Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumalar derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofisine erişimi engelledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

(Reuters)
(Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın kendisine en az "5 ya da 6" suikast girişiminin güvenlik güçleri tarafından önlendiğini iddia etti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den konuşan savaş dönemi lideri, girişimlerin yoğunluğunun kendisini neredeyse tehlikeye karşı uyuşturduğunu söyledi. Daha sonraki girişimleri Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanmaya benzetti.

Yeni bir röportajda "İlk kez olduğunda çok ilginç oluyor ve ondan sonrası tıpkı Kovid gibi" dedi. İlk girişimin panik yarattığını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy, The Sun'a, "Her şeyden önce insanlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bu çok korkutucu görünüyor" dedi.

Ve ondan sonra, bir grubun daha bunu [denemek] için Ukrayna'ya geldiği istihbaratı sizinle paylaşılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın yaklaşık iki yıldır şiddetle devam etmesine rağmen Vladimir Putin'in kendisini devirmeyi hâlâ "çok istediğini" iddia etti.

Zelenskiy, "Operasyonun adı Maidan 3" dedi.

Bu, devlet başkanını değiştirmek anlamına geliyor. Güle güle demek. Belki öldürerek değil. Yani değiştirerek. Ellerindeki her türlü aracı kullanacaklar. Yani yıl sonuna kadar amaç bu. Operasyona ad bile koydular. Ama görüyorsunuz ki bununla yaşayabiliriz.

Ukrayna Devlet Başkanı, Moskova'nın geçen yıl Ukrayna istilasının ilk gününde Rusya'nın kendisine suikast düzenlemek üzere Kiev'e paraşütle özel kuvvetler indirdiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Zelenskiy'nin ofisini ve sonraki her konumunu bir kaleye dönüştürme operasyonu başladı. Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumaları derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofise her türlü erişimi kapattı.

Kaç suikast girişiminden kurtulduğunun sorulması üzerine Zelenskiy, bunu gerçekten bilmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'ya karşılık olarak Ukrayna'nın da benzer suikast planları yapıp yapmadığı sorusuna yanıt vermedi.

Zelenskiy, çatışmanın pat durumunda kaldığı iddialarını reddederken, Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zalujni bunun Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki teknolojik ve taktiksel eşitlikten kaynaklandığını söylemişti.

"Moral olarak pat durumu söz konusu değil" dedi.

Biz evimizdeyiz. Ruslar da bizim topraklarımızda. Dolayısıyla bu konuda pat durumu yok. Hava sahasıyla ilgili de bir pat durumu yok. Rusların bu alanda daha fazla gücü var. Ama gerçekten, hava sahasını kontrol edemezken nasıl ilerleyebilirsiniz ki?

Ukraynalı yetkililer, yaz boyunca uzun süredir beklenen karşı saldırının sahadaki savaş hatlarını kökten değiştirmemesinin ardından gelen Rusya'yla pat durumunda oldukları iddialarını şiddetle geri püskürttü.

Geçen hafta Washington'a bir ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak ayrıntı vermemişti. Yermak, Ukrayna güçlerinin nihayet, Ukrayna ve Rus güçleri arasında aylardır yerinden oynamayan bir cephe hattı görevi gören Dinyeper Nehri'nin doğu kıyısına doğru ilerlediğini doğrulamıştı.

Ancak kış mevsimi yaklaştıkça, arazi koşulları nedeniyle her iki tarafın da büyük kazanımlar elde etmesi zorlaşacak.

Independent Türkçe



Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
TT

Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün yaptığı açıklamada, nükleer program konusunda ABD ile görüşmelerin hızlı bir şekilde yeniden başlaması ihtimalini dışlayarak, ülkesinin Washington'un kendisine karşı yeni askeri saldırılar düzenlemeyeceğinden emin olması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington ile Tahran arasındaki görüşmelerin bu hafta yeniden başlayabileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Arakçi, “Müzakerelerin bu kadar çabuk başlayacağını sanmıyorum” dedi.

“Görüşmelere yeniden başlamaya karar verebilmemiz için öncelikle ABD'nin müzakereler sırasında bizi yeni bir askeri saldırıyla hedef almayacağından emin olmalıyız. Zamana ihtiyacımız var” diyen Arakçi, ‘diplomasi kapılarının asla kapanmayacağını’ belirtti.

Arakçi'ye Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi'nin İran'ın birkaç ay içinde uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayabilecek teknik kapasiteye sahip olduğu yönündeki son açıklaması da soruldu. Arakçi bu soruya şu cevabı verdi: “Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez. Bu alanda yeni ilerlemeler kaydetme irademiz varsa ve bu irade mevcutsa, hasarı hızla onarabilir ve kaybedilen zamanı telafi edebiliriz.”

Arakçi'nin açıklaması, yardımcısı Mecid Taht Revançi'nin BBC'ye verdiği röportajda Washington ile diplomatik görüşmelerin ancak Washington'un ülkesine yeni saldırılar düzenlememesi halinde yeniden başlayabileceğini söylemesinden bir gün sonra geldi. Pazar akşamı yayınlanan röportajda Revançi, “Washington'un bizimle konuşmak istediğini duyuyoruz. Belirli bir tarih üzerinde anlaşmış değiliz. Mekanizmalar üzerinde de anlaşmış değiliz. Şu soruya yanıt arıyoruz: Biz diyalog halindeyken bir saldırganlık eyleminin tekrarlandığını görecek miyiz?” dedi ve ABD'nin ‘henüz pozisyonunu netleştirmediğini’ kaydetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi, Tahran'a Washington'un Dini Lider Ali Hamaney'i hedef alarak ‘İran'da rejim değişikliğine gitmek’ istemediği bilgisinin verildiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İran devlet televizyonundan aktardığına göre Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani bugün yaptığı açıklamada, ABD ile müzakereler için henüz bir tarih belirlenmediğini yineledi ve bu tarihin yakın olmayacağını da açıkça ifade etti.

İsrail 13 Haziran'da, İran'ın askeri ve nükleer tesislerini hedef alan, askeri liderlere ve nükleer bilim adamlarına suikastlar içeren sürpriz bir saldırıyla savaşı başlattı ve İran'ın nükleer bomba elde etmesini engellemeye kararlı olduğunu ilan etti. Tahran ise nükleer silah edinme iddialarını reddederek sivil nükleer enerjiye sahip olma hakkını savundu.

21-22 Haziran gecesi ABD, İran'ın üç büyük nükleer tesisine saldırı düzenledi. 12 gün süren savaşın ardından ABD Başkanı Donald Trump 24 Haziran'da İran ile İsrail arasında ateşkes ilan etti. Trump daha sonra, askeri kullanım için uranyum zenginleştirmesi halinde ABD'nin İran'ı tekrar vuracağı sözünü verdi.

Revançi pazar günü yayınlanan röportajında, İran'ın enerji üretimi için uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme hakkını yineledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı UAEA’ya göre İran, 2015 anlaşmasında yüzde 3,67 ile sınırlandırılmış olan uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştirebilen tek nükleer olmayan güç.

Nükleer savaş başlığı yapmak için uranyumu yüzde 90 oranında zenginleştirmek gerekiyor.