Saç ekimi operasyonlarıyla ilgili 7 yanlış inanış nedir?

Saç ekimi operasyonlarıyla ilgili 7 yanlış inanış nedir?
TT

Saç ekimi operasyonlarıyla ilgili 7 yanlış inanış nedir?

Saç ekimi operasyonlarıyla ilgili 7 yanlış inanış nedir?

İnsanlar yaşlandıkça saç dökülmesi ortak bir sorun haline geliyor ve konu çözüm bulmaya geldiğinde saç ekimi sıklıkla tercih edilen bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Ancak saç ekimi ile ilgili kafa karışıklığı yaratabilecek ve insanların seçenekleri hakkında bilinçli kararlar almasını engelleyebilecek çeşitli yanlış inanışlar var.

Şarku’l Avsat’ın ‘Onlymyhealth’ sitesinden aktardığı haberde, saç ekimi ile ilgili söz konusu yedi yanlış inanışa yer verildi:

1-Ekilen saçlar doğal görünmeyecek

Dermatolog ve Saç Ekim Cerrahı Dr. Amrendra Kumar, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bu süreçte saç kökleri, saçlı derinin bir bölgesinden başka bir bölgesine nakledilir, bunun etkileri kalıcıdır. Saç ekimi doğal saçlarla aynı şekilde uzar. Bunun nedeni, saç köklerinin bir bölgeden diğerine taşınırken bile doğallığını koruma kapasitesidir. Pek çok insan arasında saç ekiminin doğal olmayan bir görünüme yol açtığına dair yaygın bir yanılgı vardır. Ancak gerçek şu ki, saçınızın doğal görünmesini sağlayan geliştirilmiş birçok tıbbi teknik var.”

Dermatolog Dr. SK Gupta ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yetenekli cerrahlar, kusursuz ve gerçekçi bir sonuç için doğal büyüme modelini taklit ederek saç greftlerini dikkatli bir şekilde implante etmek için foliküler ünite nakli veya foliküler ünite ekstraksiyonu yöntemlerini kullanıyor.”

2-Saç ekimi acı vericidir

Pek çok kişi saç ekimi işleminin sancılı bir süreç olduğundan korkar.

Dr. Kumar, bu prosedürün lokal anestezi altında yapıldığını ve kişinin ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissetmediğini dile getirerek, “İyileşme aşamasında bir miktar rahatsızlık yaşansa da bu durum genellikle reçeteli ilaçlarla kontrol altına alınabilir” diye ekledi.

3-Saç ekimi genç erkeklerle sınırlıdır

Gerçek şu ki saç ekimi ile yaşın hiçbir alakası yoktur. Bu tamamen bir yanlış anlamadır.

Daha genç yaşlarda saçlarınızı kaybetmeye başlarsanız, sonuçların korunması için daha fazla saç ekimi seansına ihtiyacınız olabilir.

Sonuç olarak, tıbbi tedaviye başlamak ve yalnızca saç dökülmesi stabil hale geldiğinde cerrahi müdahaleyi düşünmek her zaman daha iyidir, ki bu genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde olur.

4- Saç ekimi yalnızca şiddetli saç dökülmesi durumunda yapılır

Bazı insanlar saç ekiminin yalnızca ciddi saç kaybı olan kişiler için uygun olduğuna inanmaktadır.

Saç ekimi aslında değişen derecelerde saç incelmesi ve dökülmesini tedavi edebilir.

Bilgili bir cerrah, saç çizginizin gerilemesi veya kel bölgeleriniz olsun, benzersiz ihtiyaçlarınıza göre bir nakil stratejisini özel olarak ayarlayabilir.

5- Saç ekimi zaman alan bir süreçtir

Başka bir efsane ise saç ekiminden sonra iyileşmenin uzun zaman almasıdır.

Ameliyat sonrası bakım talimatlarını takip etmek önemlidir, çoğu kişi birkaç gün ile bir hafta arasında normal faaliyetlerine devam edebilir.

6-Nakil sonrası donör bölgesinde yara izleri görülebilir

Transplantasyon sonrasında donör bölgede yara izlerinin görüneceğine dair endişeler yaygındır.

Bununla birlikte, kişinin saç foliküllerinin çıkarılmasını içeren odak ünitesi ekstraksiyonu tekniğinde, yara izi minimum düzeydedir ve çoğu zaman neredeyse hiç fark edilmez.

Teknolojideki ve cerrah uzmanlığındaki ilerlemeler, yara izlerinin görünürlüğünün azaltılmasına katkıda bulunur. Bu da daha gizli ve doğal görünümlü bir sonuç sağlar.

