Karara 72 saat kala Paris, Riyad Expo 2030 tanıtımlarıyla doldu

Paris’in ana lokasyonlarında ve banliyölerinde Suudi Arabistan’ın EXPO 2030 reklamları dönmeye ve tanıtım etkinlikleri yapılmaya devam ediyor

World Expo 2030 etkinliğini düzenlemeye hak kazanan ülke salı günü açıklanacak (Şarku’l Avsat)
World Expo 2030 etkinliğini düzenlemeye hak kazanan ülke salı günü açıklanacak (Şarku’l Avsat)
TT

Karara 72 saat kala Paris, Riyad Expo 2030 tanıtımlarıyla doldu

World Expo 2030 etkinliğini düzenlemeye hak kazanan ülke salı günü açıklanacak (Şarku’l Avsat)
World Expo 2030 etkinliğini düzenlemeye hak kazanan ülke salı günü açıklanacak (Şarku’l Avsat)

Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (The Bureau International des Expositions/BIE) bulunduğu Fransa'nın başkenti Paris'te ana lokasyonlardan geçen herkes, dünya genelinde ve özellikle Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Güney Kore'nin Busan şehri ve İtalya'nın başkenti Roma sakinlerinden sonsuz sayıda insanı doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren, beklenen bir etkinliği konuşuyor.

Suudiler, Koreliler ve İtalyanlar, şu an karar günü olan 28 Kasım’a 72 saat kala büyük bir heyecan içinde. Hem rekabet havası hem de BIE Genel Kurulunun Expo 2030'u düzenlemek için hangi şehri seçeceğiyle ilgili konuşmalar doruğa ulaşmış durumda. Resmi olarak dünyanın en büyük fuar organizatörü olan Uluslararası Sergiler Bürosu, geçtiğimiz salı günü X platformundaki hesabından heyecan verici bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda, “Expo 2030’a kim ev sahipliği yapacak? BIE, bir hafta içinde 173’üncü Genel Kurulu'nda üye ülkeler arasından Expo 2030’a ev sahipliği yapacak olan ülkeyi seçecek” yazıyordu.

Seçim propagandalarına ara verilemeyen yarışta yol kenarlarında ve caddelerde başta Suudi Arabistan’ın olmak üzere rakiplerin reklamları dönüyor. Bir yandan da kamu diplomasisi olan reklam afişlerine sık sık rastlamak mümkün. Suudi Arabistan’ın kültürel, sosyal ve miras birikimini, geniş topraklarında yer alan tüm güzellikleri tanıtmak amacıyla düzenlenen kültürel ve bilgi içerikli etkinlikler panolarda yer alıyor. Ayrıca, Riyad'ın sergiye ev sahipliği yapma hakkını kazanması durumunda dünyayı neler beklediğinden de bahsediliyor.

Paris'te yaşayan ve çalışan Guyanalı bir Latin Amerika yerlisi olan Endy François, Körfez'e seyahat etmeyi sevdiğini belirterek, “Suudi Arabistan'ın son yıllarda yaşadığı dönüşümü çok duymuştum, ama henüz ziyaret etmemiştim” ifadelerini kullandı. Riyad'ın Expo 2030’a ev sahipliği yapmak için yürüttüğü reklam kampanyasını yakından takip ettiğini belirtti. Suudi Arabistan’ın Paris’te Expo 2030'a ev sahipliği yapma planları hakkında birkaç Suudi ile görüştükten sonra kış tatilini Suudi Arabistan'da geçireceğini ifade etti. François, kazanması halinde Riyad'daki Expo 2030'a ilk katılanlardan biri olmayı umduğunu söyledi.

scdferg
Suudi Arabistan Expo 2030’a ev sahipliği yapma yarışında Paris'in ana lokasyonlarında dikkat çekici bir reklam kampanyası yürütüyor (Şarku’l Avsat)

BIE Genel Sekreteri Dimitri Kerkentzes, Riyad Kraliyet Komisyonu tarafından 6 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen ‘Riyad Expo 2030’ kampanyasının kapanış töreninde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Suudi Arabistan, Riyad Expo 2030'un ‘Değişim Çağı: Birlikte geleceğe bakıyoruz’ başlıklı ana temasıyla dünyayı yalnızca karşı karşıya oldukları fırsatları ve zorlukları tartışmaya ve paylaşmaya değil, aynı zamanda geleceği etkili bir şekilde planlayarak tahmin etmeye de davet ediyor.”

Suudi Arabistan, seçim yarışı çerçevesinde Paris'te BIE üyesi birçok ülkeden delegenin katıldığı kültürel ve bilgi içerikli etkinlikler düzenliyor. Suudi Arabistan kültürü, 18 Kasım’da muhteşem bir etkinlikle adeta parladı. Riyad Kraliyet Komisyonu'nun Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ortaklığında düzenlediği etkinliğe BIE üyesi ülkelerin delegelerinden geniş bir katılım gösterildi. Seçkin katılımcılar, Suudi Arabistan'dan gelen mutluluk ve gurur ritimleriyle harmanlanmış keyifli bir kültürel ve sosyal atmosfer yaşadı.

x csvdfeg
Suudi Arabistan'ın Paris sokaklarındaki reklam kampanyasından bir kare (Şarku'l Avsat)

Riyad Kraliyet Komisyonu ayrıca, BIE üyesi ülkelerin delegeleri için Paris'teki Rodin ve Picasso müzelerine ziyaret etkinlikleri düzenledi.

Riyad Kraliyet Komisyonu, Suudi Arabistan’ın modasıyla ilgili olarak ise Paris'te BIE üyesi ülkelerin temsilcilerin yanı sıra çok sayıda alanında uzman ismin katıldığı kültürel bir etkinlik gerçekleştirdi. Ayrıca, Kültür Bakanlığıyla yapılan ortak çalışma ile Riyad Expo 2030 kampanyası çerçevesinde Suudi Arabistan'ın kültürünü ve mirasını teyit eden el yazmaları ve çeşitli eserlerden oluşan bir koleksiyonun sergilendiği bir etkinlik daha düzenledi.



Suudi Arabistan, 2025'te G20 ülkeleri arasında en güvenli ülke oldu

Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
TT

Suudi Arabistan, 2025'te G20 ülkeleri arasında en güvenli ülke oldu

Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Göstergeleri Veri Tabanı'ndaki ülke verileri ile Genel İstatistik Kurumu'nun (GASTAT) pazartesi günü yayımladığı 2025 Güvenlik Endeksi sonuçlarına göre G20 ülkeleri arasında güvenlik açısından ilk sırada yer aldı.

Açıklanan sonuçlara göre, gece saatlerinde yaşadıkları bölgelerde tek başına yürürken kendilerini güvende hissettiğini belirtenlerin oranı, toplam nüfusun yüzde 97,7'sine ulaştı.

Genel İstatistik Kurumu, elde edilen sonuçların Suudi Arabistan'ın tüm bölgeleri ve vilayetlerinde sağlanan güvenlik ortamının, ilgili kamu kurumlarının koordineli çalışmaları sayesinde mümkün olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Açıklamada, bu başarının ülkede ekonomik, gıda, çevre, sağlık, sosyal, siyasi, fikrî, teknolojik ve siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda güvenliğin ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik sürdürülen çalışmalarla uyumlu olduğu ifade edildi. Ayrıca vatandaşlara sunulan hizmetlerin geliştirilmesinin de bu sonuca katkı sağladığı, bunun da Suudi Arabistan Vizyonu 2030 hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiği kaydedildi.

Genel İstatistik Kurumu'nun tüm istatistik çalışmalarını, her istatistiksel ürünün niteliğine uygun, uluslararası istatistik kuruluşlarının benimsediği iş süreçleriyle uyumlu standart bir metodoloji çerçevesinde yürüttüğü belirtildi. Kişisel Yaşam Kalitesi Araştırması'nın da kurumun istatistiksel ürünlerinden biri olduğu ifade edildi.


Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan, İsrail'in bölgedeki uluslararası hukuku açıkça ihlal eden eylemlerini sürdürmesini ve son olarak Suriye topraklarına yönelik kara operasyonları düzenleyerek Kuneytra ve Dera illerini topçu atışlarıyla hedef almasını kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, "Krallık, İsrail işgal güçlerinin sivilleri korkuya sevk eden ve uluslararası hukuk ile uluslararası teamülleri ihlal eden uygulamalarını kesin bir dille reddetmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in Suriye'nin egemenliğine yönelik ihlallerine son vermesinin ve bölgenin güvenliği ile istikrarının korunması amacıyla 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrılması Anlaşması'na uymasının önemine dikkat çekildi.

Suudi Arabistan, açıklamasında Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği bir kez daha yineledi.


Güvenlik geriliminin artmasına rağmen Körfez’den petrol ve doğalgaz sevkiyatları devam ediyor

Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
TT

Güvenlik geriliminin artmasına rağmen Körfez’den petrol ve doğalgaz sevkiyatları devam ediyor

Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)

Ortadoğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üreticileri, Umman Körfezi’ndeki Hürmüz Boğazı’nda gemileri hedef alan son saldırılara ve son günlerde ABD ile İran arasında yeniden tırmanan gerilime rağmen sevkiyatlarını yüklemeye ve ihracata devam ediyor. Söz konusu durum, gemi trafiği izleme verilerine yansıdı.

