Libya’nın doğusunda bulunan Bingazi şehrinin "2024 Yılı İslam Kültür Başkenti" seçilmesi dolayısıyla, halk ve resmi makamlar, Arap ve yabancı ülkeden gelen bir grup diplomatik heyetin de katılımıyla geceyi geniş bir kutlama atmosferinde geçirdi.
Libya'nın ikinci büyük şehri olan Bingazi, 2014 yılında Halife Hafter’in komuta ettiği Libya Ulusal Ordusu (LUO) başlattığı "Onur Operasyonu" kapsamında terör gruplarıyla çatışmıştı. Yaklaşık 3 yıl süren çatışmalar, kamu ve özel tesislerde büyük hasara yol açtı.
Bingazi'nin "İslam Kültür Başkenti" seçilmesine ilişkin kutlamaların, Libya’nın bağımsızlık kahramanı Ömer el-Muhtar'ın şehadet yıldönümü kutlamalarına denk gelecek şekilde 16 Eylül'de başlaması planlanıyordu. Ancak o dönemde Derne ve ülkenin doğusundaki diğer şehirleri etkileyen sel felaketi buna engel oldu.
Pazartesi akşamı Bingazi'de başlayan kutlamalara aydınlar ve sanatçıların yanı sıra, Bingazi ve Libya'nın her yerinden gelen popüler müzik gruplarının katılımıyla, Libya'nın tarihini ve statüsünü yansıtan kültürel miras ve medeniyet öğeleri sunuldu.
Libyalı siyasi analist Yusuf el-Huseyni, Şarku'l Avsat'a yaptığı röportajda "Bingazi bir süre önce istikrara yönelik geniş adımlar atmaya ve kendisini yerel, bölgesel ve hatta belki de uluslararası değere sahip bir Akdeniz şehri haline getirmeye başladı. Bu durum, Libya'nın "2024 yılı İslam Kültür Başkenti" seçilmesine de yansıdı, bu, Libya halkını ve genel ruh halini savaş kültüründen, istikrar ve güvenlik kültürüne taşımak için iyi bir fırsat” dedi.
2011 yılında kültür başkentlerinin kutlanmasını onaylayan İslam Dünyası Üçüncü Kültür Bakanları Konferansı, 2022 yılında İslam kültürünün başkenti olarak Bingazi'yi seçti.
Libyalılar, Usame Hammad başkanlığındaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin "Bingazi ve çevresine büyük zarar veren terörizmin etkilerini ortadan kaldırmak için çalışmayı başardığına" ve "Beş köprü inşa etmenin yeni bir aşamanın ilk adımı olduğuna" inanıyor.
Hafter, Temsilciler Meclisi Başkanı Müsteşar Akile Salih, Libya'nın doğusundaki bazı yetkililer ve Hammad eşliğinde Bingazi kentindeki beş köprünün açılışını yaptı.
Bu köprü inşaatları, LUO’nun denetimi altında hükümet, İmar ve İstikrar Komitesi ve İmar Fonu tarafından uygulanan, yeniden inşa ve inşaat projeleri paketi kapsamında yer alıyor.
Libyalı siyasi analist el-Hüseyni "Bu, komşu ülkelere ve uluslararası topluma, istikrarsızlıktan kurtulmaya ve bu hedefi ülke çapına yaymaya başladığımızın göstergesidir” dedi. Bingazi'nin İslam kültürünün başkenti olarak seçilmesinin kutlanmasıyla aynı zamana denk gelen hükümetin Dışişleri Bakanlığı, Bingazi'yi Dijital Güçlendirme Arap Birliği'nin genel merkezi olarak resmen onayladı.
El-Hüseyni, “Tüm bu kültürel ve siyasi göstergelerin, hayalini kurduğumuz şeye, yani tüm Bingazi bölgesini serbest ticaret bölgesine dönüştürmek için yatırımları çekeceğini umduğunu ifade etti. Belki bölgenin rönesansına katkı sağlayabilir, yüklerini hafifletebilir” dedi.
Etkinliklerin açılışında yaptığı konuşmada Hammad, Bingazi'nin İslam dünyasının kültür başkenti seçilmesini şehrin tanık olduğu istikrara bağladı ve "Terörizme karşı savaşın sona ermesiyle birlikte, Bingazi’nin İslami, entelektüel ve edebi tarihine karşı yıkım, cehalet ve dar görüşlülüğe karşı savaş başladı” dedi.
Hammad, "Terörün sivilleri, askeri personeli, yazarları, gazetecileri ve aydınları hedef aldığı zorlu dönemden" bahsederek, "Bingazi'nin seçimi boşuna değildi. Aksine, terörizmden mustaripti, nitelikli insanlarının hedef alındığı bir şehir için bu değerli bir seçimdir” ifadelerini kullandı.