ABD, İsrail ile Hamas arasındaki çatışma senaryolarını nasıl yönetiyor?

Gazze'de misilleme saldırılarını yönetmek, Hizbullah'ı caydırmak ve üçüncü bir intifadayı önlemek...

Görünüşe göre Biden yönetimi, İsrail'in Filistinli grupların saldırısına vereceği tepkinin geniş kapsamlı bir bölgesel savaşa dönüşmesini istemiyor (Reuters)
Görünüşe göre Biden yönetimi, İsrail'in Filistinli grupların saldırısına vereceği tepkinin geniş kapsamlı bir bölgesel savaşa dönüşmesini istemiyor (Reuters)
TT

ABD, İsrail ile Hamas arasındaki çatışma senaryolarını nasıl yönetiyor?

Görünüşe göre Biden yönetimi, İsrail'in Filistinli grupların saldırısına vereceği tepkinin geniş kapsamlı bir bölgesel savaşa dönüşmesini istemiyor (Reuters)
Görünüşe göre Biden yönetimi, İsrail'in Filistinli grupların saldırısına vereceği tepkinin geniş kapsamlı bir bölgesel savaşa dönüşmesini istemiyor (Reuters)

Tarık eş-Şami 

ABD, 'Gerald Ford' adlı en yeni, en büyük ve en iyi uçak gemisini ve dört muhrip, bir kruvazör ve diğer deniz araçlarını İsrail'i desteklemek için harekete geçirerek güç gösterisi yaptı.

Ancak, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail'in Filistinli silahlı grupların saldırılarına verdiği yanıtın, geniş bir bölgesel savaşa dönüşmesini istemediği anlaşılıyor.

ABD, İsrail ve Hamas arasında olası bir çatışmanın senaryolarını nasıl yönetiyor?

Washington'daki analistler ve uzmanlar, çatışmanın nasıl sonuçlanabileceğini ne bekliyor?

Hizbullah'ı caydırmak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin, Filistinli silahlı gruplara karşı resmi olarak savaş ilan etmesi ve ABD'nin, İsrail'i desteklemek için 'Gerald Ford' adlı uçak gemisinin vurucu gücünü Doğu Akdeniz'e göndermesi, çatışmanın tırmanmasına neden olabilir.

Ancak, ABD, çatışmanın sadece Gazze'de kalmasını ve başka bölgelere yayılmasını önlemeyi hedefliyor.

Bu nedenle, ABD'nin askeri güç gösterisi, Hizbullah'ı caydırmak için bir araç olarak görülüyor.

Hizbullah, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak, Şeba Çiftlikleri'ni bombalamaya başladı.

Bu, Hizbullah'ın, Filistinli gruplara destek vermek ve çatışmaya girmek için hazır olduğunu göstermek için bir tehdit olarak yorumlanabilir.

Hizbullah, İsrail'in büyük şehirlerine fırlatabileceği 150 bin füzeye sahip.

Bu, Gazze'deki çatışmanın Lübnan'a da yayılabileceği ve daha geniş bir savaşa yol açabileceği anlamına geliyor.

Hizbullah ve onun hamiliğini yapan İran, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın daha geniş ve daha yıkıcı bir bölgesel savaşa dönüşmesine yol açabilecek en büyük doğrudan tehdit.

Bu, Hamas için ideal sonuç. Bu nedenle, ABD, Doğu Akdeniz'e savaş gemileri gönderdi.

Bu, yalnızca izleme, dinleme ve iletişimi engelleme veya Hamas'ın daha fazla silah almasını önleme yeteneklerini geliştirmek için değil, aynı zamanda Washington'un gerektiğinde askeri müdahaleye hazır olduğu mesajını iletmek için de yapıldı.

İsrail ve Hizbullah arasındaki herhangi bir savaş hızla tırmanacak ve her iki tarafta da büyük kayıplara yol açacaktır.

Bölgeyi istila etmenin iki sorunu

Birçok gözlemci ve ABD'li medya kuruluşu, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaş ilanını (Hamas ile önceki beş çatışma turunda gerçekleşmemiş bir durum), İsrail'in Gazze Şeridi'nin tam kontrolünü ele geçirmeyi ve Hamas yönetimini devirmeyi hedeflediği şeklinde yorumladı.

Ancak, Başkan Biden yönetimi, bu zor görevin sonuçları konusunda pek de emin görünmüyor.

Bu, ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi, deneyimli diplomat Martin Indyk'in belirttiği üzere, iki sorunun hedefe ulaşmayı engelleyebileceği gerçeğinden kaynaklanıyor:

İlk sorun, İsrail'in Gazze Şeridi'nin nüfus yoğunluğunun yüksek olması (2,1 milyon nüfus, kilometrekareye 5 bin 500 kişi).

İsrail'in, gelişmiş Amerikan silahlarıyla Gazze'de sivil kayıplara yol açması durumunda, uluslararası toplumdan İsrail ve ABD aleyhine protestolar ve kınama gelecektir.

Bu da İsrail'e ateşkes için baskı yapılmasına neden olacak. Ancak, Ancak Atlantik Konseyi Scowcroft Güvenlik Girişimi Direktörü Jonathan Bannikov'a göre, İsrail'in, bazı hedeflerine ulaştığını görmeden ateşkesi kabul etmesi pek olası değil.

İkinci sorun ise, İsrail'in geniş çaplı bir savaşta başarılı olması durumunda, Gazze Şeridi'ni kontrol altına alacak olması.

Bu durumda İsrail, bu güçleri Gazze Şeridi'nden nasıl çıkaracağı, ne zaman çekileceği ve kimin çıkarı için çekileceği gibi zor sorulara cevap vermek zorunda kalacak.

Özellikle de İsrailliler, 2005 yılında zaten Gazze'den çekildikleri için, oraya geri dönmek istemiyor.

İmkânsız görev

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) çalışan araştırmacılar Daniel Byman ve Alexander Palmer, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde sahip olduğu derin ekonomik, dini ve sosyal temeller nedeniyle, Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirme görevinin neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor.

Ancak araştırmacılar, Foreign Policy dergisinde yayımlanan bir makalelerinde, İsrailli liderlerin başarı gösterme baskısı altında olduklarını ve bu nedenle Hamas'ın üst düzey liderlerini öldürme veya tutuklama, ayrıca İsrail'in saldırıya karşılık verdiğini gösteren açık ve derin işaretler verme gibi hedeflere odaklanacaklarını belirttiler.

Bu, Hamas'ın nihayetinde ağır bir darbe alacağını, ancak Gazze'deki sıradan sakinlerin bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyeceğini gösteriyor.

Ayrıca, Washington, İsrail'in, son Filistin operasyonları sonrasında yıpranan itibarını geri kazanmaya çalışmasını istiyor, ancak bunu yaparken de bir miktar ölçülü davranmasını istiyor.

Bu, Biden yönetiminin, Arap ülkelerini İsrail ile normalleşmeye teşvik etmek için yürüttüğü hassas görüşmeleri sürdürebilmesi için gerekli.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu Direktörü Kirsten Fontenrose da aynı tavsiyede bulunuyor.

Fontenrose, İsrail'in, Hamas ve İran'a, bu tür anlaşmaları bozma fırsatı vermeden, askeri yanıtında ölçülü davranması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca, İsrail'in, askeri operasyonlarında, saldırılara katılmayan çok sayıda Filistinlinin öldürülmesine neden olacak şekilde hareket etmesi halinde, diğer Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşmeye istekli olmasının imkânsız hale geleceğini savunuyor.

Hamas'tan stratejik hata

Ancak aynı zamanda, Biden ve Netanyahu, Hamas'ın, İsrail kentlerine ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yerleşim yerlerine düzenlediği ve onlarca kişiyi rehin aldığı sürpriz saldırısı nedeniyle, 'İsrail'in düşmanlarının' stratejik bir avantaj elde etmesini engellemenin yollarını ele aldı.

Bu, önceki çatışma turlarından farklı. Bu turlarda, genellikle İsrail'in misilleme saldırıları olur ve ardından arabulucuların müdahalesiyle geçici ateşkes sağlanırdı. Ancak bu rutin artık geçerli değil.

ABD Savunma Bakanlığı'nın Özel Operasyonlar ve Terörle Mücadeleden Sorumlu Eski Bakan Yardımcısı William Wechsler'e göre Hamas, beklenenden daha iddialı ve operasyonel olarak daha yetenekli olduğunu kanıtladı.

İsrail'in uğradığı kayıplar, ABD'nin 11 Eylül 2001'deki saldırılarında uğradığı kayıplardan daha büyüktü.

Bu nedenle, Biden yönetimi, İsrail'in askeri cevabının bu gerçeği yansıtmasını bekleyecek.

Bu, hava saldırılarının kara operasyonlarıyla destekleneceği anlamına geliyor.

Bu durumda, olası sonuç, Hamas'ın Gazze'deki büyük bir gerilemesi ve bazı İsrail kayıpları olacaktır.

11 Eylül saldırılarının, El Kaide için uzun vadeli bir stratejik hata olduğu kanıtlandığı gibi, Amerikalılar ve İsrailliler, 7 Ekim olaylarının da Hamas için benzer bir stratejik hata olduğunu kanıtlamak istiyor.

Üçüncü bir intifadanın önlenmesi

Hamas'ın, gelecek savaşta zafer elde etmesinin tek yolu, Batı Şeria'daki diğer Filistin gruplarının ve örgütlerinin, hareketin stratejik hedeflerini destekleyen kararlar alması.

Bu nedenle, ABD Dışişleri Bakanlığı, yoğun Arap ve uluslararası temasları yoluyla, Filistin Yönetimi liderliğini etkilemeye çalışıyor.

Filistin Yönetimi'nin, daha önce yaptığı gibi, Gazze halkına sözlü destek verirken, Batı Şeria'da paralel şiddet olayların patlak vermesini önlemek için ince bir çizgide yürüyüp yürüyemeyeceğini görmek istiyor.

Ancak, ABD'nin çabaları başarısız olursa veya Filistin Yönetimi liderliği bu sefer farklı bir yol seçerse, İsrail iki cephede savaşla karşı karşıya kalacak.

Batı Şeria'daki Filistinliler, daha az saldırı için ilham kaynağı olacak. Eski ABD diplomatı Richard LeBaron'un değerlendirmesine göre, üçüncü bir intifadanın koşulları zaten mevcut.

Bu durumda, Hamas, 2007'de Gazze'deki savaşını tamamlayarak temel hedefine ulaşacaktır.

Bu, Hamas'ın, şu anda 87 yaşında olan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ölümü durumunda, uygun ve belki de tek alternatif haline gelmesini sağlayacak.

Ayrıca, ABD yönetimi, Hamas'ın, 2021'de meydana gelen ve birçok gözlemciyi şaşırtan şiddet olaylarında olduğu gibi, İsrailli Arapları isyana teşvik edeceğinden korkuyor.

Eğer bu gerçekleşirse, İsrail toplumunun uzun vadeli varlığına vereceği zarar çok büyük olacaktır.

Bu sonucu önlemenin doğal yolu, İsrailli Arapların yaşam standartlarını iyileştirmek ve bunu herhangi bir İsrail hükümeti için stratejik öncelikler arasında ilk sıraya koymak.

Müdahaleyi teşvik 

ABD, çatışmanın şiddeti azaldığında, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve İsrail ile 'İbrahim Anlaşmaları' imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi Arap ülkelerinin müdahalesini yeniden talep edebileceğini umuyor.

Bu ülkelerin, durumu yatıştırmak ve ateşkes sağlamak için çaba göstermesini istiyor.

Çünkü çatışmanın süresi uzarsa, ABD'nin İsrail ile ilişkilerini sürdürmesi daha da zorlaşacaktır.

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve eski Başkan Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Martin Indyk'e göre, İsraillilerin de yeni gerçeklikle yüzleşmesi gerekiyor.

1973'te, İsraillilerin yenilmez olduğuna ve Ortadoğu'nun süper gücü olduğuna inanmasına neden olan kibir idi.

Aynı kibir, son yıllarda da İsrailliler arasında kendini gösterdi. Birçok insan İsraillilere, Filistinlilerle olan durumun sürdürülemez olduğunu söylese de onlar sorunun kontrol altında olduğuna inanıyorlardı.

Şimdi, 1973'te olduğu gibi, tüm varsayımları yerle bir oldu.

Bu nedenle, Biden yönetimi, nihayetinde İsraillileri, Filistinlilerle ciddi bir barış sürecine girmeleri ve acı bir ders almaları gerektiğine ikna edebilmeyi hedefliyor.

Independent Arabia - Independent Türkçe



Papa Francis'in unutulmaz sözleri

Papa Francis (AFP)
Papa Francis (AFP)
TT

Papa Francis'in unutulmaz sözleri

Papa Francis (AFP)
Papa Francis (AFP)

Vatikan'ın Papası Papa Francis, 12 yıl papalık yaptıktan sonra bugün 88 yaşında vefat etti.

Papa Francis’in Şarku’l Avsat’ın derlediği Papalık dönemindeki en önemli ifadeleri şunlardır:

Çevre:

Haziran 2015: “Evimiz olan Dünya, giderek daha çok büyük bir çöplük yığınına benziyor... Tüketim, atık ve çevresel değişimin hızı gezegenin enerjisini öylesine tüketti ki, sürdürülemez olsa da modern yaşam tarzımız yalnızca felaketi hızlandırabilir.”

Eylül 2015: Birleşmiş Milletler'e yaptığı açıklamada, "Güç ve maddi refaha yönelik bencil ve sınırsız susuzluk, mevcut doğal kaynakların kötüye kullanılmasına ve zayıf ve dezavantajlı olanların dışlanmasına yol açıyor."

Ekim 2023: Bir belgede "İçinde yaşadığımız dünya çöküyor ve çöküş noktasına yaklaşıyor olabilir" dedi. Bu sorunu inkar etme, gizleme, görmezden gelme veya görelileştirme yönündeki tüm girişimlere rağmen, iklim değişikliğinin işaretleri açık ve kesindir.

Savaş:

Mart 2021: Irak'ın Ur şehrine yaptığı ziyarette, "Düşmanlık, aşırılık ve şiddet dindar bir yürekten gelmiyor, aksine dine ihanettir."

Mart 2022: Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline atıfta bulunarak, "Ukrayna'da kan ve gözyaşı nehirleri akıyor. Bu sadece bir askeri operasyon değil, ölüm, yıkım ve sefalet eken bir savaş."

8 Ekim 2023: Hamas'ın güney İsrail'e saldırısının ertesi günü şunları söyledi: "Lütfen saldırıları ve silahları durdurun, çünkü terörizmin ve savaşın çözüm getirmediği, sadece birçok masum hayatın ölümüne ve acı çekmesine yol açtığı anlaşılmalıdır. Savaş yenilgidir, her savaş yenilgidir.

22 Kasım 2023: Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırılarını sürdürmesiyle hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin acısını hissettiğini belirterek, "Bu savaş değil... Bu terörizmdir." dedi.

Göçmenlik:

Eylül 2015: ABD Kongresi'ne "Onların sayılarına şaşırmamalıyız, bunun yerine onları insan olarak görmeli, yüzlerini görmeli ve hikayelerini dinlemeliyiz."

Eylül 2015: Arnavutluk'taki bir kilise cemaatine yazdığı mektupta, "Barış arayanların önünü kesmek için duvarlar ve bariyerler inşa etmek gerçek anlamda şiddettir."

Ekim 2016: Vatikan'daki bir toplantıda, "Kendinize Hristiyan deyip sonra bir mülteciyi veya yardım isteyen birini, aç veya susuz birini geri çevirmek ve yardımınıza ihtiyacı olan birini sınır dışı etmek ikiyüzlülüktür."

Ekonomi ve kapitalizm:

Aralık 2013: Uluslararası Barış Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda, “Günümüzdeki ciddi mali ve ekonomik krizler, insanları sağlam ekonomi prensiplerinin ötesinde, tüketim ve gelirde tatmin, mutluluk ve güvenlik aramaya itmiştir.”

Ekim 2013: La Repubblica'ya verdiği demeçte, "Sınırsız (ekonomik) liberalizm yalnızca güçlüleri güçlendirir, zayıfları zayıflatır ve en dışlanmış olanları dışlar."

Haziran 2014: Vatikan'da etik yatırım üzerine düzenlenen bir seminerde konuşurken, "Finans piyasalarının insanların ihtiyaçlarını karşılamak yerine kaderlerini şekillendirmesi veya birkaç kişinin finansal spekülasyondan büyük servetler elde ederken birçoğunun bunun sonuçlarıyla yükümlü olması giderek kabul edilemez hale geliyor."

Kadınlar:

Haziran 2018: Roma Katolik Kilisesi'nin merkezi yönetimine atıfta bulunarak şunları söyledi: "Daha fazla kadın olsaydı, Vatikan Mahkemesi'nde daha az çekişme yaşanırdı diye düşünüyorum. Bazıları bunun daha fazla dedikoduya yol açacağını söyledi ama ben öyle düşünmüyorum."

Kasım 2022: Papa, kadınların rahip olmasını reddetti ve muhabirlere şunları söyledi: "Papa II. John Paul açıktı ve kapıyı kapattı ve ben bundan geri adım atmayacağım," diyerek ekledi: "Kadın hakları mücadelesi devam eden bir mücadeledir. Kadınlar bir armağan olduğundan bunun için mücadele etmeye devam etmeliyiz. Tanrı, insanı ona oynayacak bir köpek vermek için yaratmadı. "Erkekler ve kadınlar eşit yaratılmıştır...Kadınların daha büyük roller oynamasına izin veremeyen bir toplum ilerlemez," dedi ve ekledi. "Vatikan'da bir kadına sorumluluk pozisyonu verildiğinde her şeyin daha iyiye gittiğini fark ettim.”

 Kürtaj ve doğum kontrolü:

Temmuz 2022: Reuters'a şunları söyledi: "Bir sorunu çözmek için insan hayatını almak meşru mudur, doğru mudur? Bu hayattır... Ahlaki soru şudur: Bir sorunu çözmek için bir hayatı almak doğru mudur? "Aslında, bir sorunu çözmek için profesyonel bir katil tutmak doğru mudur?"

Ocak 2015: Filipinler'den dönerken uçakta şunları söyledi: "Bazı insanlar, bu kelimeyi kullandığım için özür dilerim, iyi Katolikler olmak için tavşanlar gibi olmamız gerektiğini düşünüyorlar ama hayır... Kilise sorumlu ebeveynliği teşvik ediyor."

Din adamlarının çocuklara yönelik istismarı:

Nisan 2014: Papa, Uluslararası Katolik Çocuk Bürosu'na yaptığı açıklamada, "Birkaç rahibin işlediği tüm kötülüklerin sorumluluğunu üstlenmek ve çocuklara cinsel tacizde bulunarak verdikleri zarar için af dilemek zorunda hissediyorum."

Mayıs 2014: “Cinsel taciz çok iğrenç bir suçtur... çünkü bunu yapan bir rahip Tanrı'ya ihanet etmiş olur.”

