Kara operasyonunda konuşulan üç senaryo

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, İsrail’in kara operasyonu yapması durumunda muhtemel olası üç senaryoyu anlattı

(AA)
(AA)
TT

Kara operasyonunda konuşulan üç senaryo

(AA)
(AA)

İsrail'in, Hamas saldırısı sonrası başlattığı Gazze bombardımanı 10. gününde sürüyor.

İsrail'in sınıra 300 bin asker yığdığı Gazze'de kara harekatının her an başlaması bekleniyor.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, İsrail'in kara operasyonu yapması durumunda muhtemel üç senaryoyu anlattı.

İlk senaryo: Gazze'nin tamamen işgal edilmesi

Hamas'ın askeri yeteneklerini tamamen ortadan kaldırmak için burayı yeniden işgal etmesi olasılığını içeriyor.

İsrail güçlerini, Gazze Şeridi'nin ana şehirlerinde sokak çatışmalarına girmeye zorlamanın yanı sıra, muharip güçlerin hava desteği ve ağır topçu bombardımanı eşliğinde konuşlandırılmasını gerektiriyor.

Bu aynı zamanda İsrail güçlerinin muharebe yeteneklerini harekete geçirmesini ve güçleri arasında önemli insan ve malzeme kayıplarına katlanmaya hazır olmasını da içeriyor.

Bu konuda İsrail'i en çok tedirgin eden İran ve Hizbullah başta olmak üzere dış güçlerin belirsizliği.

İkinci senaryo: 

Gazze'nin üç operasyon alanına bölünmesi

Kuzey, doğu ve güney olmak üzere Gazze Şeridi'nin kara saldırısı yoluyla üç operasyon alanına bölünmesine dayanan ikinci senaryoda İsrail'in amacı kuzey, merkez ve güneydeki şehirler arasındaki hareketi önlemek olacak.

İsrail, belirlenen yerlere konuşlandırılmasını sağlayarak bu senaryoyu hayata geçirmeyi başarabilirse, özellikle onları güvence altına almak için hava ve topçu koruması ve ikmal hatlarının açık kalmasını sağlarsa, bunun İsrail'in siyasi kazanımlar elde etmesine yardımcı olacağı varsayılıyor.

İsrail kuvvetlerinin ilerleyişini yavaşlatmak, çatışmalara hazırlanmak ve aralarındaki ikmal hatlarını veya koordinasyonu sağlamak için yoğun çaba sarfetmesi gerekiyor.

Üçüncü senaryo:

Aynı tahminlere göre üçüncü senaryo ise, İsrail'in dikenli tel örgüyü geçebilecek güçte kuvvetler gönderip, onun batısında konumlanarak, İsrail kuvvetleri için bir savunma hattı oluşturması ve sınırlı bir kara ilerlemesi ile sınırlandırması.

Dikenli tellerin hava ve top desteğiyle desteklenmesinin ardından, hasar gören dikenli tellerin onarılma çalışmaları devam ettiği göz önüne alındığında İsrail'in belli nokta operasyonlarına girişmesi.

Operasyonun en az 18 gün sürmesi; duruma göre bu sürenin uzatılması da çalışılan senaryolar arasında.

Kara operasyonuna dair üç senaryo içerisinde İsrail'in en fazla asker kaybı, 1. ve 2. senaryoda söz konusu olabilir.

Hamas'ın elindeki silah stoğunun bilinmemesi, dış güçlerin operasyona dahil olma riski ve mevsim şartları da İsrail'in hesap ettiği bir diğer olasılık.

Independent Türkçe



Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
TT

Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)

Suriye hükümeti, Suveyda vilayetinde çatışmaların durduğunu ve Suriye hükümet güçlerinin bir hafta içinde yaklaşık bin kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olaylarına sahne olan bölgeye yeniden konuşlandığını açıkladı.

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Suveyda vilayetinin tüm aşiret savaşçılarından boşaltıldığını ve kentin mahallelerindeki çatışmaların sona erdiğini’ duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre 13 Temmuz'da Suriye'nin güneyindeki Suveyda vilayetinde Dürzi ve Sünni Bedeviler arasında patlak veren şiddet olaylarında 940 kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera dün yaptığı açıklamada, devletin ülkedeki ‘azınlıkları koruma’ ve ‘hangi taraftan olursa olsun tüm ihlalcileri sorumlu tutma’ konusundaki kararlılığını yineledi. Eş-Şera ayrıca, Suveyda'ya güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, Washington'un Suriye ve İsrail'in ateşkes konusunda anlaştığını duyurmasından saatler sonra geldi.

Açıklamada, “Devlet, tüm siyasi ve güvenlik kurumlarıyla birlikte, Suveyda'da güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek için çabalarını sürdürecek; güvenlik güçleri tüm enerjilerini saldırıları ve çatışma durumunu durdurmak ve vilayette istikrarı yeniden tesis etmek için harcayacaktır” denildi.

Eş-Şera salı günü Suveyda'ya asker konuşlandırdı, ancak İsrail'in Şam'daki bazı hükümet hedeflerini bombalamasının ardından güçlerini geri çekti. İsrail, Dürzileri korumak istediğini ve Suriye hükümet güçlerinin sınırlarındaki varlığından dolayı kendisini tehdit altında hissettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Suriyeli yetkilileri ‘kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmaya ve adalete teslim etmeye’ çağırdı.