Microsoft'un yapay zeka kullanan yeni çizim özelliği: Cocreator

Cocreator, Microsoft Paint üzerinden erişebilen heyecan verici yeni bir özellik. (Microsoft)
Cocreator, Microsoft Paint üzerinden erişebilen heyecan verici yeni bir özellik. (Microsoft)
TT

Microsoft'un yapay zeka kullanan yeni çizim özelliği: Cocreator

Cocreator, Microsoft Paint üzerinden erişebilen heyecan verici yeni bir özellik. (Microsoft)
Cocreator, Microsoft Paint üzerinden erişebilen heyecan verici yeni bir özellik. (Microsoft)

Sadece birkaç adımda muhteşem bir sanat eseri yarattığınızı hayal edin. Evet, Microsoft'un en son yeniliği olan ‘Paint Cocreator’ yapay zekanın gücünden yararlanarak bunu gerçeğe dönüştürüyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ‘Cocreator’, gelişmiş yapay zeka modeli ‘DALL-E’ ile iş birliği yaparak, metin açıklamalarını çeşitli ve canlı görüntülere dönüştürebiliyor ve doğrudan yaratıcı olasılıklar dünyasının kapıları açıyor.

Cocreator, Microsoft Paint üzerinden erişilebilen, heyecan verici yeni bir özellik. Araç çubuğundan ‘Cocreator’ simgesi seçildiğinde, hayal gücünü hayata geçirmeye hazır bir yan panel beliriyor. Sağlanan metin kutusunda, oluşturulmak istenilen örüntü arzu edilen ayrıntıda tanımlanabiliyor.

Fotoğraf Altı: Microsoft Paint, Microsoft Store'dan kolayca edinilebiliyor. (Shutterstock)
Microsoft Paint, Microsoft Store'dan kolayca edinilebiliyor. (Shutterstock)

Microsoft Paint, şu basit adımlar takip edilerek Microsoft Store'dan kolayca edinilebiliyor:

- Microsoft Paint programını açın. Araç çubuğundaki Cocreator simgesine tıklayın.

- Metin kutusunda oluşturmak istediğiniz görüntüyü tanımlayın.

- Tercih edilen stili seçin.

- ‘Oluştur’ düğmesine tıklayın. ‘Cocreator’ programı daha sonra tarif ettiğiniz görüntünün üç farklı varyasyonunu oluşturacaktır.

- Vizyonunuza uygun görseli seçin, çizim tahtanıza uygulayın ve sanatsal yolculuğunuzun başlamasına izin verin.

Fotoğraf Altı: Cocreator, gelişmiş yapay zeka modeli DALL-E aracılığıyla metin açıklamalarını çeşitli görüntülere dönüştürebilir. (Shutterstock)
Cocreator, gelişmiş yapay zeka modeli DALL-E aracılığıyla metin açıklamalarını çeşitli görüntülere dönüştürebilir. (Shutterstock)

Yeni yaratıcılığın anahtarı

Cocreator'ı kullanmak için Microsoft hesabınızla oturum açılması gerekiyor. Bu bulut tabanlı hizmet, sorunsuz bir deneyim sağlamak için kimlik doğrulama ve yetkilendirme istiyor. Ayrıca oturum açmak Cocreator kredilerine erişim sağlıyor. Oluşturulan her görsel için bir kredi kullanılıyor. Kredileri takip etmek için Cocreator bölmesinin sağ alt köşesine hızlıca göz atmak yeterli. Cocreator’ katılındığında çarpıcı bir sanat eserine dönüştürülmeye hazır beş puanla başlanıyor.

Etik standartları koruyun

Microsoft, sorumlu yapay zeka uygulamaları ve teknolojinin etik kullanımı konusunda kararlı. Cocreator, zararlı, saldırgan veya uygunsuz görüntülerin oluşturulmasını önlemek için tasarlanmış içerik filtreleme mekanizmaları içeriyor. Filtreleme sistemi güçlü olmasına rağmen, istenmeyen her içeriği tespit edemeyebiliyor. Uygunsuz veya beklenmedik görüntülerle karşılaşıldığında, bunlar ‘Cocreator’ panelindeki yorumlar düğmesi aracılığıyla bildirebiliyor.

Bu yeni programla Microsoft, hayal gücü ve yaratıcılık arasındaki boşluğu doldurma konusunda büyük bir adım atıyor. Bu son teknoloji, etik ve sorumlu yapay zeka uygulamalarını sürdürürken kullanıcıların fikirlerini çarpıcı görsel sanatlara dönüştürmelerini sağlıyor.



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe