Kuzey Kore: ABD, Güney Kore ve Japonya'nın, Rusya ile ilişkilerimizi kınaması asılsız eleştiridir

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, ülkesinin Rusya'ya askeri teçhizat ve mühimmat satışını kınayan ABD, Güney Kore ve Japonya'nın ortak bildirisi için "Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik asılsız eleştiri ve iftira" nitelemesinde bulundu

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
TT

Kuzey Kore: ABD, Güney Kore ve Japonya'nın, Rusya ile ilişkilerimizi kınaması asılsız eleştiridir

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)

Choe, Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) aracılığıyla, Güney Kore, ABD ve Japonya'nın ortak kınama bildirisine yönelik açıklama yaptı.

Devletlerin bağımsızlıklarını ilgilendiren konulara hiçbir ulusun müdahale hakkı bulunmadığını kaydeden Choe, "Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik asılsız eleştiri ve iftira" olarak tanımladığı söz konusu kınamanın, Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın ihlali olduğunu belirtti.

Choe, "Eğer Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı bir kasıtları yoksa iki ülke arasındaki eşit ve normal ilişkilerdeki gelişmelerden rahatsız olmaları ve gergin hissetmeleri için bir neden olmayacaktır." ifadesini kullandı.

ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin "Ukrayna hükümeti ve halkına karşı kullanılmak üzere" Rusya'ya askeri teçhizat ve mühimmat satışını şiddetle kınadığı bildirilmişti.

ABD, Kuzey Kore'nin, Rusya'ya askeri teçhizat gönderdiğini öne sürmüştü

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 13 Ekim'de, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya silah temin ettiğini belirterek, "Elimizdeki bilgiler, Kuzey Kore'nin son haftalarda Rusya'ya 1000 konteynerden fazla askeri teçhizat ve mühimmat sağladığını gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Kirby, Kuzey Kore'nin ise bu desteğinin karşılığında Rusya'dan savaş uçakları, füzeler, zırhlı araçlar ve balistik füze üretim ekipmanı ile diğer ileri teknolojiler dahil askeri yardım talep ettiğini düşündüklerini aktarmıştı.



ABD'de evsizlerin zorla akıl hastanesine yatırılması gündemde

Donald Trump seçim kampanyasında evsizlerin sokaklardan uzaklaştırılması gerektiğini savunmuştu (AP)
Donald Trump seçim kampanyasında evsizlerin sokaklardan uzaklaştırılması gerektiğini savunmuştu (AP)
TT

ABD'de evsizlerin zorla akıl hastanesine yatırılması gündemde

Donald Trump seçim kampanyasında evsizlerin sokaklardan uzaklaştırılması gerektiğini savunmuştu (AP)
Donald Trump seçim kampanyasında evsizlerin sokaklardan uzaklaştırılması gerektiğini savunmuştu (AP)

Bir belediye başkanının "Onlara istedikleri kadar fentanil vermek istiyorum" diyerek evsizlik sorununu çözmek istediğini söylediği ABD'de Adalet Bakanlığı konuya dair çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Washington Post, evsizlerin zorla akıl hastanelerine yatırılmasının da düşünüldüğünü bildiriyor. 

Evsizlerin ülkenin farklı yerlerindeki kamusal alanlarda kurduğu kampların dağıtılması için harekete geçen yetkililer, Adalet Bakanlığı çalışanlarına hafta içinde bir e-posta göndererek bu sorunun nasıl çözülebileceğini sordu. 

Çarşambaya kadar yanıt istenen iletide çeşitli sorular yer aldı. 

Bunlardan biri "Adalet Bakanlığı ciddi akıl rahatsızlığına sahip ve başka türlü bakımı kabul etmeyecek ya da edemeyecek bireylerin rızaları alınmadan yatırılması yöntemini daha sık kullanmak için neler yapabilir?" oldu.

Ayrıca "Adalet Bakanlığı, kronik olarak boşta gezenlerin halka açık alanlardan uzaklaştırılıp daha yoğun bir şekilde toplanması yoluyla, düzenin sağlanması ve kaynaklarla hizmetlerin daha verimli kullanılması adına nasıl daha etkin davranabilir?" da dendi. 

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Chad Gilmartin bu beyin fırtınası çalışmasını Amerikan gazetesine doğrularken bunun toplumsal destek programlarına yönelik bütçe kesintileriyle ilgili olmadığını savundu. 

Washington Post, Donald Trump'ın önceki yönetimlerin iskan politikalarından vazgeçtiğini vurguluyor. 

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Lancaster'ın Cumhuriyetçi Partili yöneticisi Rex Parris, belediye meclisi toplantısında evsizlik sorunu görüşülürken "Onlara bedava fentanil vermekten başka bir şey istemiyorum. Onlara istedikleri kadar fentanil vermek istiyorum" diyerek gündem olmuştu. 

ABD'de yalnızca 2023'te 107 bin 543 kişinin yüksek dozdan öldüğü tahmin ediliyor.

Bunlardan 74 bin 702'sinin ölümünde fentanil gibi sentetik opioidler rol oynadı.

Son 10 yılda 450 bini aşkın ABD yurttaşının bu uyuşturucular yüzünden öldüğü, milyonlarcasının da bağımlı olduğu tahmin ediliyor. 

Independent Türkçe, Washington Post, AP