Raghad Saddam Hüseyin’e 7 yıl hapis cezası

Baas Partisi’nin propagandasını yapması nedeniyle karar gıyabında verildi.

Raghad Saddam Hüseyin (Reuters-Arşiv)
Raghad Saddam Hüseyin (Reuters-Arşiv)
TT

Raghad Saddam Hüseyin’e 7 yıl hapis cezası

Raghad Saddam Hüseyin (Reuters-Arşiv)
Raghad Saddam Hüseyin (Reuters-Arşiv)

Irak mahkemesi, eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in kızı Raghad’ı, Baas Partisi’nin medyada propagandasını yaptığı gerekçesiyle gıyabında 7 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) ulaştığı ve doğruladığı adli bir belgeye göre Raghad’ın aleyhindeki karar “2021 yılında basına çıkıp yasaklı Baas Partisi’nin fikirlerini televizyon kanallarında zikrederek, partinin fikir ve kanaatlerinin yayılmasına katkıda bulunmak ve faaliyetlerinin medyada propagandasını yapmaktan suçlu bulunmasıyla” çıkarıldı.

Irak Parlamentosu tarafından onaylanan bir yasaya göre Baas Partisi’ne mensup olan, onu öven veya destekleyen herkes 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Belgede hangi televizyon röportajlarının kastedildiğine yer verilmese de Raghad Saddam Hüseyin, 2021 yılında El-Arabiye kanalına verdiği bir röportajda babasının iktidarında Irak’ın en iyi dönemini yaşayıp yaşamadığı sorusuna, “Evet, o günlerimizin şanlı günler olduğunu birçok kişiden duyuyorum. İnsanlar izzetli bir şekilde, büyük bir itibarla yaşarlardı ve kimse onları rencide edemezdi (...) Genel olarak tabiki ülke istikrarlı ve zengin bir ülkeydi” şeklinde yanıt vermişti.

Belgeye göre Raghad Saddam Hüseyin hakkında yakalama kararı da çıkarıldı. Raghad kardeşi Rana ve çocuklarıyla, babasının rejiminin ABD ordusu tarafından düşürülmesi ve kardeşleri Uday ve Kusay’ın öldürülmesinden aylar sonra 2003 Temmuz ayında Ürdün’ün başkenti Amman’a taşındı ve hala da orada yaşıyor.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail bombardımanı sonucu son 24 saat içinde 97 kişinin hayatını kaybettiğini ve 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA bugün erken saatlerde Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve İsrail'in şafak vaktinden bu yana düzenlediği çok sayıda hava saldırısında da yaşamını yitirenler olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde İsrail ordusuna ait tanklar vatandaşların evlerine ateş açtı. İşgalciler ayrıca, Gazze şehrinin kuzeydoğu bölgelerini de bombaladı.

AP, hayatını kaybedenler arasında 8 yaşında bir kız çocuğu olan Miyar Ebu Avde'nin de bulunduğunu bildirdi. Cenazesi Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’ne nakledildi.

Jdjdj
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 8 yaşındaki Miyar Ebu Avde'nin cenazesinin etrafını saran yakınları (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef aldığını duyurdu.

Mfmdk
 İslam el-Batş, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden yeğeni 19 yaşındaki Mahmud el-Batş'ın cenazesini Şifa Hastanesi'nde son yolculuğuna uğurladı... (AP)

Bakanlık tarafından bugün Facebook üzerinden yayınlanan basın açıklamasında, “İşgal, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef alarak sağlık sistemini zayıflatmaya yönelik sistematik politikasını sürdürüyor” denildi.

Kdkjd
Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yardım dağıtımı sırasında öldürülen Rim el-Ahras'ın cenaze töreninden (AP)

Bakanlık, İsrail’i kınayarak, sağlık kurumlarına koruma sağlanması ve sistemin çalışmalarının baltalanmaya ve hedef alınmaya devam edilmesinin suç sayılması yönündeki acil talebi yineledi.

İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 510 Filistinli hayatını kaybetti ve 124 bin 901 kişi yaralandı. Kurbanların bir kısmı ise halen enkaz altında.