Suudi Arabistan ve Güney Kore arasında ortaklık güçleniyor

İki ülke yatırımları artırıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’da bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’da bir araya geldi. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Güney Kore arasında ortaklık güçleniyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’da bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’da bir araya geldi. (SPA)

Suudi Arabistan ve Güney Kore, bugün iki ülke ekonomisinin karşılıklı faydası ve Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030’unu gerçekleştirmek amacıyla iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye devam etmenin önemine dikkat çekti. İki taraf, hidrojen ekonomisi, akıllı şehirler, gelecekteki ulaşım araçları ve yeni gelişen şirketler dahil olmak üzere ortak çıkar alanlarındaki karşılıklı yatırımları genişletme fırsatlarını ele alma konusunda uzlaşı sağladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un Kral Selman bin Abdulaziz’in daveti üzerine Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin sonunda ortak basın toplantısı düzenlendi. Güney Kore lideri, Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman bin Abdülaziz ile ikili ilişkileri ve bu ilişkileri her alanda güçlendirmenin ve geliştirmenin yollarını ele aldıkları, bölgesel ve uluslararası açıdan ortak öneme sahip konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundukları bir görüşme oturumu gerçekleştirdi.

Veliaht Prens, ziyaretin iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek için önemli bir fırsat teşkil ettiğini belirterek, küresel toplumu gelecek nesiller için daha iyi bir yer haline getirmek amacıyla ortak çaba göstermeye devam edecekleri yönündeki umudunu dile getirdi. İki lider ayrıca, gelecek yönelik stratejik ortaklıklarını daha da geliştirmek için ilerleyen zamanlarda da düzenli olarak bir araya gelme konusunda uzlaşı sağladılar.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile toplantıya katıldı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile toplantıya katıldı. (SPA)

Güney Kore tarafı, Suudi Arabistan’ın 2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma adaylığını memnuniyetle karşılayarak, organizasyon kapasitesine ve spor alanındaki ileri yeteneklere olan güvenini dile getirdi. Suk Yeol, ülkesinin hükümetinin 2030 vizyonuna verdiği sıkı desteği yinelerken, hükümetin Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğinde kaydettiği dikkate değer ilerlemeye dikkat çekti. Taraflar ayrıca, ortak komitenin hedeflerine ulaşmadaki önemli rolünü övdü. Ziyaret sırasında, iki hükümet arasında Stratejik Ortaklık Konseyi’nin kurulmasına yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı.

İki taraf, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri güçlendirecek şekilde çalışmalarını ve komitelerini harekete geçirme çabalarını sürdürme arzusunu dile getirdi. Ayrıca Prens Muhammed bin Selman’ın geçen kasım ayında Güney Kore’ye yaptığı ziyaretin ve Yeul’un bu ay Krallık’taki temaslarının sonuçlarının uygulanmasını desteklemenin önemli olduğunu vurguladılar.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre iki taraf, ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında, ziyaret sırasında mutabakat zaptlarının ve anlaşmaların imzalanmasını memnuniyetle karşıladı. Aynı şekilde Suudi Arabistan- Güney Kore Stratejik Ortaklık Konseyi ile Suudi Arabistan- Güney Kore, Vizyon 2030 Komitesi’nin bunun uygulanmasındaki rolünün önemi üzerinde mutabakata vardı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin, ilişkilerin kurulduğu 1962 yılından bu yana 400 kat artarak yüksek seviyelere çıkmasını da memnuniyetle karşıladılar ve Yatırım Forumu 2023’te ele alınan iş birliği ve ortak yatırım fırsatlarından yararlanma arzularını dile getirdiler.

Fotoğraf Altı: Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda düzenlenen genişletilmiş toplantıda konuşma yaptı. (SPA)
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda düzenlenen genişletilmiş toplantıda konuşma yaptı. (SPA)

Taraflar aynı şekilde Suudi Arabistan’da bir otomobil montaj tesisi kurulmasına yönelik bir sözleşmenin ve Suudi Arabistan’ın doğusunda Haziran 2024’e kadar tamamlanacak bir tersanenin kurulmasına yönelik bir sözleşmenin imzalanması da dahil olmak üzere, imalat sektöründeki yatırım iş birliğinin güçlendirilmesinin somut sonuçlarını da memnuniyetle karşıladılar. İki taraf, ileri sanayi alanlarında iş birliğini geliştirme, ikili iş birliğini çeşitlendirmek için çalışmaya devam etme ve kapsamını Dördüncü Sanayi Devrimi’nin gerekliliklerini karşılayan gelecek vaat eden yeni sanayileri kapsayacak şekilde genişletme, ticaret ve yatırım alanındaki iş birliğini artıracak şekilde, yatırım fırsatları, kolaylıklar ve faydalar sağlayarak ve özel sektörün karşılaştığı zorlukları ele alarak iki ülkedeki şirketleri ve yatırımcıları destekleme ve teşvike devam konusunda mutabakata vardı.

İki taraf ayrıca, Suudi Arabistan Sanayi Kentleri ve Teknoloji Bölgeleri Otoritesi’nin (MODON) çeşitli endüstriyel alanlardaki Suudi ortaklarla Koreli yatırımcılar için fabrikalara ev sahipliği yapma girişimini memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan tarafı, Krallığın büyük Kore şirketlerini ülkede yatırım yapma ve bölgesel merkez kurma konusunda memnuniyetle karşıladığını ve teşvik ettiğini ifade ederken, Kore tarafı ise Suudi Sınai Kalkınma Fonu’nun ortak projelerin finansmanına yaptığı katkıyı takdir etti.

İki taraf, Saudi Venture Investment Company (Suudi Girişim Sermayesi Şirketi) ile Korea Venture Investment arasındaki anlaşmanın devamı olarak geçen haziran ayında 160 milyon dolar değerinde bir ortak fon kurulmasını ve ziyaret sırasında Riyad’da Global İş Merkezi’nin açılmasını memnuniyetle karşıladı. Ayrıca bu alanlardaki iş birliğini genişletmeye devam etme ve Kuzey Kore ile Körfez ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için çaba gösterme konusunda mutabakata vardılar.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Suk Yeol. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Suk Yeol. (SPA)

Taraflar, G20 gibi küresel ekonomik forumlarda aralarındaki iş birliği ve koordinasyonun artırılması, çeşitli uluslararası kurumlardaki finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Borç Servisini Askıya Alma Girişimi kapsamı dışında Ortak Borç Tedavisi Çerçevesi’nin başarısını desteklemek için ortaklığın geliştirilmesi gerekliliğine dikkati çektiler. Girişim, 2020’de Suudi Arabistan’ın başkanlığını yaptığı zirvede G20 liderleri tarafından onaylanmıştı. İki taraf ayrıca birçok düşük gelirli ülkede yüksek enflasyon oranları, borçlanma maliyetleri ve gıda güvensizliği gibi küresel zorluklarla mücadele etmeyi amaçlayan uluslararası girişimleri güçlendirmek için çabalarını birleştirmenin önemini de vurguladı.

İnşaat ve altyapı alanlarındaki iş birliğinin son derece sembolik olduğunu ve iki ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirten taraflar Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın geçen yıl Güney Kore’ye yaptığı ziyaret sırasında iki lider arasında artan güvenin, buna katkı sağladığını kaydetti. Veliaht Prens’in Güney Kore ziyaretinin dikkat çekici gelişmelere tanık olduğu ve iş birliğinin her zamankinden daha aktif hale geldiği belirtildi. İnşaat alanında gelecekteki ortaklığa yönelik net bir vizyonun duyurulmasını ve el-Cafura’nın İkinci Aşaması- Kamu Hizmetleri, Kükürt ve İhracat Tesisleri Projesi İkinci Paketi için 2,4 milyar dolar değerinde bir sözleşmenin imzalanmasını memnuniyetle karşıladılar.

Savunma ve güvenlik alanında ise iki taraf, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek, bölgede ve dünyada güvenlik ve barışın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde aralarındaki koordinasyonu artırma kararlılıklarını ifade etti.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’u Riyad’daki Yemame Sarayı’nda karşıladı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’u Riyad’daki Yemame Sarayı’nda karşıladı. (SPA)

Enerji alanında iki taraf, üreten ve tüketen ülkeler arasında diyalog ve iş birliğinin yanı sıra çeşitli enerji alanlarında stratejik ortaklığı teşvik ederek küresel petrol piyasalarının istikrarını desteklemenin önemini vurguladı. Güney Kore, Suudi Arabistan’ın tüm küresel enerji kaynaklarının arz güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunan piyasalarda denge ve istikrarı koruma çabalarını takdir ettiğini ifade etti. Her iki ülkeden şirketlerin özellikle enerji, rafinaj, petrokimya ve hidrokarbon kaynaklarının kullanımına yönelik yenilikçi teknolojiler geliştirme alanlarında karşılıklı yatırım yapma konusundaki istekliliğini memnuniyetle karşıladılar. Ulsan şehrinde yedi milyar dolar değerindeki Shaheen Petrokimya Projesi’nin temel taşının geçen Mart ayında atılmasından bu yana kaydedilen ilerlemeye dikkat çekildi.

