ABD: İsrail'in beyaz fosfor kullandığı yönündeki haberlerden dolayı endişeliyiz

ABD yönetimi, İsrail’in Lübnan'da ABD yapımı beyaz fosforlu top mermisi kullandığı yönündeki haberlere ilişkin, "Haberleri gördük ve açıkçası bundan dolayı endişeliyiz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için (İsrail tarafına) sorular soracağız" dedi

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby (AFP)
Beyaz Saray sözcüsü John Kirby (AFP)
TT

ABD: İsrail'in beyaz fosfor kullandığı yönündeki haberlerden dolayı endişeliyiz

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby (AFP)
Beyaz Saray sözcüsü John Kirby (AFP)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'la Philadelphia'ya giderken uçaktan basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.

Kirby, İsrail’in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği ve 9 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıda kullandığı ABD yapımı beyaz fosforlu top mermileriyle ilgili soruya yanıt verdi.

Konuyla ilgili süreci takip ettiklerini aktaran Kirby, "Haberleri gördük ve açıkçası bundan dolayı endişeliyiz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için (İsrail tarafına) sorular soracağız." şeklinde konuştu.

Kirby, başka ülke ordularına "aydınlatma" ve benzeri sınırlı amaçlarla beyaz fosforlu silahları temin ettiklerini hatırlatarak, İsrail ya da başka bir ülkenin beyaz fosforu sadece bu yasal çerçeve içinde kullanmasını beklediklerini belirtti.

İsrail'in beyaz fosfor kullanımı

Amerikan Washington Post gazetesi, İsrail’in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği ve 9 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıda kullandığı ABD yapımı beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntılarına ulaşmıştı.

Gazetenin haberine göre, bölgedeki Washington Post muhabiri, İsrail ordusunun 16 Ekim’de Dahayra beldesini hedef alan saldırılarında kullandığı 155 mm beyaz fosforlu top mermilerinin parçalarını bulmuştu.

Uluslararası Af Örgütü ile İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını duyurmuştu.



Uydu görüntüleri İran'ın nükleer tesisleri ve füze üslerindeki hasarı ortaya koyuyor

Tebriz ve Kirmanşah yakınlarındaki iki füze üssünü gösteren dört uydu görüntüsünden oluşan bir kolaj (AP – Planet Labs PBC)
Tebriz ve Kirmanşah yakınlarındaki iki füze üssünü gösteren dört uydu görüntüsünden oluşan bir kolaj (AP – Planet Labs PBC)
TT

Uydu görüntüleri İran'ın nükleer tesisleri ve füze üslerindeki hasarı ortaya koyuyor

Tebriz ve Kirmanşah yakınlarındaki iki füze üssünü gösteren dört uydu görüntüsünden oluşan bir kolaj (AP – Planet Labs PBC)
Tebriz ve Kirmanşah yakınlarındaki iki füze üssünü gösteren dört uydu görüntüsünden oluşan bir kolaj (AP – Planet Labs PBC)

AP tarafından dün analiz edilen uydu görüntüleri, İsrail'in İran'a yönelik şiddetli saldırısında ülkenin balistik füze cephaneliğinde ve nükleer tesislerinde oluşan hasarın bir kısmını ortaya koydu.

Planet Labs PBC'nin cuma günü çektiği görüntüler, biri Kirmanşah'ta diğeri Tebriz'de olmak üzere İran'ın batısındaki iki füze üssünde meydana gelen hasarı gösteriyor.

Üssün bir dağın yamacında yer aldığı Kirmanşah'ta saldırı sonrasında çıkan yangınların etkileri geniş bir alanda görülebiliyor. Tebriz'deki görüntülerde ise üssün birçok noktasında hasar meydana geldiği görülüyor.

Görüntülerde, Tahran'ın güneybatısındaki Natanz nükleer zenginleştirme tesisinde, aralarında uzmanların tesise enerji sağladığını söylediği binaların da bulunduğu çok sayıda binanın hasar gördüğü ya da yıkıldığı görülüyor. Natanz Nükleer Tesisi'nin görüntüleri cuma ve cumartesi günleri Maxar Technologies tarafından çekildi.

Ayrıca İran'ın uranyumu yüzde 60 saflıkta zenginleştirdiği Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisi de imha edildi; bu tesis nükleer silah yapmak için gereken yüzde 90 zenginleştirme seviyesinden teknik olarak bir adım uzakta.

Saldırılarda hasar gören Natanz Nükleer Tesisi’nin tamamı yer üstünde bulunuyor ve görüntülerden yeraltındaki zenginleştirme sahalarının görünür bir hasara uğradığı anlaşılmıyor.

İran, İsrail'in bölgedeki saldırılarını rapor etmesine rağmen hasarı kabul etmedi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi dün, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarının ardından Tahran'ın Fordo Nükleer Tesisi’nde sınırlı hasar meydana geldiğini doğruladığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) dün yaptığı açıklamada, İsfahan nükleer tesisindeki dört önemli binanın İsrail saldırısında hasar gördüğünü duyurdu.

UAEA, İsfahan nükleer sahası dışında radyasyon seviyelerinde bir artış beklenmediğini bildirdi.