Rusya: ABD'nin dış politikası çeşitli bölgelerde çatışma potansiyelini artırıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD dış politikasının çeşitli bölgelerde istikrarsızlığa ve çatışma potansiyelinin artmasına yol açtığını söyledi

Mariya Zaharova (AA)
Mariya Zaharova (AA)
TT

Rusya: ABD'nin dış politikası çeşitli bölgelerde çatışma potansiyelini artırıyor

Mariya Zaharova (AA)
Mariya Zaharova (AA)

Zaharova, başkent Moskova'da güncel konularla ilgili haftalık basın toplantısı düzenledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları "derinleştirerek sürdüreceği" yönündeki açıklamasıyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Zaharova, "Bölgedeki halkı hem İsrail vatandaşları hem de Filistin vatandaşlarını gerçekten önemseyenler barış çağrısında bulunuyor. Maalesef Filistin-İsrail meselesinin silahlı gerilim çarkının yavaşlamadığını görüyoruz. Masum siviller ölüyor, sivil altyapı yok ediliyor." dedi.

Rusya'nın Gazze'de süresiz kapsamlı ateşkesin sağlanmasından yana olduğunu dile getiren Zaharova, bununla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki kararı oyladıklarına dikkati çekerek "ABD'nin tutumu nedeniyle BM Güvenlik Konseyinin 2712 ve 2720 sayılı kararlarında benzer ifadeler dahil edilemedi." ifadesini kullandı.

Zaharova, Gazze'ye insani yardım sağladıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

Her türlü terör eylemini kınıyoruz. Bu bizim için kabul edilemez. Bu bizim ilkeli ilkemiz. Bu, ülkemizin modern aşamadaki tarihidir. Bu bizi daha da güçlendirdi. Sivillerin toplu olarak cezalandırılması ve uluslararası insani hukuku ihlal edecek şekilde ayrım gözetmeksizin güç kullanılması yöntemleriyle bunlara (terör eylemlerine) yanıt verilmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.

"ABD, Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz'de askeri varlığını artırıyor"

ABD'nin, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'e silah yüklü 20 gemi ve 230 uçak gönderdiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Zaharova, "Ticari kar elde etme arayışında olan Amerikan askeri makinesinin, Orta Doğu ve diğer kriz bölgelerine yapılan tedarikler kapsamında ne şekilde çalıştığını biliyorsunuz. ABD gibi bir ülkenin dış politikasında askeri şirketlere önem verilmesi, gezegenin çeşitli bölgelerinde istikrarsızlığa ve çatışma potansiyelinin birikmesine yol açıyor." dedi.

Zaharova, "ABD, silah sevkiyat coğrafyasını oluştururken ve askeri varlığını güçlendirirken, zamanla kanıtlanmış Orta Doğu'daki krizlerin güçle çözülemeyeceği yönündeki aksiyonu kasıtlı olarak göz ardı ediyor. Filistin-İsrail çatışmasını teşvik etmek yerine, girişimlerin Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanmasına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Kurulu kararlarına uygun diplomatik çözüm formülünün bulunmasına yönelik olması gerekiyor. Uluslararası platformlarda ve ikili temaslarda bu yaklaşımı savunuyoruz." diye konuştu.

ABD'nin Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz'de askeri varlığını artırdığını belirten Zaharova, şu şekilde devam etti:

Olanlar, ABD ve müttefiklerinin dış politikasının derinden askerileştiğini kanıtlıyor. Bunun başka bir örneği de ABD ve bazı Avrupa devletleri Doğu Akdeniz bölgesinde, şimdi de çeşitli bahanelerle Kızıldeniz'de deniz kuvvetlerinin varlığını artırıyor. ​​​​​​Bu, bölgede gerilimi daha da artırıyor ve Filistin-İsrail meselesinin bölgesel nitelik kazanması riskini artırıyor. Maalesef Washington ve onu takip edenlerin Irak, Libya, Afganistan ve birçok noktada askeri maceralarının yıkıcı sonuçlarından hiçbir ders çıkarılmıyor.



Hafızalara kazınan sahne, en şoke edici film başlangıcı seçildi

Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
TT

Hafızalara kazınan sahne, en şoke edici film başlangıcı seçildi

Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)
Hayalet Gemi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden sadece 14 puan alabilmişti (Warner Bros. Pictures)

2002 yapımı bir korku filminin ilk dakikaları o kadar etkileyici ki türün en şoke edici açılış sahnesi kabul ediliyor.

Ranker.com'da yapılan ankette Hayalet Gemi (Ghost Ship), en şoke edici açılış sekansına sahip film seçildi.

İzleyenin hafızasından kolay kolay çıkmayan film, bir kurtarma römorkörünün 1962'de kaybolan bir yolcu gemisini terkedilmiş halde bulmasıyla başlayan tuhaf olaylar zincirini anlatıyordu.

Yapımcılığını Forrest Gump'ın yönetmeni üstleniyor 

Yönetmen koltuğunda On Üç Hayalet'le (Thir13en Ghosts) de tanınan Steve Beck'in oturduğu filmin başrolünde Stigmata ve Ayin'le (Hereditary) bilinen Gabriel Byrne var. 74 yaşındaki İrlandalı aktöre Julianna Margulies, Ron Eldard, Desmond Harrington, Emily Browning, Karl Urban ve Alex Dimitriades eşlik ediyor.

Avustralya ve Kanada'da çekilen Hayalet Gemi'nin yapımcıları arasında Forrest Gump'ın Akademi Ödüllü yönetmeni Robert Zemeckis de bulunuyor.

Filmin başında, 1960'larda bir gemide dans eden bir grup insan görülüyor. Herkes harika vakit geçirirken gemideki bir kablo kopuyor ve dehşete düşmüş konuklar ne olduğunu bile anlayamadan ortalık kan gölüne dönüyor. 

Filmin görsel efektlerinden sorumlu Dale Duguid, sınırları zorlamak istediklerini anlatmıştı. Duguid'in Sydney Morning Herald'a açıkladığına göre, terk edilmiş balo salonunun eski görkemli haline döndüğü dramatik sahneyi çekmek, efekt ekibi için kolay olmamıştı. 

Duguid, "Bu şimdiye kadar üzerinde çalıştığım en zor çekimdi" diyor. 

Sinema yazarları yerden yere vursa da Hayalet Gemi, gişede aradığı başarıya ulaşmıştı. 

Hollywood Reporter, filmdeki diyalogları "saçma" ve senaryoyu da "zayıf" diye nitelemişti. 

Independent Türkçe, Unilad, Ranker.com, Sydney Morning Herald