Kürtlerden Suriye'nin kuzeydoğusunda soruşturma talebi

Bir ABD’li kuruluş yetkilisi, ülkesine kararlı adımlar atma çağrısında bulundu.

Kuzey Suriye Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd.
Kuzey Suriye Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd.
TT

Kürtlerden Suriye'nin kuzeydoğusunda soruşturma talebi

Kuzey Suriye Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd.
Kuzey Suriye Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd.

Kuzey Özerk Yönetim’in, bölgedeki hava operasyonlarında hayati tesislerin, enerji ve elektrik santrallerinin yıkılması ve hizmet dışı bırakılması nedeniyle, Suriye dosyası için Birleşmiş Milletler misyonuna yazılı bir talepte bulundu. Açıklama bölgenin önde gelen Kürt liderlerinden biri tarafından yapıldı. Bir ABD dini özgürlükler kuruluğu yetkilisi de Özerk Yönetim bölgesini ziyaret etti. Hükümetini Türk operasyonlarına karşı ‘ciddi önlemler’ almaya çağırdı.

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd, Şarku'l Avsat’a verdiği röportajda, Özerk Yönetim'in Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonlarını araştırmak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'e yazılı bir talepte bulunduğunu açıkladı. Kurd söz konusu talebinde operasyonların uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia etti. Ölen ve yaralananların yanı sıra hasar gören tesisler de listelendi. Kurd, ayrıca operasyonların bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini öne sürdü.

Kurd yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bölgeye bir hakikat tespit heyeti göndermek ve Birleşmiş Milletler'in bölgeyi desteklemek için izlediği programları ve mekanizmaları gözden geçirmesi ve insani durumlar için geçişleri açması gerekiyor."

Özerk Yönetim ve yerel Kürt haber ajanslarının istatistiklerine göre, 224 bölge Türk operasyonlarına sahne oldu.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgeler, bu ay başından beri karanlığa gömüldü. Elektrik ve enerji santralleri ile enerji ve petrol için hayati tesisler hizmet dışı kaldı. Bu, askerî açıdan yerel Suriyeli partiler arasında paylaşılan ve uluslararası ve bölgesel kuvvetlerin müdahalelerle bölünmüş olan bölgenin, Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana yıllarca süren elektrik krizi ve kesintilerinden zaten mustarip olduğu bir zamanda gerçekleşti.

Fotoğraf Altı: Nadine Maenza’nın, yönetimin Dış İlişkiler Departmanı Temsilcisi Abdulkerim Ömer’in önceki ziyaretinde gerçekleştirilen bir toplantı. (Arşiv - Şarku'l Avsat)
Nadine Maenza’nın, yönetimin Dış İlişkiler Departmanı Temsilcisi Abdulkerim Ömer’in önceki ziyaretinde gerçekleştirilen bir toplantı. (Arşiv - Şarku'l Avsat)

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Genel Sekreteri Nadine Maenza geçtiğimiz pazar günü Özerk Yönetim'in bölgelerini ziyaret etti ve operasyonların düzenlendiği Haseke ilinin kuzeyinde elektrik, su ve enerji santrallerini inceledi. Maenza, Kamışlı kentinde Özerk Yönetim liderleriyle yaptığı görüşmede, "Burada yaşananları görmek ve yönetim yetkililerinin olağanüstü cesaretiyle dayanışmayı ifade etmek için buradayım” dedi.

Maenza açıklamasının devamında ABD yönetimini operasyonlara karşı kararlı adımlar atmaya çağırdı



Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
TT

Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)

Gazze'de nakit sıkıntısı çeken Hamas'ın savaşçılarına ödeme yapamadığı iddia ediliyor.

Wall Street Journal (WSJ), İsrail’in saldırılarını tekrar başlatması ve Gazze’deki bazı bölgelerde işgalini genişletmesi nedeniyle Hamas’ın nakit para sorunu yaşadığını yazıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla konuşan Arap istihbarat yetkilileri, Hamas’a bağlı birçok memurun maaşının kesildiğini söylüyor. Ayrıca geçen aydan beri çok sayıda savaşçı ve siyasetçinin normal maaşlarının sadece yarısını alabildiği aktarılıyor.

Gazze ekonomisiyle ilgili araştırmalar yapan Eyal Ofer şu değerlendirmeleri paylaşıyor:

Büyük miktarda nakit paraya sahip olsalar bile bunu dağıtma kabiliyetleri çok sınırlı hale geldi.

Araştırmacı, Hamas’ın nakitleri kuryeler aracılığıyla taşıdığını veya Gazze’de belirli yerlere ödeme noktaları kurduğunu belirtiyor. İsrail askerlerinin yürüttüğü kara operasyonları nedeniyle iki yöntemin de etkili şekilde kullanılamadığı ifade ediliyor.

Haberde, Gazze'deki sivil hükümeti kontrol eden Hamas’ın savaştan önce Katar'dan aylık 15 milyon dolar nakit transferi aldığı bilgisi paylaşılıyor. Batılı ve Arap yetkililer, Hamas’ın Batı Afrika, Güney Asya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden de fon topladığını, çoğu Türkiye’de olmak üzere yaklaşık 500 milyon dolarlık bir nakit stoku oluşturduğunu ileri sürüyor.

Gazze’nin kuzeyindeki Eş-Şati mülteci kampından Filistinli avukat Mumen Natur, Hamas’ın nakit krizi yaşadığını savunarak şu iddiaları paylaşıyor:

Hamas para bulmakla ilgili ciddi bir kriz yaşıyor. Çoğunlukla karaborsada nakit karşılığı satılan insani yardımlara bağımlıydılar.

WSJ, nakit sıkıntısı nedeniyle Hamas’ın yeni savaşçıları safına katmakta güçlük yaşadığını da yazıyor.  

Gazze Şeridi’nde toplamda ne kadar nakit para kaldığı bilinmiyor. Ancak Ofer, toplamda 3 milyar dolarlık nakdin dolaşımda olabileceğini öngördüğünü söylüyor.

WSJ, Hamas’ın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın uluslararası yardımları çalarak karaborsada sattığını ileri sürüyor. Filistinli örgütse iddiaları defalarca yalanlamıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel