Eski İsrail milletvekili Ebu Şehade, Filistinli olarak İsrail'de yaşamanın zorluklarını anlattı

Eski İsrail Meclisi (Knesset) milletvekili Sami Ebu Şehade, İsrail'de yaşayan bir Filistinli olmaya ilişkin, "İsrail devletindeki hiçbir şeyde yeterince temsil edilmiyoruz" ifadesini kullandı

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)
TT

Eski İsrail milletvekili Ebu Şehade, Filistinli olarak İsrail'de yaşamanın zorluklarını anlattı

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)

İsrail'de Filistinlilerin hakları için mücadele eden Balad Partisinin lideri Ebu Şehade, İsrail'de yaşayan bir Filistinli olmanın zorluklarını anlattı.

İsrail Meclisinde 2019'dan 2022'ye kadar görev yapan 47 yaşındaki Ebu Şehade, "Dünyanın çoğu bizden haberdar değil. İsrail 1948 yılında kurulduğunda, Filistin devletinin yıkıntıları üstüne inşa edilmişti." dedi.

Ebu Şehade, 1948'den beri İsrail'in "ırkçı politikalarına" maruz kaldıklarını ve "karar alma süreçlerinde yer alamadıklarını" ifade ederek, "İsrail devletindeki hiçbir şeyde yeterince temsil edilmiyoruz." görüşünü aktardı.

İsrail'in Yafa kentinde yaşayan Ebu Şehade, "1948 yılında kentin nüfusunun yüzde 98'i sürgün edildi. Güneye gidenler bugün Gazze'de mülteci olarak yaşıyor, bu yüzden İsrail Gazze'yi bombaladığında ailelerimizi yitiriyoruz." açıklamasında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında akrabalarını kaybeden Ebu Şehade, İsrail'de bir Filistinli olarak yaşamanın daha da zorlaştığını ve insanların "savaşa karşı olduklarını söylemelerinin bile engellendiğini" ifade etti.

Ebu Şehade, "İsrail ordu sözcülerinin söylemini benimsemezseniz, Hamas'ı destekleyen bir terörist olarak yaftalanıyorsunuz." değerlendirmesini yaptı.

"Bu hasta bir toplum"

"Barış isteklerinin gayrimeşru kabul edildiğini" söyleyen Ebu Şehade, "Atom bombalarından, Gazze'nin tamamen yok edilmesinden ve Gazze'deki insanların öldürülmesinden bahsedenler ise meşru kabul ediliyor. Bu hasta bir toplum." yorumunu yaptı.

Ebu Şehade, İsrail'deki kamuoyu fikrine ilişkin yapılan bir anketin altını çizerek, "İsrail ordusunun yeterince şiddet kullanmadığını düşünen büyük bir çoğunluk var. Bütün bu yıkımın, çocukların ve kadınların öldürülmesinin üzerine hala büyük bir destek var." diye konuştu.

İsrail toplumunun "yalnızca küçük bir kısmının" sorunun silahsız çözümünü savunduğunu belirten Ebu Şehade, şunları aktardı:

Tarihi öğrenme şekilleri, Holokost ve tarih boyunca her zaman kurban olma anlatısıyla yetiştirilme biçimleri, nüfusun büyük çoğunluğunu Filistinlilerin acılarına ve çektiklerine karşı körleştiriyor.

Nasıra kentindeki savaş karşıtı protestolarda gözaltına alındığını söyleyen Ebu Şehade, "Beni karakola götürdüler. Onlara bunun yasa dışı olduğunu söyledim. 'Ne diyorsun sen? Kanun falan yok.' dediler." ifadelerini kullandı.

"Netanyahu politik kariyerini bitirdi"

Gazze'de yaşananların olası sonuçlarına dair tahminlerini de aktaran Ebu Şehade, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "politik kariyerini bitirdiğini" söyledi.

Ebu Şehade, İsrail'in, diplomatik ilişkiler ve dünyada nasıl görüldüğü açısından da "savaşının bedelini çok ağır ödediğini" kaydederek, "İsrail'in demokratik bir yönetimle alakası yok, demokrasiden çok uzak. İsrail'de çok fazla ırkçılık var. İsrail, sadece Filistinliler için değil, tüm komşuları için tehlikeli." görüşünü paylaştı.