Güney Kore, Krallığın enerji sektörünün geleceğindeki öncü rolüne övgüde bulundu. İki taraf, Suudi Arabistan’dan Güney Kore’ye ihracat için güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve temiz hidrojen dahil olmak üzere nükleer enerji, elektrik ve yenilenebilir enerjinin barışçıl kullanımı alanlarında iş birliklerini geliştirme konusunda mutabakata vardı. İklim değişikliği konularına ilişkin olarak taraflar, Çerçeve Sözleşmesi ve Paris İklim Anlaşması ilkelerine bağlı kalmanın önemli olduğunu dile getirdi. Daha temiz enerji sistemlerine geçişi hızlandırarak uyum sağlama ve sera gazı emisyonlarını azaltma yoluyla değişime karşı hassasiyeti gidermek için finansman ve yatırımın önemini vurguladılar.

Suudi tarafı, Güney Kore’nin Yeşil İklim Fonu’na yaptığı 300 milyon dolarlık ek katkıya övgüde bulundu. Güney Kore de Krallığın 2020’deki G20 zirvesi toplantılarına başkanlığı sırasında başlatılan iki girişimi (Arazi Bozulmasını Azaltmaya ve Karasal Yaşam Alanlarının Korunmasını Teşvik etmeye Yönelik Küresel Girişim ve Mercan Kayalıkları Araştırma ve Geliştirmeyi Hızlandırmaya Yönelik Küresel Platform) memnuniyetle karşıladı.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Devlet Başkanı Yeon Suk Yeol ile Riyad’daki Yemame Sarayı’nda bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Devlet Başkanı Yeon Suk Yeol ile Riyad’daki Yemame Sarayı’nda bir araya geldi. (SPA)

İki taraf, tarafsızlık hedeflerine ulaşmak için gerçekçi önlemler olarak nükleer enerji ve hidrojen dahil olmak üzere yüksek verimli karbonsuz enerji kaynaklarının kullanımı da dahil yenilenebilir enerji, azaltma ve ortadan kaldırma teknolojilerinin kullanımı yoluyla her ülkenin ulusal koşullarını dikkate alan çeşitli yöntemlerin önemini vurguladı. Suudi tarafı, Güney Kore’nin önerdiği Karbonsuzlaştırma İttifakı’nı memnuniyetle karşılarken, Güney Kore tarafı da Krallığın Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Orta Doğu girişimlerini başlatmasını memnuniyetle karşıladı. Döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımını uygulayarak Krallığın iklim değişikliği alanındaki çabalarına desteğini ifade etti.

Enerji verimliliği konusunda iş birliğine hız verilmesi, tüketimin rasyonelleştirilmesi, önemi konusunda farkındalığın artırılması, enerji hizmetleri sektöründe deneyim alışverişi ve yeteneklerin geliştirilmesinin önemi üzerinde fikir birliğine varıldı. Güney Kore, Krallığın Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmadaki başarısına övgüde bulundu. İki taraf ayrıca Güney Kore kültürünün Suudi Arabistan’da artan popülaritesini memnuniyetle karşılarken, gelecek nesiller arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirmek, Arapça ve Kore dillerini öğretmek, eğitim iş birliklerini artırmak, eğitim alanında iş birliğini geliştirmek, iki ülkedeki üniversiteleri aralarında doğrudan ilişkileri güçlendirmeye, yaratıcılık, yenilikçilik ve yapay zeka alanlarında akademik, eğitimsel ve araştırma deneyimlerini paylaşmaya teşvik etmek konularında uzlaşı sağladı.

Taraflar, ulaştırma ve lojistik hizmetlerinin çeşitli alanlarında iş birliğinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesinin ve sürdürülebilir turizmin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. İki ülke arasındaki diplomatik, hususi ve resmi pasaport sahiplerine yönelik kısa süreli vize zorunluluğundan karşılıklı olarak muafiyet getirilmesini memnuniyetle karşıladılar ve bunun iki halk arasında daha fazla iletişim kurulmasına katkıda bulunacağı yönündeki umutlarını dile getirdiler.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan ve Güney Kore tarafları arasında Riyad’daki Yemame Sarayı’nda yapılan genişletilmiş bir toplantı düzelendi. (SPA)
Suudi Arabistan ve Güney Kore tarafları arasında Riyad’daki Yemame Sarayı’nda yapılan genişletilmiş bir toplantı düzelendi. (SPA)

Seul- Riyad ve Namyangju- Taif de dahil olmak üzere iki ülkenin yerel belediyeleri arasında devam eden ve bölgesel şehirler arasındaki iş birliğinin ve karşılıklı alışverişin genişletilmesine yönelik etkin desteğe katkıda bulunacak olan ortaklığa ilişkin görüşmelere dikkat çektiler. İki taraf, iki ülkenin fikri mülkiyet ve istatistik alanlarındaki işbirliğini güçlendirmeye devam etmesini memnuniyetle karşıladı ve Koreli uzmanların ilgili Suudi stratejisinin geliştirilmesinde ve Suudi patent incelemecilerinin yeteneklerinin geliştirilmesinde oynadığı role dikkat çekti.

