Kült korku filminin yönetmeni, 16 yıllık bekleyişe açıklık getirdi

2007 yapımı filmin başrolünde Will Smith yer almıştı

Ben Efsaneyim 2'nin 2025'te gösterime girmesi planlanıyor (Warner Bros)
Ben Efsaneyim 2'nin 2025'te gösterime girmesi planlanıyor (Warner Bros)
TT

Kült korku filminin yönetmeni, 16 yıllık bekleyişe açıklık getirdi

Ben Efsaneyim 2'nin 2025'te gösterime girmesi planlanıyor (Warner Bros)
Ben Efsaneyim 2'nin 2025'te gösterime girmesi planlanıyor (Warner Bros)

Ben Efsaneyim'in (I Am Legend) yönetmeni Francis Lawrence, uzun süredir gündemde olan devam filminin karşılaştığı sorunlarla ilgili düşüncelerini açıkladı. 

Richard Matheson'ın post-apokaliptik romanından uyarlanan 2007 yapımı Ben Efsaneyim'in başrolünde Will Smith yer almıştı.

55 yaşındaki aktör, insanlığın çoğunu yamyam mutantlara dönüştüren bir virüse çare bulmaya çalışırken New York'un yıkıntıları arasında yaşayan ABD Ordusu viroloğu Robert Neville rolündeydi. 

Devam filminin yıllar süren geliştirme girişimlerinin ardından Mart 2022'de, Michael B. Jordan'ın Will Smith'le birlikte başrolde olacağı Ben Efsaneyim 2 nihayet duyuruldu.

Yakın zamanda Hollywood Reporter'a verdiği röportajda Lawrence, Ben Efsaneyim 2'yi geliştirme girişimlerinin önündeki engellerden bahsetti.

"İlk filmden hemen sonra konuştuk"

Yönetmen, Ben Efsaneyim'i bitirir bitirmez bir devam filmi ya da prequel (orijinal yapımdaki olayların öncesini anlatan dizi ya da film) çekilmesi için görüşmelerin başladığını aktardı. 

Lawrence, ilk filmin senaristi Akiva Goldsman'ın şu anda proje üzerinde çalıştığını söylese de kendi odağının öncelikle Constantine 2 olduğunu ekledi:

İlk filmi yaptıktan hemen sonra bir devam filmi ya da prequel hakkında konuştuk. Sonra hepimiz gittik ve farklı şeyler yaptık. Daha sonra filmi başka biriyle yeniden çekeceklerini duyduğumu hatırlıyorum ama sonra bu ortadan kalktı.

"Akiva'nın şu anda bir şeyler üzerinde çalıştığını biliyorum" diyen 52 yaşındaki yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ama açıkçası benim odak noktam Constantine 2. Yani göreceğiz. İyi şanslar.

Devam filminin, Ben Efsaneyim'in sinemalarda gösterilen finaline değil DVD sürümünde görülen alternatif sonuna dayanması bekleniyor.

Pişmanlık itirafı

Lawrence, bu ay konuk olduğu bir podcast'te filmin uyarlandğı romanın sonunu kullanmadığı için pişman olduğunu açıklamıştı.

*Buradan sonrası spoiler içerir, bizden uyarması*

Filmin yönetmen kurgusunda Neville, kendini deneyler yaparak virüse çare aradığı laboratuvarın kapalı bir bölümünde, dişi bir vampir denekle birlikte köşeye sıkışmış halde buluyordu.

Hayatta kalan Anna ve Ethan'a kaçmaları için zaman kazandırmak isteyen Neville, liderlerinin de aralarında bulunduğu bir grup Darkseeker'ı havaya uçurmak için bir el bombası kullanarak kendini feda etmişti. 

Ancak bu son, romanın tüm amacını gözden kaçırdığı gerekçesiyle çok eleştirilmişti.

Alternatif son nasıldı?

Filmin alternatif sonuysa, romana çok daha yakın görülmüştü. Bu sonda Neville, Darkseeker'ların liderinin sadece eşini kurtarmaya çalıştığını anlıyor ve kendini feda etmek yerine kapıyı açarak eşine gitmesine izin veriyordu.

Bu son, Neville'in Darkseeker'ların karmaşık insani duyguları olduğuna dikkat çekerken, geçmişte üzerlerinde yaptığı deneyler nedeniyle onların gözünde gerçek canavarın kendisi olduğunu fark etmesini sağlıyordu.

Kitapta ne oluyordu?

Romanın sonunda da Neville ölmek üzereyken, vampirler hakkında benzer bir farkındalığa varıyordu. Onları sürekli kaçırması ve üzerlerinde deneyler yapması nedeniyle gözlerindeki korkuyu görüyordu.

Neville'in son sözleriyse romana ve filme adını veren "Ben efsaneyim" oluyordu. Bu da vampir benzeri Darkseeker'ların gözünde bir canavar olarak efsaneleşeceğini bildiği anlamına geliyordu.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances