Dell’den Şarku’l Avsat’a: Yapay zeka yeni iş dalları üretiyor

Dell'den Şarku’l Avsat’a: Gelecekte siber güvenlik ‘kimseye güvenmeyin’ anlamına geliyor.

Dell'den Şarku’l Avsat'a: 2030 yılında ürün malzemelerimizin yüzde 90'ı geri dönüştürülebilir olacak. (Shutterstock Images)
Dell'den Şarku’l Avsat'a: 2030 yılında ürün malzemelerimizin yüzde 90'ı geri dönüştürülebilir olacak. (Shutterstock Images)
TT

Dell’den Şarku’l Avsat’a: Yapay zeka yeni iş dalları üretiyor

Dell'den Şarku’l Avsat'a: 2030 yılında ürün malzemelerimizin yüzde 90'ı geri dönüştürülebilir olacak. (Shutterstock Images)
Dell'den Şarku’l Avsat'a: 2030 yılında ürün malzemelerimizin yüzde 90'ı geri dönüştürülebilir olacak. (Shutterstock Images)

Ortadoğu, inovasyon ve dijital dönüşümde bir güç olarak ortaya çıkıyor; hükümetler ve işletmeler yeni bir ilerleme çağının kapılarını açarak bölgeyi dijital inovasyon için dinamik bir merkez olarak küresel spot ışıklarının altına itiyor.

Dijital bir devrim yaşanıyor

Ortadoğu'nun dijital dönüşümü benimsemesi yeni bir olgu değil, aksine yıllarca süren stratejik planlama ve yatırımın doruk noktası. Birçok ülke ekonomilerini çeşitlendirip petrole dayalı modellerden uzaklaştıkça, dijitalleşme büyüme ve sürdürülebilirlik için bir katalizör olarak ortaya çıkıyor. Ortadoğu aynı zamanda teknolojinin potansiyelinden faydalanmaya hevesli genç nüfusa da ev sahipliği yapıyor. Hükümetler eğitim ve beceri geliştirmeye yatırım yaparak bu insan kaynaklarının farkına varmış ve bölgeyi küresel dijital sahnede zorlu bir oyuncu haline getirmiş durumda.

(Fotoğraf) Dell'den Şarku’l Avsat'a: Genç yetenekler Orta Doğu'daki dijital rönesansın temelini oluşturuyor (Shutterstock Images)
Dell'den Şarku’l Avsat'a: Genç yetenekler Orta Doğu'daki dijital rönesansın temelini oluşturuyor (Shutterstock Images)

Bu dönüşümün ortasında, Dell Technologies gibi şirketler, kuruluşların modern BT altyapısının yeteneklerinden yararlanmasını ve dijital dönüşüm girişimlerini yönlendirmesini sağlamak için tasarlanmış çözümler ve hizmetler sunuyor.

Dubai'den Şarku’l Avsat'a özel bir röportaj veren Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Muhammed Amin, dijital dönüşüm alanındaki şirketlerin 3 ana seviyede yoğunlaştığını söyledi.

Dijital dönüşüm en önemli önceliktir

Birçok Ortadoğu hükümeti dijital dönüşümü en önemli öncelik haline getirdi ve bu dönüşümün arkasındaki itici güçlerden biri bulut bilişim, yapay zeka (AI), veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) dahil olmak üzere gelişmiş teknolojilerin kullanılmasını içeriyor. Bu teknolojiler sağlık, eğitim, finans ve ulaşım gibi geleneksel sektörleri yeniden şekillendirerek verimlilik ve yenilikçiliğin artmasını sağlıyor.

Yapay zeka ve dijital dönüşüm birbiriyle derinden bağlantılı ve bu ikisi birbirini güçlendiriyor. Yapay zeka tam potansiyeline ulaşmak için büyük ölçüde dijital dönüşüme bağlı ve dijital dönüşüm büyük ölçüde yapay zeka tarafından geliştiriliyor.

Teknoloji şirketleri, ürünlerin sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlandığı döngüsel bir ekonomi modeline doğru ilerleyerek sürdürülebilirlik uygulamalarını benimsiyor; Bu, geri dönüşümü teşvik ediyor ve çevresel etkiyi azaltıyor. Dell'in sürdürülebilirliğe odaklanması, Orta Doğu'nun çevresel hedefleri ve ekonomik büyüme istekleriyle uyumlu olma özelliği taşıyor.

Dell Technologies'in de aralarında bulunduğu teknoloji şirketleri, yapay zeka, makine öğrenimi ve siber güvenlik alanlarındaki gelişmeleri ilerletmek için yerel araştırma kurumları, üniversiteler ve startup'larla işbirliği yaparak Orta Doğu'da inovasyonu teşvik etmeye kararlı. Muhammed Amin'in Şarku’l Avsat'a verdiği özel röportajda da belirttiği gibi, bu yenilikler Orta Doğu'daki dijital dönüşümün, özellikle de Suudi Arabistan Krallığı için ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor.

Kovid-19 pandemisi, uzaktan çalışma ve dijital çözümlerin benimsenmesini hızlandırdı. Dell Technologies gibi teknoloji şirketleri tarafından sağlanan uç nokta çözümleri, güvenli ve verimli uzaktan çalışma ortamları sağlıyor. Uzaktan çalışma modellerine bu hızlı adaptasyon, Ortadoğu'daki dijital dönüşümün ayırt edici özelliklerinden biri haline geldi. Muhammed Amin: "gelecekte işin hibrit değil, yapay zeka olduğunu ve makinelerin yapacağı birçok iş olduğunu" belirtti.

Bağlanabilirlik dijital dünyanın bel kemiği ve teknoloji sağlayıcıları bunun öneminin farkında. Çeşitli teknoloji oyuncuları tarafından sağlanan ağ çözümleri, Ortadoğu'daki şirketlerin ve hükümetlerin güvenilir, yüksek performanslı ağlar kurmasını sağlıyor. Bu ağlar kesintisiz bağlantıyı, iş birliğini kolaylaştırmakta ve IoT cihazlarının dağıtımını destekleyerek bölge genelinde akıllı şehir girişimlerini teşvik ederken siber güvenlik çözümlerini de geliştiriyor.

Dijital dönüşümün karşılaştığı zorluklar

Ortadoğu bölgesindeki dijital dönüşüm de bazı zorluklarla karşı karşıya ve bunların en önemlisi beceri eksikliği. Bazı ülkelerdeki altyapı da dijital dönüşümü desteklemek için yetersiz. Ayrıca, Ortadoğu'daki diğer ülkelerde mevzuat dijital dönüşümü desteklemek için uygun olmayabilir. Ancak dijital dönüşüm hikayesi, bölgenin kendi kaderini şekillendirme, ilerleme ve refah için bir araç olarak teknolojiden faydalanma ve dijital devrimde küresel bir lider olduğunu kanıtlama kararlılığının bir kanıtı olmaya devam ediyor.



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe