Mısır'da İsrail'e yönelik boykot hız kazandı

İsrail’e destek verdikleri gerekçesiyle bazı ürünlere yönelik boykot kampanyaları düzenleniyor.

Kahire Barosu üyeleri, Filistin'e destek standı açtı. (Baro Facebook sayfası)
Kahire Barosu üyeleri, Filistin'e destek standı açtı. (Baro Facebook sayfası)
TT

Mısır'da İsrail'e yönelik boykot hız kazandı

Kahire Barosu üyeleri, Filistin'e destek standı açtı. (Baro Facebook sayfası)
Kahire Barosu üyeleri, Filistin'e destek standı açtı. (Baro Facebook sayfası)

Mısırlılar ve ülkedeki sendikalar ‘Gazze savaşında İsrail'i destekledikleri’ gerekçesiyle bazı ürün ve şirketlerin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Sosyal medya kullanıcıları söz konusu ürünlerin yerel alternatiflerini paylaştı. Uzmanların tahminleri bu eylemlerin etkileri konusunda farklılıklar gösterdi. Bazıları bunun ‘ulusal yatırımlar ve yerel istihdam üzerindeki etkisi’ konusunda uyarıda bulunurken, bazılarıysa bunu Batı'nın Tel Aviv'e verdiği desteğe karşı bir tür itiraz olarak değerlendirdi.

Mısır Barolar Birliği, Mısırlılara ve Arap halkına çarşamba akşamı İsrail'i destekleyen ülkelerin ürünlerini boykot etme çağrısını yeniledi. Baro Konseyi üyesi Ebu İsa, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Birlik Konseyi son toplantısında bu boykotu tavsiye etti ve İsrail'in Filistinli çocuklara, Gazze'deki hastanelere ve evlere yönelik tekrarlanan saldırılarını kınadı” dedi.

Ebu İsa sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barolar Birliği İsrail'i destekleyen ülkeleri belirledi. Ancak ister yurt dışından ithal edilen ister Mısır'da bulunan ürünler olsun, ürünlerin adı verilmedi. Birliğin boykot çağrısı, Batı dünyasına ve İsrail'e Gazze halkına karşı yapılanların ‘insanlığa karşı suç’ olduğu mesajını iletmeyi amaçlayan bir tür itirazdı.”

Mısır'da boykot kampanyaları son birkaç gündür X (eski adıyla Twitter) platformunda hız kazandı. Bazı sosyal medya sayfaları İsrail'i destekleyen şirketlerle bağlantılı olduğunu belirttikleri ürünleri yayınladı. Bu iki sayfada yerel pazardaki ürünlerin ve alternatiflerinin listeleri yer alıyordu.

Fotoğraf Altı: Kahire'nin merkezindeki baro merkezi. (Baro Facebook sayfası)
Kahire'nin merkezindeki baro merkezi. (Baro Facebook sayfası)

Aşyut Üniversitesi'nden (Güney Mısır) ekonomi Profesörü Dr. Abdel Hadi Suwaifi, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, boykot çağrıları konusundaki çekincelerini dile getirerek şunları söyledi:

"Geçmişte boykot kampanyalarını denedik ve sonuç alamadık. Sadece Araplar ya da Mısırlılar belirli bir ülkeden belirli bir malın ana ithalatçısıysa ve hepsi boykot etmeyi kabul ederse bu silah işe yarayacaktır.”

Suwaifi ‘tüm mallara yönelik genel bir boykot başlatılmasına’ karşı uyarıda bulundu. Bunun ‘istihdam ve büyük yatırımların kaybı üzerindeki etkisinin yanı sıra yerel Arap pazarına da zarar verebileceğini’ söyleyen Suwaifi, konunun ‘bu şirketleri veya ürünleri boykot etmenin gerçekten etkili olacağını’ kanıtlayan seçim ve çalışmalara tabi olması gerektiğini kaydetti.

Diğer yandan Mısır'daki ‘Yüksek Fiyatlara Karşı Vatandaşlar Derneği Başkanı Mahmoud Al-Asqalani, ‘boykotun önemli bir silah olduğunu ve çok faydalı olacağını, Mısırlı işçiler ya da Mısır ekonomisi için bu konuda herhangi bir korku olmadığını’ belirtti.

Şarku’l Avsat'a konuşan Al-Asqalani, ‘İsrail'i destekleyen mal ve ürünlerin çoğunun Mısır pazarında yerel alternatifleri olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Fotoğraf Altı: Mısır'daki McDonald's şubeleri de boykot edilen şirketler arasındaydı. (McDonald's Facebook sayfası)
Mısır'daki McDonald's şubeleri de boykot edilen şirketler arasındaydı. (McDonald's Facebook sayfası)

Bu ayın ortasında McDonald's İsrail'in X, Instagram ve Facebook platformlarındaki hesapları, zincirin İsrail ordusu askerlerine verdiği desteğin kanıtlarını yayınlayarak onlara dört bin ücretsiz yemek sağladı ve İsrailli askerlerin ünlü restoranın logosunu taşıyan yemekleri taşırken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. Televizyon haberlerine göre, daha önce ‘McDonald's İsrail’ hesabına erişim X ve Instagram’da kısıtlanmış, Facebook’ta ise sadece İsrail içinde takibe izin verilmişti.

Bazı Arap ülkelerindeki McDonald's temsilcileri, McDonald's İsrail tarafından uygulanan siyasi tutumu reddettikleri açıklamalar yaptı.



İsrail Dışişleri Bakanı: Ankara Suriye'yi Türk himayesi altına almak istiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
TT

İsrail Dışişleri Bakanı: Ankara Suriye'yi Türk himayesi altına almak istiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve başka yerlerde oynadığı ‘olumsuz rolden’ endişe duyduğunu söyledi. Paris'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Saar, “Suriye'yi Türk himayesi altına almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Niyetlerinin bu olduğu açık” dedi.

Saar, Tel Aviv ve Paris'in ortak hedefinin ‘İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek’ olduğunu bildirdi. “İran'ın nükleer silah üretmesini engelleme hedefi Fransa ve İsrail için ortak bir hedeftir” diyen Saar, görüştüğü Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot'u Fransız tarafıyla ‘diyaloğu’ sürdürmek üzere İsrail’e davet ettiğini kaydetti.

Saar, İsrail'in İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için diplomatik yolları dışlamadığını belirterek, Tahran ile ABD arasında dolaylı görüşmelerin yapılabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi.

Saar, “Bildiğiniz gibi İranlılarla görüşmeler yapmıyoruz, ancak onlar ABD ile dolaylı görüşmeler yapma isteklerini açıkça belirttiler... Bu müzakereler başlarsa hiç şaşırmam” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz bugün yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'yı İsrail'in güvenliğinin tehdit edilmesi halinde korkunç sonuçlarla karşılaşacağı konusunda uyardı.

Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz (şimdiki Savunma Bakanı) Kudüs'teki haftalık kabine toplantısında, 24 Şubat 2019. (Reuters)Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz (şimdiki Savunma Bakanı) Kudüs'teki haftalık kabine toplantısında, 24 Şubat 2019. (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Katz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Suriye lideri Culani'yi (Ahmed eş-Şera) uyarıyorum. İsrail'e düşman güçlerin Suriye'ye girmesine ve ülkemizin güvenlik çıkarlarını tehlikeye atmasına izin verirseniz çok ağır bir bedel ödersiniz.”

Katz'ın uyarısı, Suriye'nin, dün gece ve bugün Şam'daki ve ülkenin merkezindeki askeri tesisleri hedef alan düzenlediği bir dizi hava saldırısı ve güçlerinin güneyde gerçekleştirdiği ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) verilerine göre en az 13 Suriyelinin ölümüne yol açan saldırının ardından İbrani devletini “kasıtlı olarak istikrarı bozmakla” suçlamasının ardından geldi. 

İsrail, Şam ve Suriye'nin merkezindeki ‘askeri kabiliyetleri ve altyapıyı’ hedef alan saldırılar düzenlediğini ve güneydeki Dera vilayetinde kendi güçlerini hedef alan silah ateşine karşılık vermeyi de içeren bir kara operasyonu gerçekleştirdiğini kabul etti.