Boykot çağrıları ünlü markaları nasıl etkiliyor?

Boykot’un etkilerinin üstesinden gelmek için şirketler ‘olağanüstü’ promosyonlar yapıyor

Mısır’daki bir McDonald’s şubesi (McDonald’s Facebook sayfası)
Mısır’daki bir McDonald’s şubesi (McDonald’s Facebook sayfası)
TT

Boykot çağrıları ünlü markaları nasıl etkiliyor?

Mısır’daki bir McDonald’s şubesi (McDonald’s Facebook sayfası)
Mısır’daki bir McDonald’s şubesi (McDonald’s Facebook sayfası)

‘İsrail’e Gazze Savaşı’nda destek verdiği’ gerekçesiyle uluslararası şirketlere ve ürünlere yönelik boykot çağrıları sürüyor. Boykotun ünlü markalar üzerindeki etkisine karşı bazı markalar ‘olağanüstü’ promosyonlar ve indirimler sunuyor.

Geçtiğimiz ay, X internet sitesinde (eski adıyla Twitter) Mısır’da boykot kampanyaları arttı ve bazı sosyal medya sayfalarında ‘İsrail’i destekleyen şirketlerle bağlantılı’ olduğu söylenen ürünler yayınlandı. Başka sayfalarda da yerel pazardaki ürün ve alternatiflerin listeleri paylaşıldı ve ardından boykot ‘hashtag’inin etkinleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Mısır Sanayi Federasyonu’ndan (FEI) isminin gizli kalmasını talep eden bir kaynak Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “geçen hafta FEI Gıda Sanayicileri Odası üyeleri arasında, boykot nedeniyle bazı şirketlerin uğradığı ciddi kayıplara ilişkin gayri resmi tartışmalar yapıldığını” söylemekle birlikte “bu kayıpların boyutunu açıklamaktan” kaçındı.

Satış oranları düştü

Kahire şehir merkezindeki bir Starbucks şubesindeki bir çalışana göre, “boykot çağrıları nedeniyle şube içindeki ürünlere olan talep, tatil günlerinde bile önemli ölçüde azaldı”. Şarku'l Avsat’a konuşan çalışan “satış oranlarının etkilendiğini ve önemli ölçüde düştüğünü” belirtti.

Bununla paralel olarak Reuters Haber Ajansı’na konuşan bir McDonald’s çalışanı “Ekim ve Kasım dönemindeki satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 oranında azaldığına” dikkat çekti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’dan aktardığına göre, Starbucks ve McDonald’s’ın tedarikçisi TBS Holding’in kurucu ortağı Samih es-Sedat, “müşterileri arasında yaklaşık yüzde 50’lik bir düşüş veya yavaşlama” fark ettiğini belirtti.

Kahire Üniversitesi Finans ve Yatırım Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hişam İbrahim “şirketlerin olağanüstü promosyonlarının, sadece Mısır’da değil, yurt dışında da boykot çağrılarının etkisiyle satışlarda oluşan durgunluğu kırma çabası olduğunu” vurguladı. Şarku’l Avsat’a konuşan İbrahim “Bu şirketler şu ana kadar boykot çağrılarıyla başa çıkabildi; ancak bunların yansıması ve orta ve uzun vadede uygulanan strateji üzerinde oluşturacağı etkisi araştırılıyor ve değerlendiriliyor” dedi.

Gözlemcilere göre “uluslararası markaların kimi yiyecek-içecek mağazalarının satışlarında düşüş yaşanması, bazılarının, özellikle hafta sonları taleplerde belirgin düşüş kaydedilen şubelerinde olağanüstü promosyonlar sunmalarına engel olmadı.” Gözlemciler “bu promosyonların, Facebook sayfalarında yayından kaldırılarak diğer internet siteleri üzerinden veya doğrudan şubelerde sunulduğunu” belirttiler.

Aralarında KFC, McDonald’s ve Starbucks’ın da bulunduğu çok sayıda şirket, boykot çağrılarının artmasıyla birlikte geçen ayın ortasından bu yana Facebook sayfaları üzerinden etkileşimi durdurdu. Zira bu markaların milyonluk sayfalarının yorumlarında boykot çağrısı yapılması ve restoranlar hakkında ‘kötü yorumlar’ yapılması yönünde bir kampanya oluştu.

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Eymen Ganim Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda “boykot çağrılarının yaydığı ruhun, Mısırlı tüketicileri ithal ürünleri satın almayı bırakıp bunların yerel alternatiflerine yöneltebileceğini” söyledi.



Rapor: Lübnan'daki yoğun çatışmalar 2-3 hafta içinde sona erecek

Lübnan'ın güney sınırı yakınlarında bir İsrail tankı (AP)
Lübnan'ın güney sınırı yakınlarında bir İsrail tankı (AP)
TT

Rapor: Lübnan'daki yoğun çatışmalar 2-3 hafta içinde sona erecek

Lübnan'ın güney sınırı yakınlarında bir İsrail tankı (AP)
Lübnan'ın güney sınırı yakınlarında bir İsrail tankı (AP)

İsrail Kanal 12 televizyonu dün (Cuma) İsrailli bir güvenlik yetkilisinin esirlerin ailelerine, güvenlik kurumlarının yönetiminin kuzeydeki yoğun çatışmaların iki ya da üç hafta içinde sona ermesini beklediğini söylediğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre güvenlik yetkilisi, hedefin Hizbullah ile İsrail'in bir esir anlaşması yapmasını sağlayacak diplomatik anlaşmaya varmak olduğunu belirtti.

İsrail ile Hamas, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından 7 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen ve İsrail verilerine göre bin 200 kişinin ölümüne ve 250 kadar kişinin esir alınmasına yol açan sürpriz saldırıdan bu yana çatışıyor.

Hizbullah, Aksa Tufanı Operasyonu’nun ertesi günü, yani 8 Ekim 2023'ten itibaren, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplara yönelik ‘destek operasyonları’ kapsamında sınırdaki İsrail bölgelerine bir dizi saldırı düzenledi.

İsrail ordusu 23 Eylül'den beri Lübnan'la sınır ötesi çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan kuzey İsrail sakinlerini evlerine geri döndürmek amacıyla Hizbullah'a yönelik bombardımanlarını yoğunlaştırdı.

Aralarında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın da bulunduğu çok sayıda üst düzey Hizbullah lideri, Beyrut'un güney banliyölerinden Haret Hreik'teki bir yeraltı karargahına düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

İsrail ordusu Lübnan'ın güney sınırına birkaç zırhlı tugay ve binlerce asker yığdı. İsrail ordusunun Lübnan topraklarına sızma ve keşif operasyonları sırasında Hizbullah savaşçıları ve İsrail askerleri doğrudan çatıştı.