Papa Franciscus, İsrail-Filistin çatışması için bir kez daha ateşkes çağrısı yaptı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, "Filistin ve İsrail'deki devam eden ciddi durumu düşündüğünü" belirterek, ateşkes çağrısında bulundu

Papa Franciscus (AA)
Papa Franciscus (AA)
TT

Papa Franciscus, İsrail-Filistin çatışması için bir kez daha ateşkes çağrısı yaptı

Papa Franciscus (AA)
Papa Franciscus (AA)

Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan çalışma ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını yapan Papa, duanın ardından İsrail-Filistin çatışmasına da değindi.

Papa, konuşmasında, "Filistin ve İsrail'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bu ciddi durumu düşünüyorum. Lütfen durun. Rab adına ateşi kesin." dedi.

İnsani durumun ciddiyetine vurgu yapan Papa Franciscus, "Çatışmanın daha fazla genişlememesi için tüm yolların denenmesini umuyorum, yaralılara yardım sağlanmasını ve insani durumun çok ciddi olduğu Gazze'deki insanlara yardımların ulaşmasını diliyorum." diye konuştu.

Rehinelerin serbest bırakılması konusundaki çağrısını da yineleyen Katoliklerin ruhani lideri, "Aralarında çok sayıda çocuk da var, bunlar ailelerine dönsünler. Evet, çocukları düşünüyoruz, bu savaşın içinde bulunan tüm çocukları, aynı şekilde Ukrayna ve diğer çatışmaların içindeki tüm çocukları düşünüyoruz. Bu şekilde onların geleceği öldürülüyor. 'Yeter' deme gücümüz olsun diye dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Papa, daha önce 29 Ekim'de yaptığı pazar duası sırasında İsrail-Filistin çatışması için ateşkes çağrısı yapmıştı.



Musk göçmen karşıtı Trumpçıları karşısına aldı

Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
TT

Musk göçmen karşıtı Trumpçıları karşısına aldı

Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)

Yeni kabinede görev yapacak teknoloji milyarderi Elon Musk ve iş insani Vivek Ramaswamy'nin nitelikli göç vurgusu, Donald Trump taraftarlarını kızdırdı.

Musk ve Ramaswamy, 20 Ocak'ta göreve gelecek kabinede DOGE'nin (Department of Government Efficiency / Kamu Verimliliği Bakanlığı) başına geçecek. İki ismin de federal bütçede ciddi kesintilere gitmesi bekleniyor.

Ramaswamy, 26 Aralık'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'li firmaların vasıflı yabancı işçi çalıştırmayı mümkün kılan H-1B geçici vize programından yararlanmak durumunda kalmasının, Amerikan kültürünün "mükemmeliyet yerine vasatlığı" yüceltmesinden kaynaklandığını savundu:

Matematik olimpiyatı şampiyonu yerine mezuniyet balosu kraliçesini ya da okul birincisi yerine sporcuları yücelten bir kültür en iyi mühendisleri çıkaramaz.

Ramaswamy'nin, firmaların ABD vatandaşları yerine vasıflı yabancıları çalışanları işe almasını Amerikan kültürüne bağlayan açıklamaları, göçmen karşıtı Trump taraftarlarını kızdırdı. 

Tepkiler üzerine Ramaswamy, Twitter'da daha sonra yaptığı bir paylaşımda, H-1B programında "ciddi sorunlar olduğunu ve sistemin değiştirilmesi gerektiğini" belirtti.

Ramaswamy'e Musk'tan da destek geldi. Tesla CEO'su, H-1B vize programını savunarak "mühendislik alanında en yetenekli ~%0,1'i" ülkeye çektiğini ifade etti.

Diğer yandan ikilinin açıklamalarına karşı çıkanlar, şirketlerinde bu vize programı kapsamında işe alınan yabancı çalışanların çok yüksek maaşlar kazanmadığını gösteren paylaşımlar yaptı. Bu sistemin elit bir yetenek havuzu oluşturmaktan ziyade ABD doğumlu işçilerin ücretlerini aşağı çekmek için kullanıldığını savundular. 

Trump'ın ilk döneminde görev yapan ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Ramaswamy ve Musk'a tepki gösterenler arasındaydı:

Amerikalı işçilerde ya da Amerikan kültüründe yanlış bir şey yok. Tek yapmanız gereken sınıra bakmak ve sahip olduklarımızı kaç kişinin istediğini görmek. Amerikalılara yatırım yapmalı ve öncelik vermeliyiz, yabancı işçilere değil.

Başkanlık seçimlerinde önce Trump'a karşı aday olan sonra yarıştan çekilen Haley'nin ailesi de Hindistan göçmeni.

Bunların yanı sıra Trump'ın yapay zeka danışmanı olarak Hindistan doğumlu girişimci Sriram Krishnan'ı seçmesi de tartışma yarattı. 

Göçmenlik karşıtı açıklamalarıyla bilinen radikal sağcı aktivistlerden Laura Loomer, Krishnan'ın solcu olduğunu ve Trump'ın Önce Amerika politikasına göre hareket etmeyeceğini savundu. Aktivist ayrıca Hindistanlı göçmenleri "işgalci" diye niteledi. 

Güney Afrika doğumlu Musk ise Silikon Vadisi girişimcisi Krishnan'ı savunarak, Loomer'ın açıklamalarının "çok rahatsız edici" olduğunu belirtti.

Twitter CEO'su Musk, kendisinin de ABD vatandaşlığına geçmeden önce H-1B vizesine sahip olduğunu ve Tesla'nın bu yıl sözkonusu program dahilinde 724 kişiyi işe aldığını belirtti.

H-1B vizeleri genellikle üç yıllık süreyle veriliyor. Ancak sahipleri vize sürelerini uzatabiliyor veya yeşil kart başvurusunda bulunabiliyor.

Loomer, Musk'ı eleştiren yorumlarının ardından Twitter hesabının 12 saat askıya alındığını belirterek kendisine sansür uygulandığını savundu. Twitter ve Musk iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times, RT