Kuzey Kore: İsrail'in hastane saldırısı akıl almaz ve korkunç bir savaş suçudur

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırı için "Bu, akıl almaz ve korkunç bir savaş suçu ve etik dışı bir eylemdir" açıklamasında bulundu

(AA)
(AA)
TT

Kuzey Kore: İsrail'in hastane saldırısı akıl almaz ve korkunç bir savaş suçudur

(AA)
(AA)

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin soruya, "İsrail, uluslararası hukuk kapsamında barış ya da savaş zamanında öncelikli olarak korunması gereken bir kamu sağlık kuruluşunu bombaladı. Bu, akıl almaz ve korkunç bir savaş suçu ve etik dışı bir eylemdir." yanıtını verdi.

İsrail'in saldırıyı "açıkça ABD'nin örtülü himayesi altında" gerçekleştirmiş olduğunun unutulmaması gerektiği belirtilen açıklamada, ABD'nin İsrail'e gönderdiği mühimmat ve verdiği destek, "İsrail'e Filistinlileri hiçbir endişe duymadan katletmesi için yeşil ışık yakmak" olarak değerlendirildi.

Açıklamada, "İsrail'in hastane bombalamasının hemen ardından ABD bu suçu örtbas etti ve olayın İsrail dışında birileri tarafından gerçekleştirildiği gibi bir safsatada bulundu. Bu, ABD'nin İsrail'in soykırımına göz yuman ve teşvik eden bir suç ortağı olduğunu gösteriyor." ifadelerine yer verildi.

ABD'nin, Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararını veto etmesinin "küstah bir hareket" olarak kaydedilen açıklamada, "Küresel barışı baltalayan ve adaleti engelleyen ABD, İsrail'in Filistinlileri acımasızca öldüren korkunç savaş suçuna göz yumduğu ve teşvik ettiği için suçlanmaktan asla kaçamaz." değerlendirmesi yapıldı.



İran basını: Kaani hala hayatta ve Tahran'da halk mitingine katıldı

DMO’ya bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani (DPA)
DMO’ya bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani (DPA)
TT

İran basını: Kaani hala hayatta ve Tahran'da halk mitingine katıldı

DMO’ya bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani (DPA)
DMO’ya bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani (DPA)

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı dün İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) yurtdışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani'nin hayatta olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Mehr’den aktardığı habere göre, 12 gün önce İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıların başında diğer üst düzey askeri komutanlarla birlikte öldürüldüğü bildirilen Kaani, dün öğleden sonra İran Silahlı Kuvvetleri’ne destek amacıyla başkent Tahran’ın merkezindeki İnkılap Meydanı’nda düzenlenen halk mitingine katıldı.

İsrail ordusu, 13 Haziran Cuma günü şafak vakti İran'a düzenlediği saldırılarda 20'den fazla üst düzey askeri komutanı öldürdüğünü açıklamıştı.

Ardından ABD Başkanı Donald Trump, dün sabah İsrail ile İran arasında ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

İsrail, askeri operasyonların hedef aldığı İranlı yetkililerin listesini yayınladı. DMO'nun dış operasyonlardan sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Kaani'nin akıbeti merak konusu oldu.

New York Times gazetesinin İran muhabiri, geçtiğimiz cuma günü İranlı kaynaklardan, Kaani'nin İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıda öldürüldüğünü aktarmıştı.

New York Times gazetesinin İsrail muhabiri Ronen Bergman pazar günü yayınlanan makalesinde şöyle yazdı:

“İsrail'in İran'a saldırısından bir ay önce, istihbarat ve savunma kurumlarının en üst düzeylerinde, Mossad'ın “Tebş'in listesinde kimler yer alacak?” şeklindeki sorusuna ilişkin yoğun tartışmalar yaşandı.”

Mossad'ın pasif ooperasyonlar için kullandığı bir terim olan ‘tebş’ ifadesi, Bergman'ın X platformunda yayınladığı yazıya göre suikast, tasfiye veya hedefli engelleme için kullanılan kod ad.

‘Mutluluk’ olarak nitelendirilen listeye dikkati çeken Bergman, bu toplantılara katılanlardan biri tarafından da bu şekilde adlandırılan listeye İranlı liderlerin dahil edilmesinin ‘rütbeleri ve uygun bir fırsatın ortaya çıkması’ şeklindeki iki faktöre bağlı olduğunu belirtti.

Bergman, yazısını şöyle sürdürdü:

“Tartışma tek bir isim üzerine yapılmıyordu. Aksine, listeyi okuduğu takdirde en çok rahatsız olacak kişinin o olduğu kesindi, çünkü listeye alınmaması konusunda tam bir fikir birliği vardı, o kadar zahmete değmeyeceği düşünülüyordu.”

Bergman, Kaani’nin bilinmeyen akıbeti ve hava saldırılarında öldürülmüş olabileceği ihtimaliyle ilgili olarak “İsrail, onun yüksek konumuna rağmen etkisinin hissedilmediğini ve bu nedenle ölümünün önemli bir etkisi olmayacağını değerlendirdi” ifadelerini kullandı.