Perşembe günü bir konteyner gemisine, cumartesi günü ise bir petrol tankerine düzenlenen saldırıların ardından boğaz üzerinden geçen enerji taşımacılığı trafiğinde yavaşlama yaşandı. Saldırılar, Washington ile Tahran arasındaki gerilimi yeniden tırmandırırken taraflar arasındaki geçici ateşkes sürecini de gölgelemişti. Ancak ABD’li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, iki ülkenin son çatışmaları durdurma ve stratejik su yolunun güvenliğine ilişkin müzakereleri yeniden başlatma konusunda anlaştığını bildirdi.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu’na (LSEG) ait verilere göre, yaklaşık 2 milyon varil taşıma kapasitesine sahip dördüncü bir dev tanker bugün Suudi Arabistan’ın Ras Tanura limanından ham petrol yüklemesi yaptı. Bu gelişme, dün işletmeci şirkete ait bir helikopterin düşmesi ve 14 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaşandı.

Ayrıca hafta sonu boyunca Ras Tanura’dan petrol yüklü üç büyük tanker daha ayrıldı. Söz konusu gemilerin, Körfez’den geçişleri sırasında takip sistemlerini kapattıkları ve bunun bazı gemilerin saldırı riskini azaltmak için başvurduğu bir yöntem olduğu belirtildi.

Verilere göre bu tankerlerden birinin, Hürmüz Boğazı’nı geçtikten sonra takip sistemlerinde yeniden görünerek Japonya’ya doğru yol aldığı tespit edildi.

Öte yandan iki dev petrol tankeri dün boğazdan geçerek Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) bir limana yanaştı ve ham petrol yükledi.

İran petrol sevkiyatlarını hızlandırıyor

Buna karşılık İran, ABD’nin petrol ihracatına yönelik yaptırımları 60 gün süreyle askıya alma kararının ardından ham petrol yükleme faaliyetlerini artırdı.

Deniz istihbaratı alanında faaliyet gösteren Windward şirketi, Tahran’ın cumartesi günü, yaklaşık bir haftalık aranın ardından ilk kez Hürmüz Boğazı’ndaki ihracat terminalleriyle eş zamanlı olarak Hark Adası’nda petrol yüklemesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kpler şirketine ait verilere göre İran’a ait iki dev petrol tankeri cumartesi günü Hürmüz Boğazı’na giriş yaptı. Öte yandan hafta sonu boyunca dört büyük tanker, BAE ve Katar’dan yaklaşık 8 milyon varil petrol yükleyerek bölgeden ayrıldı.

Petrol fiyatları üzerinde baskı

Körfez bölgesinden yapılan petrol ihracatındaki artışın, küresel arzın yaklaşık üçte birini sağlayan bu bölgeden gelen ek hacim nedeniyle petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu belirtiliyor.

Brent petrol geçen hafta yüzde 10,6 gerileyerek üst üste üçüncü haftalık kaybını kaydetmişti. Ancak hafta sonu yaşanan saldırılar, bugün işlemlerde fiyatların yeniden yükselmesine yol açtı.

IG Markets analisti Tony Sycamore, Hürmüz Boğazı’nın kademeli olarak yeniden açılmasının önümüzdeki haftalar ve aylarda devam etmesi halinde petrol fiyatlarının düşüş eğilimine girebileceğini belirtti. Ancak Sycamore, yeni bir gerilim durumunda mevcut fiyat seviyelerinin, jeopolitik risklerin büyüklüğünü yansıtmaktan uzak kalabileceği uyarısında bulundu.

Doğalgaz ihracatı devam ediyor

LNG piyasasında ise gemi takip verileri, Hürmüz Boğazı’nın batısında 26 Haziran’da iki ek tankerin daha ortaya çıktığını gösterdi. Söz konusu gemilerin, daha önce takip sistemlerini kapattıkları belirtilirken, hafta sonu boyunca iki LNG yüklü tanker boğazdan ayrıldı.

Al Kharaitiyat adlı tanker, Katar’ın Ras Laffan limanından yükünü aldıktan sonra Kuveyt’e doğru ilerliyor. QatarEnergy’ye ait Al Kharsaah adlı bir diğer tanker ise Katar açıklarında beklemede bulunuyor.

Ayrıca QatarEnergy’ye ait Al Hamla adlı tankerin de 18 Haziran’da Ras Laffan’dan yüklediği LNG kargosuyla Çin’e 3 Temmuz’da varmasının beklendiği aktarıldı.