Temmuz 2014: Vatikan'da altı taciz mağduruna verdiği vaazda şöyle dedi: "Tanrı ve halkı önünde, size karşı işlenen din adamlarının cinsel tacizi ve ağır günahları için üzüntümü dile getiriyorum. Ve af diliyorum.

Temmuz 2022: Reuters'a yaptığı açıklamalarda: "Her vakayla ayrı ayrı mücadele etmeliyiz... Bir rahip olarak insanların büyümesine ve onları kurtarmasına yardım etmeliyim... Sıfır tolerans."

Din Adamları ve Kilise Hakkında:

Mart 2013: “Yoksullar için, yoksul bir kilise diliyorum.”

Kasım 2013: Bir belgede şöyle diyordu: "Sokaklarda olduğu için yaralı, incinmiş ve kirli bir kilisem olmasını, kapalı olduğu ve güvenliğine yapıştığı için hasta bir kilisem olmasından tercih ederim."

Ağustos 2014: Güney Kore'de, "Zenginler gibi yaşarken yoksulluk yemini eden bu kutsanmış erkek ve kadınların ikiyüzlülüğü, inananların ruhlarını yaralıyor ve Kilise'ye zarar veriyor."

Aralık 2017: “Roma’yı onarmak, Mısır’daki Sfenks’i diş fırçasıyla temizlemek gibi.”

Mafya:

Haziran 2014: Papa Francis, İtalya'nın en büyük organize suç örgütü olan 'Ndrangheta'yı "kötülüğe tapan ve ortak iyiliği hor gören" bir örgüt olarak tanımladı.

Aynı vesileyle şunları söyledi: "Hayatlarında bu kötü yolu izleyenler, mafya üyeleri gibi, Tanrı ile uyum içinde değildirler. Onlar aforoz edilirler.

Çin:

Haziran 2018: “Çinliler sabırlarından dolayı Nobel Ödülü'nü hak ediyor çünkü onlar iyi insanlar, beklemeyi biliyorlar, zaman onların ve yüzyıllardır kültürleri var. “Onlar bilge insanlar, çok bilge… Çin'e çok saygı duyuyorum.”

Temmuz 2022: Vatikan'ın Çin ile yaptığı gizli ve tartışmalı 2018 anlaşması hakkında konuşurken: "Diplomasi, mümkün olanın sanatıdır ve mümkün olanı gerçekleştirmek için bir şeyler yapma sanatıdır."

Uyuşturucu:

Haziran 2014: Roma'da düzenlenen bir uyuşturucuyla mücadele konferansında, "Uyuşturucu bağımlılığı kötüdür ve kötülüğün uzlaşması veya tavizi yoktur."

Ünlüler:

Ağustos 2014: Güney Kore'den dönerken uçakta bulunan Francis, küresel şöhretiyle başa çıkmayı, "günahları ve hataları" ile ölümlülüğü üzerine düşünerek öğrendiğini söyledi.

Mart 2014: Bir İtalyan gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: "Papa'yı bir tür Süperman veya bir tür yıldız olarak tasvir etmek bana saldırgan geliyor. Papa gülen, ağlayan, huzur içinde uyuyan ve herkes gibi arkadaşları olan, sıradan bir insan."

Bilim:

Ekim 2014: Papalık Bilimler Akademisi'ne şunları söyledi: "Bugün dünyanın kökeni olarak kabul edilen Büyük Patlama, Tanrı'nın yaratıcı müdahalesiyle çelişmez. Aksine, doğadaki evrim, ilahi yaratılış kavramıyla çelişmez, çünkü evrim, evrimleşen varlıkların yaratılmasını gerektirir. Yaratılış hikayesini okuduğumuzda, Tanrı'nın her şeyi yapabilecek sihirli değneğe sahip bir sihirbaz olduğunu hayal etme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Ama öyle değil.