Elon Musk, İskoçya Başbakanı Yusuf'a "Düpedüz ırkçı" dedi

İskoçya Başbakanı, teknoloji kralına vakit kaybetmeden karşılık vererek X'teki "kontrolsüz ırkçılıkla" mücadele etmeye çağırdı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Elon Musk, İskoçya Başbakanı Yusuf'a "Düpedüz ırkçı" dedi

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

X'in sahibi Elon Musk bir sosyal medya paylaşımında SNP lideri Hamza Yusuf'u "düpedüz ırkçı" olmakla suçladı.

İskoçya Başbakanı, teknoloji kralına vakit kaybetmeden karşılık vererek Musk'ın platformunda "kontrolsüz ırkçılık ve nefretle mücadele etmesi" gerektiğini söyledi.

Geçen yıl Twitter'ı devralıp daha sonra X diye yeniden adlandıran Musk, Yusuf'un adalet bakanı olduğu dönemde George Floyd cinayetinin ardından yaptığı bir konuşmayı paylaşan bir hesaba yanıt verdi.

"End Wokeness" adlı hesabın gönderisine yanıt veren Musk "Nasıl da düpediz bir ırkçı!" diye yazdı.

Artık başbakan olan Yusuf, 2020'deki duygusal konuşmasında Floyd'un ABD'deki ölümünden önce polis memuru Derek Chauvin kendisini zapt ederken söylediği son sözlerini okumuştu.

Yusuf, günlük bazda muhatap olduğu kişilein hepsinin beyaz olduğunun altını çizerek sözlerine devam etmişti. İskoçya'daki hukuk alanı, mahkeme ve polis teşkilatının başındaki kişilerin isimlerini okuyan Yusuf, isimlerin peşinden "beyaz" kelimesini kullanarak vurgu yapmıştı.

Dönemin Adalet Bakanı daha sonra tıp alanına, sendikalara ve İskoç hükümetinin daire başkanlarına da değinmişti. Yusuf sözlerini "Bu yeterince iyi değil" diye bitirmişti.

Yusuf'u "düpedüz ırkçı" olmakla suçlayan Musk'ın gönderisi cuma sabahı itibarıyla 500 binden fazla hesap tarafından görülmüştü.

Cuma günü erken saatlerde platformda şifreli bir paylaşım yapan Yusuf, Still Game'in karakteri Navid'in dans ederek duygularını anlattığı bir gif'i şu yorumla yükledi:

Irkçılar sırf varlığım karşısında ağızlarından köpükler saçıyor.

Yusuf'un bir sözcüsü "Başbakan hayatı boyunca ırkçı nefret, taciz ve ölüm tehditlerine maruz kaldı ve bütün bu süreç boyunca her türlü nefret ve bağnazlığa karşı dimdik durmayı başardı" dedi.

Sözcü sözlerine şunları ekledi: 

Ne yazık ki Başbakan'ın karşı karşıya kaldığı ırkçı taciz ve şiddet tehditlerinin büyük bir kısmı, eskiden Twitter diye bilinen X üzerinden kendisine yöneltiliyor. Musk konumunu, sahibi olduğu sosyal medya platformunda kontrolsüz bir şekilde devam eden ırkçılık ve nefretle mücadele için kullanmalı.

1,5 milyon takipçisi olan ve önde gelen bir sağcı hesabın paylaştığı, Musk'ın yanıt verdiği ilk gönderide şöyle denmişti:

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf beyazları alenen hor görüyor.

Bu tartışma, tam da Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanın yoğunlaşmasıyla iletişimin kesilmesinin ardından Yusuf'un, kayınvalidesi ve kayınpederiyle irtibat kuramadığını açıkladığı zamanda yaşandı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan önce bölgeye giden Elizabeth El-Nakla ve eşi Maged, İsrail'in misillemesinden bu yana orada mahsur kaldı.

SNP lideri X'te "Gazze yoğun bombardıman altında. Telekomünikasyon kesildi. Neredeyse üç haftadır bu savaş bölgesinde mahsur kalan ailemize ulaşamıyoruz" diye yazmıştı.

Sadece geceyi sağ atlatmaları için dua edebiliriz. Dünyanın artık yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?

Yusuf bu sözleri, Birleşik Krallık'taki bütün siyasi liderlere Gazze'de ateşkesi destekleme çağrısı yaptığı mektubun ortaya çıkmasından sadece birkaç saat sonra sarf etmişti.



Rusya, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk bölgesindeki bir köyün kontrolünü ele geçirdi

Donetsk'teki cephe hattının yakınında eğitim sırasında kafes zırhla donatılmış bir Stryker zırhlı araçtan inen Ukrayna askeri (Reuters)
Donetsk'teki cephe hattının yakınında eğitim sırasında kafes zırhla donatılmış bir Stryker zırhlı araçtan inen Ukrayna askeri (Reuters)
TT

Rusya, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk bölgesindeki bir köyün kontrolünü ele geçirdi

Donetsk'teki cephe hattının yakınında eğitim sırasında kafes zırhla donatılmış bir Stryker zırhlı araçtan inen Ukrayna askeri (Reuters)
Donetsk'teki cephe hattının yakınında eğitim sırasında kafes zırhla donatılmış bir Stryker zırhlı araçtan inen Ukrayna askeri (Reuters)

Rus devlet medyası bugün, Rusya'nın iki ay içinde 950 kilometrekarelik bir alanı ele geçirmesinin ardından, Rus güçlerinin Ukrayna'nın orta doğusundaki Dnepropetrovsk bölgesinde bir köyü ele geçirdiğini bildirdi. Ukraynalı kaynaklardan ya da Rusya Savunma Bakanlığı'ndan herhangi bir doğrulama gelmedi.

Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerini ilerletme çabaları ortasında, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Sumi bölgesinin 200 kilometrekarelik bir bölümünü ele geçirmesi ve geçen ay Dnepropetrovsk bölgesine girmesiyle savaş kızıştı.

Reuters'a göre Ukrayna'nın DeepState haritası Rusya'nın 28 Haziran'a kadar geçen iki aylık sürede 943 kilometrekarelik bir artışla 113 bin 588 kilometrekarelik Ukrayna topraklarını kontrol ettiğini gösteriyor.

Şarku’l Avsat’ın RIA Novosti'den aktardığına göre Rusya yanlısı yetkili Vladimir Rogov, Rus güçlerinin Dnepropetrovsk bölgesindeki Dachnoye köyünün kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

Rusya barışa hazır olduğunu, ancak Ukrayna'nın çoğu Moskova tarafından kontrol edilen dört bölgeden de çekilmesi gerektiğini söylüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu bölgelerin artık Rusya'nın bir parçası olduğunu ifade ediyor.

Ukrayna ve Avrupalı destekçileri bu şartların teslimiyet anlamına geldiğini, Rusya'nın barışla ilgilenmediğini ve Rusya'nın Ukrayna'nın beşte birini kontrol etmesini asla kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Rusya'nın kontrolü altındaki bölgeler arasında Kırım, Luhansk bölgesinin yüzde 99'undan fazlası, Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin yüzde 70'inden fazlası ve Harkov, Sumi ve Dnepropetrovsk bölgelerinin bir kısmı yer alıyor.