklifimiz var, ancak şu ana kadar talep edilmedi." diye konuştu.

Bakan Pistorius, Hamas'ın elinde Alman rehinelerin olup olmadığı, varsa da ne tür bir girişimde bulunulduğunun sorulması üzerine bu konuda yorum yapmayacağını vurguladı.

Alman vatandaşlarının İsrail'den tahliyesine ilişkin Pistorius, "Dışişleri Bakanlığı ile temas halindeyiz, bu Dışişleri Bakanlığının vereceği bir karar. Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığının dış politika değerlendirmeleri izin verdiği takdirde yapılması gerekeni yapmaya her an hazırız." değerlendirmesini yaptı.



Macron: Lübnan'da savaş kaçınılmaz değildir, diplomatik yol hala mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
TT

Macron: Lübnan'da savaş kaçınılmaz değildir, diplomatik yol hala mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün (Perşembe) akşam saatlerinde sosyal medyada yayınlanan videoda doğrudan Lübnanlılara seslenerek “diplomatik yolun var olduğu” ve “savaşın kaçınılmaz olmadığı” konusunda güvence verdi.

Lübnan'da İsrail'in Hizbullah üyelerinin kullandığı iletişim ekipmanlarını hedef alan saldırılarının ardından geniş çaplı bir savaş korkusu hakim.  

Fransa'nın Lübnanlıların ‘yanında’ olduğunu ifade eden Macron sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimsenin gerilimi tırmandırmak gibi bir niyeti yok. Hiçbir şey, hiçbir bölgesel macera, hiçbir özel çıkar, hiçbir davaya sadakat Lübnan'da bir çatışmayı kışkırtmaya değmez.” 

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Aoun ile dün telefon görüşmeleri yapan Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de akşam saatlerinde  telefonda konuştu.

Lübnan'da meydana gelen ve bölgedeki gerilimin ciddi şekilde tırmanmasına neden olan çok sayıda patlamanın ardından duyduğu derin endişeyi dile getiren Fransa Cumhurbaşkanlığı Macron, tüm tarafları savaştan kaçınmak için harekete geçmeye çağırdı.

 Saldırılarda hayatını kaybeden  sivil kurbanların  ailelerine başsağlığı dileyen Macron, “Ülkeniz zorlukların üstesinden gelmeye devam ederken, Lübnan yakın bir savaş korkusuyla yaşayamaz. Herkese söylediğim gibi size de açıkça söylüyorum: Bu felaketi reddetmeliyiz, Lübnan'ın siyasi liderlerinin de ‘bu yönde çalışması gerekiyor. Şu anda, tehditler karşısında ülkeye liderlik edecek bir cumhurbaşkanına her zamankinden daha fazla ihtiyacınız var. Karışıklık ve keder içinde umudun nadir olduğunu biliyorum. Bu karışıklıkta, bu üzüntüde Fransa sizin yanınızdadır” dedi.

Lübnan, İran yanlısı Hizbullah kampı ile muhalifleri arasındaki anlaşmazlıkların bir cumhurbaşkanı seçilmesini engellemesi ve bu makamın iki yıldan uzun bir süredir boş olması nedeniyle siyasi felç yaşıyor.