"ABD savaşın bir parçası"

Eski İsrail Meclisi Üyesi Ebu Şehade, "ABD'nin İsrail'e hem askeri hem de ekonomik yardımda bulunduğunun" altını çizerek, "ABD savaşın bir parçası. Gazze'de halkıma karşı işlenen suçlardan onlar sorumludur." dedi.

Öte yandan Ebu Şehade, Filistin'i destekleyen de çok ülke olduğuna değinerek, "Bu sefer daha iyi bir geleceğe yol açabilecek çok daha ciddi bir barış süreci yaşayacağımızı düşünüyorum." açıklamasında bulundu.



Reuters: Suriye’de Aleviler silah zoruyla tahliye ediliyor

HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
TT

Reuters: Suriye’de Aleviler silah zoruyla tahliye ediliyor

HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)
HTŞ öncülüğündeki isyancılar, Suriye'yi ele geçirirken Esad'ın posterlerini parçalamıştı (AFP)

Suriye'de Aleviler, silah zoruyla evlerinden çıkarıldığını söylüyor.

Reuters'ın haberinde, Heyetu Tahriru'ş Şam'ın (HTŞ) aralıkta yönetimi ele geçirmesinden bu yana yüzlerce Alevinin, güvenlik güçleri tarafından Şam'daki evlerinden zorla çıkarıldığı savunuluyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla konuşan iki hükümet yetkilisi, Şam'da çoğunluğu Alevi olmak üzere binlerce kişinin evlerinden atıldığını belirtiyor.

Yetkililer, bu kişilerin çoğunun kamudaki görevleri dolayısıyla devlet tarafından tahsis edilen konutlarda oturduğunu, artık çalışmadıkları için buralarda kalma haklarını kaybettiğini söylüyor.

Şam'ın bir banliyösünde yaşayan ve adının gizli tutulmasını isteyen Alevi bir belediye başkanı, martta 2 bin aileden 250'sinin tahliye edildiğini belirtiyor.

Belediye başkanı, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından HTŞ tarafından kurulan Genel Güvenlik Servisi'nden (GSS) bir yetkiliyle yaptığı görüşmeyi de anlatıyor. Telefon görüşmesinde, GSS yetkilisinin belediye başkanından bir aile için boş ev bulmasını talep ettiği, kiralık daire olmadığı yanıtını alınca da ona Alevilerden birini evden çıkarmasını söylediği savunuluyor.

Üç üst düzey GSS yetkilisi, Esad rejimiyle bağlantılı olduğu düşünülen kişilere ait mülkleri yönetmek için iki komite kurulduğunu belirtiyor. Komitelerden birinin el koyma işlemlerini, diğerininse şikayetleri değerlendirmeyi üstlendiği aktarılıyor. 

Haberde, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara'nın, tahliyelerden ne ölçüde haberdar olduğuna ya da komiteleri denetleyip denetlemediğine ilişkin net bilgi bulunmadığı yazılıyor.

Şam'ın Alevi mahallelerinden Dahyet el-Esad'da yaşayan 4 çocuk annesi Üm Hüseyin, ocak ayında evine gelen maskeli ve silahlı iki kişinin GSS mensubu olduğunu söylediğini ve mülkü boşaltmaları için kendilerine sadece iki dakika süre tanındığını öne sürüyor.

"Bu evde 22 yıldır yaşıyoruz, tüm birikimimizi buraya yatırdık. Başka yerde kiraya çıkamayız" diyen Hüseyin, ertesi gün dükkanlarına da aynı kişilerce el konduğunu savunuyor.

Alevi Suriyelilerden Refa Mahmud da 20 Şubat'ta 7 silahlı kişinin evine gelerek, 15 yıl önce satın aldıkları mülkü boşaltmamaları halinde kendisini ve ailesini öldürmekle tehdit ettiğini ileri sürüyor.

Reuters, düzenlenen baskınlarda Alevi vatandaşların herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın zorla evlerinden çıkarıldığını yazıyor.

Suriye'de Alevi nüfusunun yoğun olduğu Lazkiye ve Tartus'ta martta çatışmalar yaşanmıştı. Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR), yaklaşık 1600 kişinin Şam destekli milisler tarafından öldürüldüğünü öne sürmüştü. Bunlardan 600'den fazlasının sivillerden oluştuğu aktarılmıştı. Şara, iddiaları reddederek saldırıları Esad rejimi destekçilerinin düzenlediğini ileri sürmüş, olayla ilgili inceleme başlatıldığını ve tüm sorumluların cezalandırılacağını duyurmuştu.

Independent Türkçe, Reuters, Guardian