Biden, Güney Carolina'da siyahilerin oylarına güveniyor

Demokrat eyalet ön seçimleri, popülaritesinin ilk sınavı

Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)
Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)
TT

Biden, Güney Carolina'da siyahilerin oylarına güveniyor

Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)
Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın Güney Carolina eyaletinde Emanuel Ame Kilisesi'nde yaptığı konuşma "Filistin'de ateşkes" çağrılarıyla bölündü. Slogan atanlar kiliseden çıkarılırken, kilisede kalan kalabalık bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerine gönderme yaparak, "Dört yıl daha!" sloganı atarak Biden'a destek oldu. Biden, can kayıplarını ve İsrail'in Gazze'deki varlığını azaltmak için İsrail hükümeti ile birlikte çalıştığını ifade etti.

Daha önce hazırlanan konuşmayı okuyan Biden,  Eski Başkan Donald Trump'ın Amerikan demokrasisine yönelik temsil ettiği tehlikelere dikkati çekti. Biden, Cumhuriyetçi rakibini "kaybeden" olarak tanımlayarak yaklaşan seçimlerde demokratik değerlere yönelik tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

Gelecek 4 yıl için yeniden seçilmek isteyen Biden, 3 yıl önce 6 Ocak'ta Trump'ın teşvikiyle Capitol binasına düzenlenen saldırıyı hatırlattı. Charleston kilisesinde büyük bir Demokrat kalabalığa, tarihin silinmesine ve Amerika'nın saldırı altında olduğu gerçeklerinin gizlenmesine izin vermeyeceğini, özgürlük ve demokrasinin saldırı altında olduğunu belirten Biden "Gerçek, yalanları ortaya çıkaracak" dedi.

FOTO: Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)
 Biden pazartesi günü Charleston'daki bir kilisede konuşma yaptı (Reuters)

Biden, İç Savaş dönemini ve mağlup Konfederasyonların yenilgiyi kabul etmeyi reddetmesi ile eski başkanın 2020 seçim sonuçlarını reddetmedeki konumunu karşılaştırmaya çalıştı ve "kaybı tersine çevirmeye çalışanları" eleştirdi.

Siyah Amerikalıların oyları

Biden, 2020 seçimlerinde Demokrat Parti ön seçimlerinde zirveye çıkmasına yardımcı olan eyaletteki siyah seçmenlerin oylarına güveniyor.

FOTO: Biden pazartesi günü Charleston'daki bazı yerel siyah liderler arasında (AFP)
Biden pazartesi günü Charleston'daki bazı yerel siyah liderler arasında (AFP)

Güney Carolina eyaleti ön seçimlerini 3 Şubat'ta yapacak ve Biden için başka bir rakip Demokrat aday yok, ancak kamuoyu yoklamalarında birçok siyah seçmen ve genç Demokratlar arasındaki popülaritesinin azalması, ilk gerçek seçim sınavının ve ikinci dönem için yeniden seçilmeye çalışmanın kendisi için ne kadar zor olduğunu gösterecek.

Biden, önemli ölçüde azalan siyahi desteği yeniden canlandırmak amacıyla konuşmasını yapmak için 2015 yılında çok sayıda siyahi Amerikalının katledildiği Charleston Kilisesi'ni seçti ve bu kilisenin seçilmesi silahlı şiddete, aşırılığa ve ırkçılığa karşı olumsuz bir uyarı haline geldi. 9 yıl önce Biden, beyaz ırk üstünlüğünü savunan bir kişinin kilisenin cemaat üyelerinden 9'unu öldürmesinin ardından kiliseyi ziyaret etmişti ve bu, Biden ailesinin oğlu "Beau"nun ölümünün yasını tutmasıyla aynı zamana denk gelmişti. Kendi acısının yasını tutarken 2020 seçim kampanyasıyla Güney Carolina eyaletinden güçlü bir destek alarak siyahların oylarını yüzde 87 oranında kazandı. Trump’ı destekleyen siyahilerin oyları yüzde 12 oldu.

Korkutma stratejisi

Biden, 2024 seçim yarışına giderken Trump'ın yeniden iktidara gelmesi korkusu politikasına güveniyor. Geçtiğimiz cuma günü Pensilvanya Valley Forge'da yaptığı hararetli bir konuşmada seçmenleri ABD'de demokrasinin geleceğinin yeniden seçilmesine bağlı olduğuna ikna etmeye çalıştı.

FOTO: Biden, pazartesi günü Charleston kilisesinde konuşmasını bitirdikten sonra (AFP)
Biden, pazartesi günü Charleston kilisesinde konuşmasını bitirdikten sonra (AFP)

Biden'ın seçim kampanyasını yürüten yetkililer, yönetimin siyahlar arasındaki işsizlik oranlarını düşürme ve ilaç maliyetlerini düşürme konusundaki başarılarına dikkat çekiyorlar. Yetkililer, özellikle insülin ve tarihsel olarak siyahi kolej ve üniversitelere verilen destek ile bu başarıların daha fazlasını vaat ederken siyahi seçmenleri Trump'ın iktidara gelmesi durumunda siyah Amerikalıların hayatlarının kötüleşeceği ile korkutuyorlar.

Uzmanlar, Biden'ın siyahi seçmenler arasındaki popülaritesinin azalmasının, onların oy kullanmaya gitmeyecekleri yönünde birçok kaygıyı gündeme getirdiğini ve Biden yönetiminin politikalarına olan öfkelerini ifade etmek amacıyla önümüzdeki kasım ayında oy kullanmaya gitmeyeceklerini söylüyorlar.

Trump'ın, özellikle Wisconsin, Michigan, Pensilvanya, Georgia ve Kuzey Carolina eyaletleri gibi güçlü rekabete sahne olan kırsal bölgelerdeki beyaz seçmenleri harekete geçirme konusundaki güçlü yeteneğinin aksine, Biden'ın beyaz oy kaybını daha demokratik oylarla telafi etmeye ihtiyaç duyuyor. Siyahilerin, İspanyolların ve azınlıkların oyları büyük oranda  Milwaukee, Wisconsin; Detroit, Michigan; Pittsburgh ve Philadelphia, Pennsylvania; Atlanta, Georgia ve Charlotte, Kuzey Carolina gibi yerlerde toplanıyor.



İsrail'den Hamas’a Gazze Şeridi'nde iki aylık ateşkes karşılığında  10 esirin serbest bırakılması önerisi

İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde yangın çıktı. (Reuters)
İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde yangın çıktı. (Reuters)
TT

İsrail'den Hamas’a Gazze Şeridi'nde iki aylık ateşkes karşılığında  10 esirin serbest bırakılması önerisi

İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde yangın çıktı. (Reuters)
İsrail bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde yangın çıktı. (Reuters)

İsrail Yayın Kurumu, Doha'da görüşülmekte olan Gazze ateşkes önerisinin bir buçuk ila iki aylık ateşkes karşılığında 10 canlı esirin serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Tel Aviv, anlaşmanın bir parçası olarak yaklaşık 200 ila 250 Filistinli mahkûmu serbest bırakacak. Ancak kesin sayının görüşmelerde halen bir tartışma konusu olduğu ifade edildi.

İsrail Yayın Kurumu’na göre teklif, Hamas'ın ateşkesin onuncu gününde kalan tüm canlı ve ölü esirlerin durumunu detaylandıran bir liste vermesini içeriyor.

Kanal 12 televizyonu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Doha'ya giden İsrail heyetinin şimdilik Katar başkentinde kalmasına izin verdiğini kaynak göstermeden bildirdi. Haberde adı açıklanmayan Mısırlı kaynakların Hamas yetkilisi Halil el-Hayye'nin Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşeceğini söylediği aktarıldı.

Yedioth Ahronoth, Kanal 12 ve Kanal 13 dün İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın şu sözlerini aktardı: “Hamas, Gazze Şeridi'nde Gideon'un Savaş Arabaları Operasyonu'nun başlatılmasının ardından o ana kadar takındığı isyankâr tutumun aksine, gereksiz hiçbir insani yardım isteğinde bulunmadan ve savaşı sona erdirme yönünde hiçbir konuşma yapmadan müzakere masasına geri döndü.”

Yedioth Ahronoth kaynaklarına göre İsrail, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından ortaya konan orijinal ana hatlarda ısrar ediyor.

Witkoff'un planı, Hamas'ın ölü ve diri mahkûmlarının yarısının tek seferde serbest bırakılmasını, ardından birkaç hafta sürecek bir ateşkes yapılmasını ve bu süre zarfında Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin de serbest bırakılacağı kalıcı bir çözümün müzakere edilmesini öngörüyor.

Hamas, Witkoff'un ilk planını defalarca reddetmiş, kapsamlı bir anlaşmada ısrar etmiş ve ardından iyi niyet göstergesi olarak ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander'ı serbest bırakmıştı. Ancak İsrail'i çatışmaları durdurmaya, yardım girişine izin vermeye ya da Witkoff'un planını değiştirilmiş başka bir plan lehine geri çekmeye zorlamada başarılı olamadı.