Guterres: Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

Guterres (Reuters)
Guterres (Reuters)
TT

Guterres: Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

Guterres (Reuters)
Guterres (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

Orta Doğu'da durumun "her saat" daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Guterres, "Gazze'deki savaş giderek şiddetleniyor ve bölgeye yayılma riski artıyor." uyarısında bulundu.

Guterres, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

"Toplu cezalandırma meşru kılınamaz"

Söz konusu durumun da Hamas'ın saldırılarını meşru kılamayacağına işaret eden Guterres, "(Hamas'ın) Korkunç saldırıları da Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşru kılamaz. Savaşların bile kuralları vardır." ifadelerini kullandı.

Guterres, İsrail güçlerinin Gazze'yi insafsızca bombalamasının çok büyük sivil can kaybına ve tüm mahallelerin yok olmasına neden olduğunu dile getirerek, "Durum çok alarm verici." dedi.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) 35 meslektaşını kaybettiğini aktaran Guterres, buna neden olan saldırıları kınadığını dile getirdi.

"Uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum"

Guterres, silahlı çatışmada sivillerin korunmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Sivilleri korumak onları kalkan olarak kullanmak anlamına gelmiyor. Sivilleri korumak 1 milyon kişiyi barınak, gıda, su, ilaç ve yakıtın olmadığı güneye gitmeye zorlamak ve orayı bombalamak anlamına gelmiyor. Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Silahlı çatışmada hiçbir taraf uluslararası insani hukukun üstünde değildir." diye konuştu.

Gazze'ye yoğun çabalar sonucu az miktarda da olsa insani yardımın girmeye başladığını belirten Guterres, "Giren yardımlar, deniz kadar yardıma ihtiyaç olan bir yerde bir damla suya tekabül ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, BM'nin Gazze'deki yakıtının da tükenmek üzere olduğunun altını çizerek, "Bu da başka bir felakete yol açar." uyarısını yaptı.

Gazze'ye sürekli yardım sağlanmasının önemini vurgulayan Guterres, yardımların da kısıtlama olmadan yapılması gerektiğini kaydetti.

Guterres, insani ateşkes çağrısını da yineleyerek, "Her türlü Yahudi, Müslüman karşıtlığı ve nefret söylemine karşı durmalıyız." ifadelerini kullandı.

 



Mısır'da 5 bin yıldır ilk kez görülen benekli sırtlan öldürüldü

Benekli sırtlan, bilinen yaşam alanının yaklaşık 500 km kuzeyinde görüldü (Temsili/Pexels)
Benekli sırtlan, bilinen yaşam alanının yaklaşık 500 km kuzeyinde görüldü (Temsili/Pexels)
TT

Mısır'da 5 bin yıldır ilk kez görülen benekli sırtlan öldürüldü

Benekli sırtlan, bilinen yaşam alanının yaklaşık 500 km kuzeyinde görüldü (Temsili/Pexels)
Benekli sırtlan, bilinen yaşam alanının yaklaşık 500 km kuzeyinde görüldü (Temsili/Pexels)

Mısır'da 5 bin yılın ardından ilk kez görülen benekli sırtlan vurularak öldürüldü. Bilim insanları hayvanın bölgede saptanması karşısında şaşkına döndü.

Benekli sırtlanlar (Crocuta crocuta) genellikle Sahraaltı Afrika'da yaşayan ve sürü halinde gezen avcılar. Günde 27 kilometreye kadar yol gidebilen bu hayvanlar, insanların yönetimindeki hayvan sürülerini takip ediyor. 

Şubat 2024'te Mısır'ın Sudan sınırına 30 kilometre mesafede bir benekli sırtlan görüldü. Hayvan, yerel çobanların iki keçisini avladıktan sonra vurularak öldürüldü.

Hakemli dergi Mammalia'da yayımlanan çalışmaya göre Mısır'da yaklaşık 5 bin yıldır benekli sırtlana rastlanmıyordu.

Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nden, çalışmanın başyazarı Dr. Adbullah Nagy, "Kalıntıların fotoğraf ve videolarını inceleyene kadar inanamadım" diyerek ekliyor: 

Kanıtları görünce resmen şaşkına döndüm. Mısır'da böyle bir şey bulmayı asla beklemiyorduk.

Dr. Nagy ve ekip arkadaşları, hayvanın normal yaşam alanından yaklaşık 500 kilometre uzakta görülmesinin iklim değişikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, teorilerini test etmek adına 1984 ila 2022'deki uydu görüntülerini inceleyerek bitki örtüsündeki değişimleri analiz etti.

Bölgede birkaç yıl süren kuraklıklar yaşandığını ve arada nispeten yağışlı kısa dönemler olduğunu saptadılar. Özellikle son 5 yılda, önceki 20 yıla kıyasla bölgedeki bitki yoğunluğunda kayda değer bir artış gözlemlediler.

Bilim insanları daha yumuşak çevresel koşulların, avcı türlerin göç etmesini kolaylaştırmış olabileceğini söylüyor. Mısır'da görülen benekli sırtlanın şaşırtıcı derecede kuzeye gitmesini de bu koşullar tetiklemiş olabilir.

Dr. Nagy, "Ancak bu sırtlanın Mısır'a neden bu kadar uzun bir yolculuk yaptığı hâlâ gizemini koruyor" diyor: 

Motivasyonunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle hava koşullarının değişmesi sonucu daha fazla hayvan türünün beklenmedik bölgelerde görülebileceğini ifade ediyor.

Independent Türkçe, IFLScience, BBC Discover Wildlife, Mammalia