7- Saç ekimi kansere yol açabilir

Saç ekimi ile kanser arasında hiçbir bağlantı yoktur.

Dr. Kumar’a göre, bu tekniğin herhangi bir sakatlık veya hastalıkla da ilgisi yok.

Prosedürün gerçeklerini, sonuçlarını ve teknolojideki gelişmeleri bilmek, bireylerin saç restorasyon yolculukları hakkında bilinçli kararlar vermelerini sağlayabilir.

Saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız uzman bir cerraha danışmalısınız. Özel ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bilgi ve rehberlik sağlayacaktır.



Bilinç, beynin neresinde? Öne çıkan iki teori de sınavı geçemedi

Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
TT

Bilinç, beynin neresinde? Öne çıkan iki teori de sınavı geçemedi

Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)

Bilincin beynin hangi bölümünde olduğunu araştıran bilim insanları ilginç sonuçlara ulaştı. 

Kişinin kendisini, etrafını, deneyimlerini, duygularını anlamasını sağlayan bilinç, insan varlığının temel bileşenlerinden biri. 

Bilim insanları uzun zamandır bilincin beynin hangi bölümünde, nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyor. Pek çok fikir ortaya atılırken halihazırda 30'a yakın teori olduğu tahmin ediliyor. 

Bunlar arasında en çok öne çıkan ikisiyse Küresel Çalışma Alanı Teorisi (GWT) ve Bütünleşik Bilgi Teorisi (IIT). Bunlardan ilki bilincin, beynin ön kısmında olduğunu ve buradaki kilit bölgeler duyusal bilgileri tüm beyne yaydığında bilinçli deneyimin ortaya çıktığını savunuyor. 

IIT ise beyindeki bilginin son derece entegre ve bütünleşik olduğunu ve bu şekilde bilinçli bir deneyimin mümkün olduğunu öne sürüyor.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da 1 Mayıs Perşembe günü yayımlanan çalışmada bilim insanları, bu iki teoriyi test ederek hangisinin geçerli olduğunu bulmaya çalıştı. Bulgular, ikisinin de yetersiz olduğuna işaret ediyor. 

Max Planck Enstitüsü'nden Dr. Lucia Melloni ve ekip arkadaşları, ABD, Avrupa ve Çin'deki 12 laboratuvarda 256 kişiye çeşitli görüntüleri izleterek beyinlerindeki elektrik ve manyetik aktiviteyi ve kan akışını ölçtü. 

Katılımcıların bilinçli farkındalığını ölçmek için onlara çeşitli yüzler, nesneler ve semboller gösterildi. Katılımcılar ekranda belirli görüntüler belirdiğinde bir düğmeye bastı. Ekip katılımcıların beynini üç farklı yöntem kullanarak izledi.

Bulgular bilincin, beynin düşünmeyle ilişkili ön kısmından ziyade, görme ve işitmeyle bağlantılı duyusal bölgeleri içeren arka kortekste ortaya çıktığına işaret ediyor. 

Çalışma, beynin arka kısmındaki nöronlarla öndeki bölgeler arasındaki önemli bağlantılar saptasa da bilincin ana merkezinin arka kortekste olduğu fikrini destekliyor.

Araştırmada ayrıca IIT'nin öne sürdüğü gibi bilincin, beynin çeşitli bölümlerinin etkileşimi ve işbirliğiyle oluştuğunu destekleyen güçlü kanıtlar da bulunmadı. 

Makalenin başyazarlarından Christof Koch, "Burada kanıtlar kesinlikle arka korteks lehine. Bilinçli deneyimle ilgili bilgiler ön loblarda ya yoktu ya da arka kortekse kıyasla çok daha zayıftı" diyerek ekliyor: 

Bu durum, ön lobların zeka, yargılama, muhakemede kritik önem taşımasına karşın görme, bilinçli görsel algılama gibi konularda kritik bir rol oynamadığı fikrini destekliyor.

Araştırmacılar yeni çalışmanın komadaki veya bitkisel hayattaki hastalar açısından da önem taşıdığını ifade ediyor.  

Bu durumdaki hastalar birkaç gün boyunca yanıt vermediği zaman genellikle bilinçlerini kaybettikleri varsayılarak yaşam destek ünitesiyle bağları kesiliyor. Ancak geçen yıl yayımlanan bir çalışmada tepkisiz hastaların yaklaşık 4'te birinin bilinci olabileceği tespit edilmişti.

Bu araştırmaya gönderme yapan Koch "Bilincin beyindeki temelini bilmek, sinyal vermeden 'orada olmanın' bu gizli biçimini daha iyi saptamamızı sağlar" diyor. 

Independent Türkçe, Reuters, New York Times, SciTechDaily, Nature