İki taraf sağlık alanında ise mevcut ve gelecekteki salgın hastalıklar, sağlık riskleri ve zorlukları, ilaç sektörü ve aşı, ilaç ve teşhis araçlarının geliştirilmesi ve antimikrobiyal mücadeleye yönelik küresel çabalar konusunda aralarındaki koordinasyon için küresel girişimleri destekleme konusunda iş birliğini güçlendirmeye ilişkin arzularını ifade ettiler. Güney Kore, Krallığın Kasım 2024’te Dördüncü Antimikrobiyal Direnç Bakanlar Konferansına ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşıladı.

Gıda ve tıbbi ürünler, akıllı çiftlikler, tarım, denizcilik ve liman sektörleri alanlarında aralarındaki iş birliğinin sürdürülmesinin önemini vurguladılar.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kore Devlet Başkanı Suk Yeol ile görüştü. (SPA)
 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kore Devlet Başkanı Suk Yeol ile görüştü. (SPA)

Taraflar uluslararası barış ve güvenliğin korunması, ortak öneme sahip alanlara yönelik iş birliği ve koordinasyonun geliştirilmesi, bölgede ve dünyada barış ve istikrarı sağlayacak her şeyin desteklenmesi amacıyla koordinasyonun sürdürülmesi ve çabaların yoğunlaştırılması yönündeki kararlılıklarını yineledi. Güney Kore, Suudi Arabistan’ın İran’la diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması da dahil olmak üzere Ortadoğu’da gerilimlerin azaltılması ve barışın desteklenmesindeki aktif rolünü takdir ettiğini ifade etti. Ayrıca bu adımın, devletlerin egemenliklerini ve iç işlerine müdahale edilmemesini koruyacak şekilde bölgede güvenlik ve istikrarın artırılmasına katkıda bulunacağını umduğunu dile getirdi.

İsrail ile Filistin arasındaki mevcut gerilime ilişkin olarak ise iki taraf, sivilleri herhangi bir şekilde hedef almayı reddettiklerine ve sivilleri uluslararası ve insani hukuka uygun olarak korumanın önemine vurgu yaparak, insani yardımın acilen ve engelsiz olarak ulaştırılması için uluslararası toplumla birlikte çalışma konusunda uzlaşı sağladı. Çatışmanın yayılmasını önlemek için çabaların yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çeken liderler, Filistin sorununa siyasi çözüm bulunması ve iki devletli çözüm temelinde kalıcı bir barışa ulaşılması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca Güney Kore, Arap Barış Girişimi de dahil olmak üzere Suudi liderliğinin bu konudaki çabalarını takdir ettiğini belirtti.

Yemen meselesiyle ilgili olarak taraflar, Yemen krizi hususunda kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmaya yönelik uluslararası ve bölgesel çabaların tam olarak desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti. Güney Kore, Krallığın Yemenli taraflar arasında diyaloğu ve uzlaşmayı teşvik etmeyi amaçlayan çabalarını ve birçok girişimini ve Yemen’in tüm bölgelerine insani yardımın sağlanması ve kolaylaştırılmasındaki rolüne övgüde bulundu.

Fotoğraf Altı: Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’daki görüşmelerde bulundu. (SPA)
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Riyad’daki görüşmelerde bulundu. (SPA)

Rusya- Ukrayna kriziyle ilgili olarak iki taraf, krizin barışçıl yollarla çözülmesinin, ayrıca güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesinin ve bu krizin olumsuz yansımalarının hafifletilmesine katkıda bulunacak şekilde gerilimi azaltmak için mümkün olan her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine vurgu yaptı. Aynı şekilde krizin etkilerinin hafifletilmesine katkıda bulunmak amacıyla iki ülke tarafından sağlanan insani yardıma da övgüde bulundular.

Fotoğraf Altı: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Kore Devlet Başkabı Yoon Suk Yeol. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Kore Devlet Başkabı Yoon Suk Yeol. (SPA)

Taraflar, kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadeleye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının her türden ihlalini kınadı. Kitle imha silahlarının yayılmasını önlemeyi amaçlayan uluslararası çabaları desteklemenin önemli olduğunu, çünkü bunların bir tehdit oluşturduğunu ve uluslararası barış ve güvenliğe zarar verdiğini vurguladılar. Ayrıca Suudi Arabistan, Suk Yeol’un Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan temizleme girişimi de dahil olmak üzere, Kore hükümetinin yorulmak bilmeyen çabalarına övgüde bulundu.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.