Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby dün, İran’ın desteklediği Yemenli militanların Kızıldeniz’de başlattığı saldırıların durdurulması gerektiğine dikkat çekerek, ABD ve ortaklarının gemileri hedef olmaktan korumaya devam edeceğini vurguladı.
Husi grubu, geçtiğimiz aydan bu yana Kızıldeniz’de seyreden uluslararası gemilere insansız hava araçları (İHA) ve füzeler göndererek bunu, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısına misilleme olarak yaptıklarını söylüyorlar.
ABD ve İngiltere, Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının tehlikesi konusunda uyarıda bulunurken, İtalya, Kızıldeniz’de güvenliği artırmak için bir fırkateyn gönderme kararı aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Kızıldeniz’deki Husi saldırılarının küresel ticaret trafiğine tehdit oluşturduğunu açıkladı. Açıklamaya göre şu anda bölgeyi ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Husi saldırılarını benzeri görülmemiş ve kabul edilemez olarak nitelendirerek, bunların serbest ticaret akışını tehdit ettiğini ve masum denizcileri tehlikeye maruz bıraktığını” söyledi. Ayrıca bu saldırıların “pervasızca yapılmış saldırılar olduğuna, uluslararası bir sorunu temsil ettiğine ve bu nedenle uluslararası tepki gerektirdiğine” dikkat çekti.
Husi saldırılarının büyük denizcilik şirketlerinin gemilerini rotasını değiştirmeye zorlayarak küresel ticareti engellemeye devam edeceği korkularını artırmasının ardından dün (Salı) Washington, Kızıldeniz’de ticareti güvence altına almak için çok uluslu bir operasyonun başlatıldığını duyurdu. ABD Savunma Bakanı, Kızıldeniz’de deniz güvenliğine yönelik büyüyen tehdidi görüşmek üzere Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) yanı sıra 43 ülkenin bakanları, genelkurmay başkanları ve üst düzey temsilcileriyle sanal bir bakanlar toplantısı düzenledi.
İngiltere Kızıldeniz’deki güvenlik durumunun kötüleştiği konusunda uyarıda bulundu ve Diamond destroyerinin bölgedeki gemileri korumak için yeni uluslararası görev gücüne katılacağını duyurdu. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps “Bu saldırılar küresel ekonomiye yönelik tehdit oluşturuyor, güvenliği baltalıyor ve akaryakıt fiyatlarının artmasına yönelik bir tehdit oluşturuyor” dedi.
Öte yandan İsrail, Hamas’la çatışmalara ara vermeye ve pahalı olabilecek yeni bir rehine-tutuklu takası anlaşması yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Ancak Hamas, savaş durmadan herhangi bir anlaşmayı müzakere etmek istemediğini bildirdi.